Теми статей
Обрати теми

Відпустка до трьох років без відпустки по вагітності та пологах

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
Вагітна працівниця виїхала за кордон. Лікарняний лист по вагітності та пологах не оформлено, тож і відповідну відпустку їй не надано. Тепер працівниця повідомила, що народила дитину і хоче піти у відпустку для догляду за нею до трьох років. Чи можна надати їй таку відпустку? Якщо можна, то з якої дати?

Ситуація така, що хочеться за голову схопитись. Давайте розбиратись в ній крок за кроком.

Право на «вагітну» відпустку

Відпустка по вагітності та пологах — це право працівниці. Саме з цього боку ми з вами заходили, коли працівниця хотіла ще трохи попрацювати і піти у відпустку пізніше видачі «вагітного» лікарняного. Або ж приступала до роботи раніше сплину післяпологової частини відпустки.

Тож відпусткою, меншою за 126 днів, можна було й не здивувати. А от випадок, коли майбутня матуся взагалі не скористалась законним правом на оплачуваний відпочинок, дійсно, дивує. Але і війна для нас теж була несподіванкою. Тому в цей складний для всіх українців час уже нічому не дивуєшся.

Чи правильно вчинив роботодавець, не відправивши майбутню матусю у відпустку по вагітності та пологах? Звісно, правильно. Адже він не мав на це документальних підстав.

Нагадаємо: підставою для надання відпустки по вагітності та пологах є медичний висновок (якщо прямо читати норму ст. 17 Закону про відпустки*). А фактично — листок непрацездатності по вагітності та пологах. Адже саме цей документ формується на основі медвисновку та саме його отримує роботодавець.

* Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 № 504/96-ВР.

Отже, без «вагітного» лікарняного немає підстав надати працівниці відпустку по вагітності та пологах. І відповідну допомогу також.

Час відсутності працівниці можна було табелювати як відсутність з нез’ясованих підстав.

Знімаємо питання

Оскільки ця ситуація нова та нормативно не врегульована, то навколо неї можуть виникнути спори.

Положеннями ч. 1 ст. 18 Закону про відпустки передбачено таке:

Цитата

«Після закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами за бажанням матері або батька дитини одному з них надається відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку».

У разі, коли «вагітної» відпустки не було, виникає купа запитань.

А чи можна взагалі надавати відпустку для догляду? Звісно, можна. З першого погляду може здатись, що надання відпустки до трьох років залежить від попереднього надання відпустки по вагітності та пологах. Але це не так. Просто законодавчо установлена хронологія їх надання.

З якої дати надавати відпустку для догляду, якщо відпустки по вагітності та пологах не надано? Тут на думку спадає два варіанти:

Варіант 1. Після сплину 56 календарних днів після пологів (70 календарних днів у разі народження двох та більше дітей та/або ускладнених пологів). Аргумент: саме стільки триває післяпологова частина відпустки по вагітності та пологах. А ст. 18 Закону про відпустки говорить, що відпустка для догляду надається після закінчення «вагітної» відпустки.

Варіант 2. У будь-який момент до настання триріччя дитини. При цьому дотримуватись правила 56 (70) днів не потрібно. Тобто можна і раніше, ніж сплине післяпологова частина «вагітної» відпустки. Адже немає відпустки, то й зважати на неї немає сенсу.

Нам більше імпонує варіант 2.

Які документи необхідні для надання відпустки для догляду? Тут все стандартно: заява працівниці і свідоцтво про народження дитини. У першому документі (заяві) вона вказує дату, з якої хоче піти у відпустку. А друге (свідоцтво) є доказом, звісно, самого факту народження та віку дитини (менше трьох років).

Під час війни, як і в мирний час, державну реєстрацію актів цивільного стану громадян України, які проживають або тимчасово перебувають за кордоном, проводять дипломатичні представництва і консульські установи України (ч. 2 ст. 4 Закон № 2398**).

** Закон України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» від 01.07.2010 № 2398-VI.

Відповідно до положень Інструкції № 32***, реєстрацію народження дитини провадить консул з одночасним визначенням її походження та присвоєнням прізвища, імені та по батькові. А також в результаті видається свідоцтво про народження.

*** Інструкція про порядок реєстрації актів громадянського стану в дипломатичних представництвах та консульських установах України, затверджена наказом Мін’юсту та МЗС від 23.05.2001 № 32/5/101.

Отже, питань щодо перекладу та засвідчення іноземного документа про народження дитини виникнути не повинно.

«Вагітний» лікарняний за кордоном

Зверніть увагу! Виїзд майбутньої мами за кордон не позбавляє її права на відпустку по вагітності та пологах. Звісно, підставою для її надання залишається лікарняний лист, виданий у строк 30 тижнів вагітності.

Із 03.05.2022 лікуючий лікар, який веде вагітність в амбулаторних умовах, має право формувати медвисновки жінкам без їх особистого огляду. Це можливо на період дії воєнного стану і лише стосовно медичних висновків за категорією «Вагітність та пологи».

Достатньо дистанційної взаємодії з майбутньою матусею. Тут мається на увазі, зокрема, консультування, опитування, обмін інформацією за допомогою технічних засобів електронних комунікацій. Про це лікар робить відповідний запис у Реєстрі медичних записів.

Все це передбачено п. 1 розд. IV Порядку формування медвисновків****.

**** Порядок формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я, затверджений наказом МОЗ від 01.06.2021 № 1066.

Отже, ваша працівниця, яка перебуває за кордоном, має можливість оформити «вагітний» лікарняний лист.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі