Темы статей
Выбрать темы

Перехід на зимовий час: враховуємо додаткову годину

Будз Владимир, эксперт по вопросам оплаты труда и трудовых отношений
На підприємстві охоронники виходять на роботу згідно з графіком (оплата за окладом). Режим їх роботи — «доба/три доби». Облік робочого часу — підсумований (обліковий період — півріччя). У зв’язку з переходом на зимовий час з 29 на 30 жовтня (початок роботи 29 жовтня о 8:00, закінчення — 30 жовтня о 8:00) виникає запитання: чи потрібно зазначати додаткову годину роботи в табелі обліку робочого часу? Чи підлягає вона оплаті?

Враховуємо додаткову годину

Переведення годинника на зимовий (літній) час визначене постановою № 509*. У 2022 році переведення годинника на зимовий час відбудеться 30 жовтня о 4:00.

* Постанова КМУ «Про порядок обчислення часу на території України» від 13.05.96 № 509.

Тож працівник, який чергуватиме в ніч «зимового переходу» з 29 на 30 жовтня, відпрацює на 1 годину більше, ніж зазвичай. Ігнорувати цю годину не варто, адже трудове законодавство вимагає від роботодавця вести облік часу, фактично відпрацьованого кожним працівником (ст. 30 Закону про оплату праці*).

* Закон України «Про оплату праці» від 24.03.95 № 108/95-ВР.

Для цього використовують Табель обліку робочого часу (далі — Табель). Типова форма Табеля затверджена наказом № 489*. Вона має рекомендаційний характер і складається з мінімальної кількості показників, необхідних для ведення обліку робочого часу. За необхідності роботодавець може доповнити цю форму іншими показниками з урахуванням специфіки діяльності підприємства.

* Наказ Держкомстату «Про затвердження типових форм первинної облікової документації зі статистики праці» від 05.12.2008 № 489.

Заповнюємо Табель

У Табелі потрібно проставляти кількість відпрацьованих працівником годин за фактом. Так, у ситуації, що розглядається, в Табелі повинно бути зазначено, що працівник відпрацював:

— 29 жовтня 2022 року всього 16 годин (з 8:00 до 24:00), у тому числі 2 години (з 22:00 до 24:00) в нічний час (нічним вважається час з 22:00 вечора до 6:00 ранку);

— 30 жовтня 2022 року всього 9 годин (з 0:00 до 8:00), у тому числі 7 годин (з 0:00 до 6:00) у нічний час з урахування «переведеної» години.

Робота в нічний час у Табелі відмічається умовним позначенням «РН» (04). Більше інформації з приводу заповнення Табеля ви знайдете у статті «Табельний облік: добірка актуальних запитань» // «Оплата праці», 2022, № 7.

«Оплатні» нюанси

Якщо працівникові встановлений оклад і він повністю відпрацював усі дні за графіком роботи в жовтні 2022 року, то йому нарахують оклад у повному розмірі. Навіть попри те, що він відпрацював за графіком роботи з 29 на 30 жовтня на годину більше.

ВАЖЛИВО!

За всі години роботи в нічний час у жовтні (у тому числі й за додаткову годину) працівникові має бути нарахована відповідна доплата.

Відповідно до ст. 108 КЗпП робота в нічний час оплачується в підвищеному розмірі, який установлюється генеральною, галузевими (регіональними) угодами і колективним договором, але не нижче 20 % тарифної ставки (окладу) за кожну годину роботи в нічний час.

Крім того, після закінчення облікового періоду роботодавець визначить наявність надурочних годин як різницю між фактично відпрацьованим часом згідно з Табелем і розрахунковою нормою годин за цей період. У цих розрахунках братиме участь додаткова година «зимового переходу».

Нагадаємо, що у період дії воєнного стану не застосовується ч. 1 ст. 65 КЗпП щодо граничних норм надурочних годин. Про це зазначено у ч. 6 ст. 6 Закону № 2136*. Водночас роботодавець зобов’язаний вести облік надурочних годин, адже їх оплата здійснюється за довоєнними правилами (ст. 106 КЗпП). Детальніше про оплату надурочних читайте у статті «Оплачуємо надурочні години: підбиваємо підсумки облікового періоду» // «Оплата праці», 2020, № 24.

* Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-ІХ.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше