Теми статей
Обрати теми

Заповнюємо платіжки по-новому: першоквітневий жарт чи ні?

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
Мінфін оновив правила заповнення платіжки. А якщо точніше, то найцікавішого реквізиту — «Призначення платежу». Що за нові правила і чи треба беззаперечно грати за ними? Давайте розбиратися.

Подвійний стандарт до 1 липня

Мінфін наказом № 148* затвердив новий порядок заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції. Так тепер по-науковому називаємо розрахунковий документ на переказ коштів, а в народі просто платіжку.

* Наказ Мінфіну «Про затвердження порядку заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення» від 22.03.2023 № 148.

І вже навздогін наказом № 159* до наказу № 148 внесено зміни. Йдеться про деякі технічні корективи: десь «;» замінили на «,», десь «Напрям сплати» на «Напрям перерахування», а десь слова з великої літери замінили такими ж з маленької. Зміни чинні з 31.03.2023, хоча сам змінюваний документ діє з 01.04.2023. Але нехай ці хитрощі реєстрації нормативно-правових актів вас не плутають.

* Наказ Мінфіну «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 22 березня 2023 року № 148» від 29.03.2022 № 159.

Оновлені правила заповнення платіжки діють з 1 квітня 2023 року

Навіщо зміни, адже і так непогано було? Справа в тому, що Україна упевнено переводить платіжну інфраструктуру на рейки міжнародного стандарту ISO 20022*. Зокрема, формат заповнення платіжки має бути структурованим.

* Детально з новим стандартом можна ознайомитись у роз’ясненні НБУ за посиланням bank.gov.ua/files/ISO20022/Clarification_on_the_application_of_the_standard.pdf

Тож за допомогою законодавчих і нормативних маніпуляцій маємо оновлення.

А що зі старим аналогічним порядком* під демонічним номером «666»? Він продовжить діяти до 01.07.2023 у разі використання неструктурованого формату реквізиту «Призначення платежу» відповідно до міжнародного стандарту ISO 20022 (за «старими» правилами).

* Порядок заповнення реквізиту «Призначення платежу» розрахункових документів на переказ.., затверджений наказом від 24.07.2015 № 666.

Тобто маємо дві дати: 1 квітня і 1 липня. Простими словами:

вже з 1 квітня 2023 року при заповненні реквізиту «Призначення платежу» можна використовувати новий формат, але до 1 липня цього ж року також можна користуватися ще й старим форматом

Давайте поглянемо на новації з боку користувача, який виконує платіж.

Нові правила

Алгоритм заповнення реквізиту «Призначення платежу» спрощено, кількість його обов’язкових полів мінімізовано. Водночас встановлено їх конкретний формат: «Код виду сплати»; «Додаткова інформація запису»; «Номер рахунку»; «Сума податку»; «Інформація про податкове повідомлення (рішення)»; «Тип» (у разі сплати за оренду держмайна).

Які поля треба заповнювати? Все залежить від способу сплати: напряму на конкретний рахунок чи на єдиний рахунок ДПС у Казначействі.

Сплата напряму на бюджетний рахунок. Якщо платити напряму на конкретні бюджетні/небюджетні/депозитний рахунки, то маєте справу лише з двома полями: «Код виду сплати» та «Додаткова інформація запису». Як саме заповнити кожен із них, розписано у новому порядку, затвердженому наказом № 148. Все зводиться до того, що треба вказати код сплати і своїми словами (у довільній формі) пояснити, що це за платіж.

За цього способу за кожним напрямом перерахування та кожним кодом виду сплати слід оформити окрему платіжку. Як і раніше, якщо зазначити неіснуючий код чи взагалі його не зазначити, то це вважатимуть сплатою податку за кодом 101.

Сплата через єдиний рахунок. Цей спосіб сплати «десятини» має два варіанти заповнення платіжки:

варіант 1 не визначати в платіжці напрями перерахування коштів з єдиного рахунку на бюджетні/небюджетні рахунки і заповнити у довільній формі тільки одне поле «Додаткова інформація запису». Визначити такі напрями можна в кабінеті платника податків. А якщо не робити цього взагалі, то кошти розподілять на підставі наявної податкової інформації (зокрема, поданих декларацій та звітів);

варіант 2визначити в платіжці напрями перерахунку коштів з єдиного рахунку на бюджетні/небюджетні рахунки, заповнивши чотири поля: «Номер рахунку», «Сума податку», «Інформація про податкове повідомлення (рішення)», «Додаткова інформація запису».

На відміну від першого способу (напряму на конкретні рахунки), при сплаті на єдиний рахунок через одну платіжку можна провести сплату одночасно за декількома напрямами. При цьому реквізит «Призначення платежу» заповніть стільки разів, скільки платежів проводите. І за кожним з них поля заповніть так, як описано вище.

У таблиці нижче наведено відмінності заповнення реквізиту «Призначення платежу» за старим та новим форматом. Для прикладу ми обрали сплату ЄСВ за другу половину березня 2023 року без використання єдиного рахунку.

За старим форматом

За новим форматом

*;101;30120659;єдиний внесок за другу половину березня 2023 року;;;

101 єдиний внесок за другу половину березня 2023 року

Багатьох бентежить питання, чи не призведе таке оновлення до проблем? Навіть до того, що при заповненні «Призначення платежу» по-новому податки заблукають і не надійдуть на потрібні рахунки. А далі несплата, штрафи… Радимо завчасно не панікувати. Адже в будь-якому разі маємо перехідний період, тобто до 01.07.2023 усі платники податків можуть заповнювати реквізит «Призначення платежу» за «старими», звичними правилами. Це підтверджують регіональні податкові, наприклад, ГУ ДПС в Чернівецькій області.

Висновки

  • З 01.04.2023 уведено новий структурований формат заповнення реквізиту «Призначення платежу».
  • За новими правилами при сплаті на бюджетний рахунок заповнюємо лише два поля.
  • При сплаті на єдиний рахунок можна заповнити лише одне поле — додаткову інформацію в довільній формі.
  • До 01.07.2023 можна застосовувати старий формат.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі