Теми статей
Обрати теми

Робота у вихідні дні: організовуємо та оплачуємо під час воєнного стану

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
Найбільших змін починаючи з 24 лютого 2022 року зазнало трудове законодавство. Зачепили вони, зокрема, оплату за роботу у вихідні дні. Доплату спочатку скасували, потім «воскресили». Тож з’ясуємо, як в умовах дії воєнного стану організувати і оплатити роботу працівника у вихідні дні.

Що вважати вихідним днем

На період дії воєнного стану вихідні дні не скасовані. Як і раніше, вихідними днями є дні, в які працівник згідно з графіком роботи підприємства, установи, організації, та/або відповідно до графіка змінності (виходу на роботу) не працює і вони визначені вихідними на підставі ст. 67 — 69 КЗпП.

При п’ятиденному робочому тижні працівникам надаються два вихідних дні на тиждень, а при шестиденному робочому тижні — один вихідний день. Загальним вихідним днем є неділя. Другий вихідний день при 5-денному робочому тижні, якщо він не визначений законодавством, установлюється графіком роботи підприємства за погодженням із профспілкою.

Найпоширеніший графік роботи — п’ятиденка з двома вихідними у суботу та неділю. Також у випадках, коли без безперервної роботи не обійтися, законодавство передбачає, що на підприємствах, в установах, організаціях, де робота не може бути:

— перервана в загальний вихідний день у зв’язку з необхідністю обслуговування населення (магазини, підприємства побутового обслуговування, театри, музеї та інші), вихідні дні встановлюються місцевими радами (ст. 68 КЗпП).

— зупинена з виробничо-технічних умов або через необхідність безперервного обслуговування населення, а також на вантажно-розвантажувальних роботах, пов’язаних з роботою транспорту, вихідні дні надаються в різні дні тижня почергово кожній групі працівників згідно з графіком змінності, що затверджується роботодавцем за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) підприємства, установи, організації (ст. 69 КЗпП).

Вихідні дні слід відрізняти від вільних від роботи днів. Останні є у працівників з неповним робочим тижнем (див. лист Мінсоцполітики від 12.02.2018 № 238/0/101-18/284), а також можуть бути у працівників з підсумованим обліком робочого часу. Однак якщо працівник залучений до роботи в такі дні, то компенсується такий час аналогічно вихідним дням.

Раніше, до введення воєнного стану, при збігу вихідного і святкового/неробочого дня, вихідний переносився на наступний робочий день. Але починаючи з 24 березня 2022 року святкові/неробочі дні втратили статус таких і, відповідно, збігів не може бути.

Залучення до роботи у вихідний день регулює ст. 71 КЗпП, а компенсація за роботу у вихідні дні встановлена ст. 72 КЗпП. Війна внесла деякі корективи щодо цих норм.

Розглянемо, як воєнний стан вплинув на правові та оплатні моменти при роботі працівників у вихідні дні.

Робота у вихідні дні протягом дії воєнного стану

Згідно із ст. 6 Закону № 2136*, який набрав чинності з 24.03.2022, на період дії воєнного стану були виключені ряд норм трудового законодавства, зокрема і ст. 72 КЗпП, яка регулює компенсацію за роботу у вихідний день. Але Законом № 2352** з 19 липня внесені зміни у Закон № 2136. У результаті цього ст. 72 КЗпП виключили із переліку тих норм, які не застосовуються у період воєнного стану.

* Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX.

** Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» від 01.07.2022 № 2352-ІХ.

До речі, про зміни трудового законодавства у воєнний час, про режим роботи і відпочинку ми писали у статті «Зміни у трудовому законодавстві: нововведення на період війни» // «Оплата праці», 2022, № 14.

У таблиці продемонструємо, як змінювалося законодавство стосовно компенсації за роботу в вихідні дні.

Частина 6 статті 6 Закону № 2136 у період дії воєнного стану

З 24.03.2022 по 18.07.2022

З 19.07.2022

6. У період дії воєнного стану не застосовуються норми статті 53 (тривалість роботи напередодні святкових, неробочих і вихідних днів), частини першої статті 65, частин третьої — п’ятої статті 67 та статей 71 — 73 (святкові і неробочі дні) Кодексу законів про працю України.

6. У період дії воєнного стану не застосовуються норми статті 53, частини першої статті 65, частин третьої — п’ятої статті 67, статей 71, 73, 781 Кодексу законів про працю України та частини другої статті 5 Закону України «Про відпустки»

Документування роботи у вихідні дні

Під час дії воєнного стану немає заборони на залучення працівників до роботи в вихідні дні. Також відмінена дія ст. 71 КЗпП, якою встановлений винятковий порядок застосування такої роботи і перелічені випадки, при яких допустимо залучати працівників до роботи у вихідний день.

Отже, при залученні працівників до роботи у вихідний день роботодавець може послатися на дію воєнного стану і ст. 6 Закону № 2136 та, звісно, обґрунтувати необхідність такої роботи.

Як правило, необхідність роботи у вихідний день і залучення при цьому до такої роботи працівників керівник підрозділу або інша уповноважена особа на підприємстві, в установі, організації обґрунтовує у доповідній записці, рапорті або іншому документі, який для таких випадків передбачений у конкретного роботодавця. Якщо роботодавець бачить таку необхідність і погоджує документ, то потрібна ще згода працівника, якого планується залучити до роботи в його вихідний день, у разі якщо виконання такої роботи не обумовлено трудовим договором.

Щодо згоди працівника вийти на роботу у свій вихідний день, то вважаємо, що отримати її потрібно у письмовому вигляді. Наприклад, в окремій заяві від працівника. У ній він зазначить свою згоду на роботу у вихідний день. Також у заяві працівник може узгодити з роботодавцем спосіб компенсації за роботу у вихідний день.

Залучення до роботи працівників у вихідний день оформлюється наказом (розпорядженням) роботодавця (див. рисунок).

img 1

Приклад наказу про залучення до роботи у вихідний день

Зверніть увагу! У період дії воєнного часу відбувалися зміни, зокрема, щодо компенсації роботи в вихідні дні.

З 24.03.2022 і по 18.07.2022 ст. 72 КЗпП не застосовувалась.

З 19.07.2022 повернули дію ст. 72 КЗпП, що встановлює правила компенсації за роботу у вихідний день. Нижче розглянемо варіанти такої компенсації.

Компенсація за роботу у вихідний день

Спосіб компенсації за роботу у вихідні дні встановлено ст. 72 КЗпП. Він визначається угодою сторін (тобто роботодавцем та працівником). Можна обрати один з варіантів:

— надання іншого дня відпочинку;

— оплата у подвійному розмірі.

Спосіб, у який буде проведена компенсація за роботу у вихідний день, зазначається в наказі. Наприклад, якщо сторони домовилися про подвійну оплату, то в наказі, серед іншого, слід зазначити «Оплату за роботу у вихідний день провести у грошовій формі у подвійному розмірі…» (див. рисунок). Розглянемо кожен із способів компенсації роботи у вихідний день.

Надання іншого дня відпочинку

У цьому випадку вихідний день для працівника стає робочим, а робочий день — днем відпочинку (день відгулу). При цьому роботу у вихідний день оплачуємо як звичайний робочий день в одинарному розмірі. Тобто відпрацювавши місяць повністю, працівник отримає свій оклад (тарифну ставку).

А чи є якісь строки надання іншого дня відпочинку замість робочого вихідного?

Ні, немає. Це питання законодавчо не врегульовано. Мінсоцполітики в листі від 19.09.2012 № 321/13/133-12 висловило думку, що інший день відпочинку, у порядку компенсації за роботу у вихідний день, має надаватися за можливості через найкоротший проміжок часу після роботи у вихідний день. Але сторони не позбавлені права домовитися про надання іншого дня відпочинку, приурочивши його, наприклад, до початку чи кінця відпустки.

Отже, у який день надати працівнику інший вихідний (як компенсацію за роботу у вихідний день) роботодавець має узгодити з працівником і зафіксувати це у наказі (розпорядженні).

Зверніть увагу, якщо відпрацьований вихідний та інший день відпочинку припадають на один місяць, то норма годин для цього працівника залишається незмінною. А от якщо день відгулу і відпрацьований вихідний день припадають на різні місяці, то пам’ятайте:

— у місяці роботи у вихідний день норма годин збільшиться;

— у місяці, на який припав день відпочинку, — зменшиться.

У табелі обліку робочого часу інший день відпочинку позначаємо відміткою «ІН» — інший невідпрацьований час, отже, цей день не оплачуємо. Роботу у вихідний день позначаємо відміткою «РВ» та проставляємо фактично відпрацьовані години, які оплачуємо в одинарному розмірі.

Подвійна оплата за роботу у вихідний день

Оплата за роботу у вихідний день обчислюється за правилами ст. 107 КЗпП (ч. 2 ст. 72 КЗпП).

Оплата провадиться за години, фактично відпрацьовані у вихідний день за такими правилами:

1) відрядникам — за подвійними відрядними розцінками;

2) працівникам, праця яких оплачується за годинними або денними ставками, — у розмірі подвійної годинної або денної ставки;

3) працівникам, які отримують місячний оклад:

— у розмірі одинарної годинної ставки понад оклад — якщо робота у вихідний день проводилася в межах місячної норми робочого часу;

— у розмірі подвійної годинної ставки понад оклад — якщо робота проводилася понад місячну норму.

Оскільки оплата у зазначеному розмірі провадиться за години, фактично відпрацьовані у вихідний день, то працівникам, яким встановлено посадовий оклад, оплату за роботу у цей день доцільно здійснювати виходячи з годинної ставки (лист Мінекономіки від 31.08.2020 № 3511-06/53106-07).

При визначенні годинної ставки для оплати відпрацьованих годин у вихідні дні місячний посадовий оклад працівника ділиться на його місячну норму тривалості робочого часу (лист Мінсоцполітики від 09.12.2014 № 922/13/155-14).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі