№17

Оплата праці, вересень, 2022/№ 17 Інші номери журналу ›
  • Середня за 2 місяці: правила розрахунку Розрахунок середньої зарплати за 2 місяці — для багатьох не новина. Але з тими сюрпризами, які нам підкинув 2022 рік, ми зіткнулися вперше. Тому сьогодні давайте ще раз пробіжимося по правилах розрахунку «іншої» середньої зарплати та пригадаємо всі нюанси її обчислення. Поїхали.
  • Середня за 2 місяці: якщо відпрацьовано лише кілька днів Про те, як розрахувати середню зарплату за 2 місяці, ми детально розібрали в попередній статті «Середня за 2 місяці: правила розрахунку». Тепер покажемо, як застосувати такі правила, на конкретних прикладах. Почнемо із ситуації, коли в розрахунковому періоді працівник відпрацював лише кілька днів з тієї чи іншої причини.
  • Середня за 2 місяці: якщо працівник без роботи кілька місяців У попередній статті ми з’ясували, як розрахувати середню за 2 місяці, якщо в розрахунковому періоді працівник відпрацював лише кілька днів. Але що робити, якщо він не працює (не виходить на роботу) місяцями? Давайте розбиратися.
  • Простій оплачений у розмірі окладу: чи включати до «середньої»? У сільській раді було запроваджено простій з 25.02.2022 по 31.05.2022. Оплата простою посадових осіб здійснювалась виходячи з посадового окладу з урахуванням надбавок за ранг та вислугу років. Разом з тим до введення простою працівники отримували ще надбавку за високі досягнення у праці та премію. Чи враховується така оплата простою при розрахунку середньої зарплати для оплати відпускних?
  • Індексуємо зарплату у вересні 2022 року На вересневу індексацію впливає індекс інфляції за липень 2022 року. За даними Держстату, він становить 100,7 %. Якими будуть коефіцієнти та суми поточної індексації зарплати у вересні 2022 року — дізнаєтеся із нашої статті.
  • Вереснева індексація: «бюджетні» нюанси У цьому матеріалі наведемо коефіцієнти індексації для вересня 2022 року та готові суми поточної індексації (для повністю відпрацьованого місяця). Також до вашої уваги — приклади проведення індексації в окремих випадках.
  • Перевірки Держпраці повертаються під час війни Однією з новацій Закону № 2352* було введення норм, які дозволили контролерам з Держпраці приходити на перевірки до роботодавців. Адже війна — не привід порушувати трудове законодавство. Коли і до кого зможуть прийти? Що зможуть перевіряти? Як убезпечити себе від перевірки та знизити ризик появи контролерів на порозі підприємства? Давайте розбиратися, адже, як мовиться, попереджений — значить озброєний.
  • Середня за 2 місяці: «оздоровчі» після переведення на іншу посаду 25.07.2022 заступника керівника відділу у складі департаменту було переведено на посаду завідувача сектору у складі департаменту цього ж держоргану. З 01.09.2022 держслужбовець йде у щорічну відпустку з виплатою допомоги на оздоровлення у розмірі середньомісячної зарплати. Як правильно визначити розмір «оздоровчих»?
  • Середня за 2 місяці: в розрахунковому періоді — реорганізація 01.08.2022 проведено реорганізацію підприємства. А вже у вересні 2022 року одна із працівниць, яка працювала на підприємстві до реорганізації, надала заяву про намір здати кров 10.09.2022. Як розрахувати середню зарплату для оплати днів донорства, якщо: 1) оклад жінки складає 6500 грн; 2) з 18 липня по 31 серпня вона перебувала у відпустці без збереження зарплати? Графік роботи підприємства — 5-денний робочий тиждень із вихідними в суботу та неділю.
  • Нарахування та сплата ЄСВ: вивчаємо зміни в Інструкції Внесено зміни до Інструкції з ЄСВ*. Одразу заспокоїмо: вони не є резонансними, а носять уточнюючий характер. Зміни можна умовно назвати «згадати всіх». Фахівці Мінфіну підігнали положення цієї Інструкції під законодавчі норми у контексті двох груп платників ЄСВ: гіг-спеціалістів та військовослужбовців-резервістів.
  • Допомога від профспілки: хто може отримати Професійні спілки створюються з метою здійснення представництва та захисту трудових, соціально-економічних прав та інтересів членів профспілки. Члени профспілок мають певні привілеї не тільки щодо захисту трудових прав, а також і в матеріальному форматі. При цьому вони повинні виконувати деякі обов’язки.
  • Допомога від профспілки: види, оподаткування та відображення у звітності Левову долю витрат профспілки займає, як правило, виплата матеріальної допомоги її членам. Така матеріальна допомога має свої різновиди і, відповідно, нюанси при оподаткуванні. Профспілки можуть надавати нецільову або цільову матдопомогу, благодійну допомогу постраждалим внаслідок збройної агресії, матдопомогу на поховання тощо. Розглянемо, якими можуть бути розміри такої допомоги та як вона оподатковується.
  • Випробування під час прийняття на роботу: враховуємо «воєнні» нюанси До підприємства у вересні 2022 року приймається неповнолітня особа. Чи можна встановлювати випробування працівникам, які не досягли 18 років?
  • Неоплачений лікарняний: нюанси відпускного розрахунку Працівник підприємства хворів з 20.04.2022 по 26.08.2022. За одним страховим випадком сформовано декілька е-лікарняних. Перший з них містить відмітку «Ознака алкогольного/наркотичного сп’яніння» — «Так». Комісія із соцстрахування відмовила у призначенні допомоги за увесь період хвороби. З 05.09.2022 працівник йде у щорічну відпустку тривалістю 14 к. дн. Чи виключаються з розрахункового періоду дні неоплачених лікарняних?
  • Спрощення трудових відносин: розбираємо черговий трудовий закон Цього року Верховна Рада активно взялася за реформування трудового законодавства. Тож сьогодні на огляді черговий трудовий закон. Так, з 19.08.2022 набули чинності зміни, що спрощують регулювання трудових відносин для окремих суб’єктів господарювання. У цій статті розберемося, які зміни він запровадив та чому його охрестили як антинародний та скандальний.
  • Відпустка «за ненормованість»: визначаємо фактичну тривалість Працівник прийнятий на роботу 01.09.2021. З 18.04.2022 по 31.05.2022 він перебував у відпустці без збереження зарплати. А з 01.06.2022 по 15.07.2022 на підприємстві був оформлений простій. З 01.09.2022 працівник хоче використати додаткову відпустку за ненормований робочий день тривалістю 7 календарних днів. Чи можна надати йому таку відпустку повної тривалості?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі