Теми статей
Обрати теми

Перехід на зимовий час: враховуємо додаткову годину

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин
На підприємстві охоронники виходять на роботу згідно з графіком (оплата за окладом). Режим їх роботи — «доба/три доби». Облік робочого часу — підсумований (обліковий період — півріччя). У зв’язку з переходом на зимовий час з 29 на 30 жовтня (початок роботи 29 жовтня о 8:00, закінчення — 30 жовтня о 8:00) виникає запитання: чи потрібно зазначати додаткову годину роботи в табелі обліку робочого часу? Чи підлягає вона оплаті?

Враховуємо додаткову годину

Переведення годинника на зимовий (літній) час визначене постановою № 509*. У 2022 році переведення годинника на зимовий час відбудеться 30 жовтня о 4:00.

* Постанова КМУ «Про порядок обчислення часу на території України» від 13.05.96 № 509.

Тож працівник, який чергуватиме в ніч «зимового переходу» з 29 на 30 жовтня, відпрацює на 1 годину більше, ніж зазвичай. Ігнорувати цю годину не варто, адже трудове законодавство вимагає від роботодавця вести облік часу, фактично відпрацьованого кожним працівником (ст. 30 Закону про оплату праці*).

* Закон України «Про оплату праці» від 24.03.95 № 108/95-ВР.

Для цього використовують Табель обліку робочого часу (далі — Табель). Типова форма Табеля затверджена наказом № 489*. Вона має рекомендаційний характер і складається з мінімальної кількості показників, необхідних для ведення обліку робочого часу. За необхідності роботодавець може доповнити цю форму іншими показниками з урахуванням специфіки діяльності підприємства.

* Наказ Держкомстату «Про затвердження типових форм первинної облікової документації зі статистики праці» від 05.12.2008 № 489.

Заповнюємо Табель

У Табелі потрібно проставляти кількість відпрацьованих працівником годин за фактом. Так, у ситуації, що розглядається, в Табелі повинно бути зазначено, що працівник відпрацював:

— 29 жовтня 2022 року всього 16 годин (з 8:00 до 24:00), у тому числі 2 години (з 22:00 до 24:00) в нічний час (нічним вважається час з 22:00 вечора до 6:00 ранку);

— 30 жовтня 2022 року всього 9 годин (з 0:00 до 8:00), у тому числі 7 годин (з 0:00 до 6:00) у нічний час з урахування «переведеної» години.

Робота в нічний час у Табелі відмічається умовним позначенням «РН» (04). Більше інформації з приводу заповнення Табеля ви знайдете у статті «Табельний облік: добірка актуальних запитань» // «Оплата праці», 2022, № 7.

«Оплатні» нюанси

Якщо працівникові встановлений оклад і він повністю відпрацював усі дні за графіком роботи в жовтні 2022 року, то йому нарахують оклад у повному розмірі. Навіть попри те, що він відпрацював за графіком роботи з 29 на 30 жовтня на годину більше.

ВАЖЛИВО!

За всі години роботи в нічний час у жовтні (у тому числі й за додаткову годину) працівникові має бути нарахована відповідна доплата.

Відповідно до ст. 108 КЗпП робота в нічний час оплачується в підвищеному розмірі, який установлюється генеральною, галузевими (регіональними) угодами і колективним договором, але не нижче 20 % тарифної ставки (окладу) за кожну годину роботи в нічний час.

Крім того, після закінчення облікового періоду роботодавець визначить наявність надурочних годин як різницю між фактично відпрацьованим часом згідно з Табелем і розрахунковою нормою годин за цей період. У цих розрахунках братиме участь додаткова година «зимового переходу».

Нагадаємо, що у період дії воєнного стану не застосовується ч. 1 ст. 65 КЗпП щодо граничних норм надурочних годин. Про це зазначено у ч. 6 ст. 6 Закону № 2136*. Водночас роботодавець зобов’язаний вести облік надурочних годин, адже їх оплата здійснюється за довоєнними правилами (ст. 106 КЗпП). Детальніше про оплату надурочних читайте у статті «Оплачуємо надурочні години: підбиваємо підсумки облікового періоду» // «Оплата праці», 2020, № 24.

* Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-ІХ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі