Теми статей
Обрати теми

Чи зберігається педнавантаження після доглядової відпустки?

Гаращук Ольга, завідувач відділу вищої школи і науки ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
Вчителька перебувала у відпустці для догляду за дитиною до 3 років. У квітні 2023 року вона має вийти на роботу у зв’язку із закінченням цієї відпустки. До відпустки вчителька мала 23 години тижневого педагогічного навантаження. Чи зберігається обсяг педнавантаження у зазначеній ситуації?

Розподіл педнавантаження у ЗСО

Розподіл педагогічного навантаження у закладі загальної середньої освіти (далі — ЗСО) затверджується його керівником відповідно до вимог законодавства. Педнавантаження педпрацівника закладу освіти обсягом менше встановленої норми, допускається за його письмовою згодою (ч. 5 ст. 24 Закону № 463*).

* Закон України «Про повну загальну середню освіту» від 16.01.2020 № 463-IX.

Норма педнавантаження вчителя ЗСО на одну тарифну ставку становить 18 навчальних годин на тиждень

Максимальний обсяг навчальної та іншої педагогічної роботи за основним місцем роботи для педагогічних працівників граничними розмірами не обмежено.

У п. 63 Інструкції № 102* встановлено, що педнавантаження між вчителями та іншими педагогами розподіляється керівником за погодженням з профспілковим комітетом залежно від:

— кількості годин, передбачених навчальними планами;

— наявності відповідних педагогічних кадрів;

— інших конкретних умов, що склались у закладі.

* Інструкція про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затверджена наказом Міносвіти від 15.04.93 № 102.

Керівник ЗСО зобов’язаний доводити до відома педпрацівників у кінці навчального року (до надання відпустки) педагогічне навантаження в наступному навчальному році. Така умова встановлена у п.п. «е» п. 20 Типових правил № 455*.

* Типові правила внутрішнього розпорядку для працівників державних навчально-виховних закладів, затверджені наказом Міносвіти від 20.12.93 № 455.

У випадку скорочення контингенту учнів класів, груп у ЗСО та, як наслідок, зменшенні кількості навчальних годин з відповідних предметів вчитель має бути попереджений про зміну істотних умов праці не пізніше ніж за два місяці.

При встановленні вчителям навчального навантаження на новий навчальний рік необхідно зберігати зазвичай його обсяг, а також дотримуватися принципу наступності роботи, викладання предметів у класах, групах. Педпрацівникам, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною, установлюється навантаження під час тарифікації на відповідний навчальний рік у обсязі не менше ставки (пп. 6.3.1 та 6.3.2 Галузевої угоди*).

* Галузева угода між МОН та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2021 — 2025 роки, зареєстрована в Мінекономіки 18.06.2021 за № 12.

На період їх відпустки години педнавантаження тимчасово слід передавати іншим педагогам. Після закінчення відпустки педпрацівникам має бути забезпечено навантаження, встановлене при тарифікації на початок навчального року.

Майте на увазі: відповідно до п. 1.4 Галузевої угоди її положення діють безпосередньо та поширюються на працівників закладів освіти, які перебувають у сфері дії сторін цієї угоди, і є обов’язковими для включення до колективних договорів, угод нижчого рівня.

Тож у випадку перебування основної працівниці у відпустці для догляду за дитиною години її навчального навантаження можуть бути розподілені між педпрацівниками цього закладу освіти згідно з наказом керівника закладу освіти.

Нюанси трудових відносин

Стосовно трудових відносин працівників у випадку перебування основного працівника у відпустці для догляду за дитиною до 3 років слід відзначити таке.

Відповідно до ст. 23 КЗпП трудовий договір може укладатися, зокрема, на визначений строк, установлений за погодженням сторін, а також на час виконання певної роботи

Строковий трудовий договір укладається у випадках, коли трудові відносини не можуть бути встановлені на невизначений строк з урахуванням характеру наступної роботи, умов її виконання або інтересів працівника та в інших випадках, передбачених законодавчими актами.

Тому на час відпустки тимчасово відсутнього вчителя — основного працівника у зв’язку з відпусткою, пов’язаною з вагітністю та пологами та продовженою на час відпустки для догляду за дитиною, за погодженням сторін, працівника може бути прийнято на роботу на посаду вчителя лише на умовах строкового договору. Такий строковий трудовий договір може бути припинено тоді, коли основний працівник забажає перервати таку відпустку раніше.

Стосовно дотримання при розподілі педнавантаження між вчителями наступництва класів та таких додаткових видів навантаження, як завідування кабінетами, класного керівництва, а також збереження його обсягу, то таких положень чинним законодавством не передбачено. Зазначене питання може бути також врегульовано правилами внутрішнього трудового розпорядку конкретного закладу освіти, а також через положення колективного договору.

Підсумуємо: у разі виходу на роботу вчительки після припинення відпустки для догляду за дитиною або ж після її закінчення вона має право на навчальне навантаження обсягом не менше 18 годин на тиждень.

Висновки

  • У випадку перебування вчительки у відпустці для догляду за дитиною до 3 років години її педнавантаження можуть бути розподілені між іншими педпрацівниками ЗСО.
  • На час відпустки для догляду за дитиною основної працівниці інші працівники повинні прийматися на посаду вчителя за строковим договором.
  • У разі виходу на роботу вчительки після закінчення доглядової відпустки за нею має зберігатися навчальне навантаження в обсязі не нижче 18 годин на тиждень.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі