Теми статей
Обрати теми

Аліменти під час дії воєнного стану: утримуємо, перераховуємо, звітуємо

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
Воєнний час перевернув догори дригом життя всіх українців. Але, як і в мирний час, законодавство не випустило з-під контролю піклування про дітей, зокрема в частині аліментів на них. На жаль, левова частка аліментів на утримання дітей стягується з одного з батьків примусово (за виконавчими документами). Здебільшого утримання аліментів відбувається через роботодавців. Наразі майже всі роботодавці мають справу з тривалими відпустками без збереження зарплати, призупиненням трудових договорів, мобілізацією працівників тощо. Звісно, такі події вплинули на «аліментників», зокрема й на можливість роботодавців утримувати аліменти із суми заробітку таких працівників. У статті розглянемо найчастіші запитання, з якими роботодавці звертаються до нашої редакції.

Добровільна сплата аліментів

Якщо «аліментник» сплачує аліменти добровільно і бажає, щоб його роботодавець робив відрахування на ці цілі із його зарплати, то він надає роботодавцю:

— заяву на утримання і перерахування «N-ної» суми або відсотка на певний строк із зарплати на користь отримувача аліментів (ч. 1 ст. 187 СКУ*);

— заяву на утримання аліментів із зарплати та копії договору між батьками про сплату аліментів на дитину (ст. 189 СКУ).

* Сімейний кодекс України від 10.01.2002 № 2947-III.

У такий спосіб сплата аліментів відбувається працівником добровільно, без участі суду та виконавчої служби. Тож у будь-який момент працівник може відкликати заяву про утримання із його зарплати аліментів. А також зменшити або збільшити суму аліментних відрахувань, надавши роботодавцю нову заяву. Тобто все відбувається, як і у мирний час.

Примусова сплата аліментів

У разі коли стягнення аліментів здійснюється з працівника примусово, на підставі документів державного або приватного виконавця, то виконавець направляє роботодавцю цього працівника постанову про звернення стягнення із зарплати, пенсії, стипендії, інших доходів боржника (ч. 3 ст. 68 Закону № 1404*).

* Закон України «Про виконавче провадження» від 02.06.2016 № 1404-VIII.

Як до, так і після введення воєнного стану, роботодавець, якому надійшов виконавчий документ, оформлений за всіма вимогами законодавства, повинен його виконати.

Ще в березні 2022 року Законом №2129* передбачено, що тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України:

— припиняється звернення стягнення на заробітну плату, пенсію, стипендію та інший дохід боржника (крім рішень про стягнення аліментів та рішень, боржниками за якими є громадяни Російської Федерації);

— визначені цим Законом строки перериваються та встановлюються з дня припинення або скасування воєнного стану.

* Закон України «Про внесення зміни до розділу XIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про виконавче провадження»« від 15.03.2022 № 2129-IX.

Також установлена заборона на відкриття виконавчих проваджень та вжиття заходів примусового виконання рішень на території адміністративно-територіальних одиниць, які тимчасово окуповані внаслідок військової агресії Російської Федерації, у період такої окупації (п. 102 розд. XIII Закону № 1404).

За рішеннями про стягнення аліментів підприємства, установи, організації, фізичні особи, фізичні особи — підприємці, які здійснюють відрахування з заробітної плати, пенсії, стипендії та інших доходів боржника, перераховують стягнуті кошти на визначений у заяві або зверненні стягувача рахунок, а у разі відсутності реквізитів рахунка стягувача — на відповідний рахунок органу державної виконавчої служби, приватного виконавця.

Як бачите, стягнення аліментів під час дії воєнного стану не «стало на паузу» і не зазнало суттєвих змін (крім виконання рішень на тимчасово окупованих територіях України). Стягнення аліментів відбувається за тими ж правилами, що й у мирний час.

Стягнення аліментів: основні правила

Згадаємо загальні правила стягнення аліментів.

1. За рішенням суду аліменти можуть присуджуватися за одним із варіантів:

у частині від доходу платника аліментів залежно від кількості дітей: на 1 дитину — 1/4, на 2 дітей — 1/3, на 3 і більше дітей — 1/2 доходу, але не більше 10 прожитмінімумів на дитину відповідного віку;

у твердій грошовій сумі. Такі аліменти підлягають щорічній індексації, якщо інше не передбачено у виконавчому документі або в договорі між батьками. Обов’язок індексувати аліменти у твердій сумі покладений на виконавців (ч. 1 ст. 71 Закону № 1404).

2. Аліменти призначають у частині від доходу, що обчислюється з «чистої» суми заробітної плати, тобто після утримання ПДФО і ВЗ.

3. Утримання аліментів із працівників провадиться з усіх видів заробітку і додаткової винагороди, як за основним місцем роботи, так і за місцем роботи за сумісництвом. Види доходів, що враховуються або не враховуються при визначенні розміру аліментів, визначені Переліком № 146*. Крім того, ст. 72 і 73 Закону № 1404 установлюють види виплат, на які (не) може бути обернене стягнення.

* Перелік видів доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів на одного з подружжя, дітей, батьків, інших осіб, затверджений постановою КМУ від 26.02.93 № 146.

Також пам’ятайте, що з військовослужбовців ЗСУ, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, Держспецзв’язку, Держприкордонслужби, поліцейських, осіб рядового і начальницького складу органів і підрозділів внутрішніх справ, Національного антикорупційного бюро, Державного бюро розслідувань, БЕБ, служби цивільного захисту та Державної кримінально-виконавчої служби, співробітників Служби судової охорони утримання аліментів провадиться з усіх видів грошового забезпечення, крім грошового забезпечення, що не має постійного характеру, та інших випадків, передбачених законом (п. 8 Переліку № 146). А от виплати військовим, з яких не утримують аліменти, перелічені в Переліку додаткових видів грошового забезпечення та інших виплат, здійснених у грошовій формі, що не підлягають обліку при відрахуванні аліментів з військовослужбовців ЗСУ, затвердженому наказом Міноборони від 15.05.2013 № 316.

Отже, аліменти мають стягуватися також із доходів військовослужбовців.

4. Обмеження відрахувань із зарплати. У разі стягнення аліментів за виконавчим документом із заробітної плати боржника може бути відраховано:

— в загальному випадку не більше ніж 50 % сум до виплати (ст. 128 КЗпП і ч. 2, 3 ст. 70 Закону № 1404);

— з «аліментника», з якого стягуються аліменти на неповнолітніх дітей, — до 70 % суми заробітку до виплати.

Проте зазначені обмеження не застосовуються при добровільній сплаті аліментів. Адже «аліментник» самостійно визначив розмір утримання з його зарплати.

5. Утримані із зарплати працівника «примусові» аліменти, на підставі постанови виконавця, роботодавець зобов’язаний перерахувати на рахунок такого виконавця. Таке перерахування треба зробити в строк, установлений для їх виплати, але якщо такий строк не встановлений — до 10-го числа місяця, наступного за місяцем, за який здійснюються стягнення (ч. 1 ст. 69 Закону № 1404).

«Добровільні» аліменти роботодавець має виплатити безпосередньо одержувачеві способом, зазначеним платником аліментів у заяві, і перерахувати не пізніше за 3 дні після виплати зарплати (ч. 2 ст. 187 СКУ).

6. За «примусовими» аліментами, які утримують роботодавці із зарплати працівників, установлена обов’язковість звітування такого роботодавця перед виконавцем. Порядок і механізм звітування визначений Інструкцією № 512/5*. Форма Звіту про здійсненні відрахування і виплати наведена в додатку 9 до Інструкції № 512/5.

* Інструкція з організації примусового виконання рішень, затверджена наказом Мін’юсту від 02.04.2012 № 512/5.

Отже, звітування за аліментами відбувається роботодавцем:

— щомісячно;

— після закінчення строку відповідних виплат. Конкретні строки для подання Звіту не встановлені. Проте якщо вони не зазначені в постанові виконавчої служби, подавайте Звіт найближчим часом після перерахування аліментів за відповідний місяць;

— у разі звільнення працівника. У разі припинення стягування аліментів (у тому числі при звільненні працівника), роботодавець повинен не пізніше як у 3-денний строк надати виконавцеві Звіт, де зазначити причину припинення, нове місце роботи, проживання або навчання боржника, якщо воно відоме (ч. 2 ст. 69 Закону № 1404);

— за кожною постановою про стягнення окремо, якщо утримання з працівника провадяться за декількома постановами.

Якщо зарплати не вистачає на аліменти, то за працівником накопичується борг. Про нього ми розкажемо в наступній публікації.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі