Теми статей
Обрати теми

Допомога від профспілки: хто може отримати

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
Професійні спілки створюються з метою здійснення представництва та захисту трудових, соціально-економічних прав та інтересів членів профспілки. Члени профспілок мають певні привілеї не тільки щодо захисту трудових прав, а також і в матеріальному форматі. При цьому вони повинні виконувати деякі обов’язки.

Загальне

Хто такі профспілки. Особливості правового регулювання, засади створення, права та гарантії діяльності професійних спілок визначені Законом № 1045*.

* Закон України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» від 15.09.99 № 1045-XIV.

Профспілки є неприбутковими організаціями. Вони можуть мати статус первинних, місцевих, обласних, регіональних, республіканських та всеукраїнських (ст. 11 Закону № 1045). Наприклад, первинні профспілки діють на підприємстві, в установі, організації (у навчальному закладі) або об’єднують членів профспілок, які забезпечують себе роботою самостійно, працюють на різних підприємствах або у фізосіб.

Профспілки діють відповідно до законодавства та своїх статутів. Статут (положення) профспілки повинен містити, серед іншого, джерела надходження (формування) коштів профспілки та напрями їх використання.

Членство в профспілці. Підставою для вступу до первинної організації є особиста заява працівника. Членство в профспілці - це добровільне рішення працівника. Члени профспілки зобов’язані додержуватися статуту організації та сплачувати членські внески.

За наявності письмових заяв працівників, які є членами профспілки, роботодавець щомісячно і безоплатно утримує із заробітної плати та перераховує на рахунок профспілки членські профспілкові внески працівників відповідно до укладеного колективного договору чи окремої угоди в терміни, визначені цим договором. Роботодавець не має права затримувати перерахування зазначених коштів (ч. 3 ст. 42 Закону № 1045).

Утримання внесків у період воєнного стану. У період воєнного стану змін стосовно утримання членських внесків за заявою працівника не було. І нехай вас не лякає призупинення дії ст. 44 Закону № 1045 на час дії воєнного стану, яке відбулося відповідно до п. 2 ст. 14 Закону № 2136**.

** Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX.

Адже вона стосується відрахування коштів первинним профспілковим організаціям на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу. Тобто до призупинення норми цієї статті роботодавці були зобов’язані відраховувати кошти первинним профспілковим організаціям на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу в розмірах, передбачених колективним договором та угодами, але не менше ніж 0,3 відсотка фонду оплати праці з віднесенням цих сум на валові витрати, а у бюджетній сфері — за рахунок виділення додаткових бюджетних асигнувань.

Як бачите, призупинення дії цієї норми не впливає на утримання і перерахування членських внесків.

Надходження і використання коштів. Річна сума надходжень профспілки, склад і суми здійснюваних нею витрат завчасно плануються в кошторисі (бюджеті) на майбутній рік. Кошторис формується з урахуванням цілей та основних завдань такої профспілки і затверджується на засіданні профкому або на профспілкових зборах.

Доходи, пов’язані зі здійсненням статутної діяльності відповідно до кошторису профспілки, належать до цільових надходжень, які, як правило, складаються із вступних та членських внесків, що сплачуються членами профспілки.

Також частину цільових надходжень профспілки становлять відрахування підприємств на культурно-масову, фізкультурну та оздоровчу роботу в розмірі не менше 0,3 % фонду оплати праці відповідно до ст. 44 Закону № 1045, але на час воєнного стану дія цієї статті призупинена.

Статті використання коштів профспілки визначають у положенні або в статуті. Також профспілки можуть зазначати в положенні ще й розмір виплат за статтями. І, як зазначено вище, всі витрати мають бути сплановані у кошторисі на календарний рік. Так, наприклад, у положенні про надання профспілкових виплат членам первинної профспілкової організації має бути перелік статей, на які можуть бути використані кошти:

— нецільова матеріальна допомога (у разі важкого матеріального становища, у зв’язку з реєстрацією шлюбу, у зв’язку з народженням дитини, у зв’язку з виходом на пенсію);

— цільова матеріальна допомога (наприклад, на стаціонарне лікування);

— подарункові виплати (до ювілеїв, інших визначних подій);

— новорічні подарунки дітям членів профспілки;

— путівки на оздоровлення;

— допомога на поховання;

— проведення навчальної роботи і культурно-масових заходів, дитячих святкових заходів тощо.

Оподаткування витрат

Порядок оподаткування ПДФО та ВЗ профспілкових виплат та подарунків від профспілки, по-перше, залежить від того, персоніфіковані вони чи ні.

Так, якщо витрати профспілки, наприклад на культурно-просвітницько-спортивно-святкові заходи (вартість продуктів харчування, фруктів, безалкогольних напоїв, організації свят, транспортних витрат тощо) не персоніфіковані, то вони не підлягають оподаткуванню ПДФО і ВЗ. Це підкреслюють і податківці (див. листи ДФСУ від 18.11.2016 № 24941/6/99-99-13-02-03-15 і від 23.11.2016 № 25307/6/99-99-13-02-03-15).

Також у роз’ясненні від 12.13.2013 із категорії 103.02 ЗІР податківці вказали, що оподаткування доходів фізичних осіб, у тому числі одержаних у вигляді додаткового блага, виходячи з положень ПКУ***, розглядається лише у разі їх одержання безпосередньо конкретним платником податку. Тобто коли такий дохід персоніфіковано. Зауважте, зазначені листи і роз’яснення залишилися чинними і на сьогодні.

*** Податковий кодекс України від 02.12.2010 № 2755-VI.

Але останнім часом податківці схиляються до повної персоніфікації таких витрат (ІПК від 05.09.2018 № 3853/6/99-99-13-02-03-15/ІПК, від 18.09.2018 № 4081/6/99-99-13-02-03-15/ІПК).

По-друге, якщо дані персоніфіковані, то тоді в їх отримувачів може виникнути оподатковуваний дохід, а може і не виникнути. Тут треба керуватися розд. IV ПКУ, який окремі види доходів «від профспілки» вивів із складу оподатковуваних.

Що стосується ЄСВ, то на профспілкові виплати його не нараховують. Аргументи — такі виплати надають не в межах трудового або цивільно-правового договору на виконання робіт (надання послуг).

Про найбільш поширені наразі виплати від профспілки та їх оподаткування читайте в наступній статті «Допомога від профспілки: види, оподаткування та відображення у звітності» цього випуску.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі