Теми статей
Обрати теми

Допомога по безробіттю і страховий стаж для лікарняних/декретних

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
У багатьох роботодавців є працівники, які мали у минулому статус безробітного і отримували допомогу від центру зайнятості. Через війну в Україні, спричинену російською агресією, безробіття суттєво зросло. А тому наші передплатники часто запитують: чи включається до страхового стажу для лікарняних період отримання допомоги по безробіттю? Тож саме час з’ясувати це.

Страховий стаж: визначення

Визначення страхового стажу та механізм його розрахунку для лікарняних/декретних містить ч. 1 ст. 14 Закон про соцстрахування*. Страховий стаж — це період (строк), в якому виконуються дві умови:

а) особа підлягала страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності;

та

б) щомісяця сплачено страхові внески в сумі не менше мінімального страхового внеску.

* Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 № 1105-XIV.

Крім того, до страхового стажу включаються деякі періоди, за які страхові внески не сплачувалися. Проте такі періоди зараховуються до страхового стажу як періоди, за які сплачено страхові внески виходячи з розміру мінімального страхового внеску (абз. 2 ч. 1 ст. 14 Закону про соцстрахування). До них належить час:

— відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку;

отримання виплат за окремими видами соціального страхування (допомоги по вагітності тa пологах, допомоги по бeзробіттю, допомоги внаслідок нещасного випадку нa виробництві);

— отримання пенсії по інвалідності.

Страховий стаж і лікарняні

Чому так важливо при розрахунку лікарняних/декретних правильно визначити страховий стаж? Все просто — цього вимагає нормативка. Від страхового стажу залежить правильність нарахування страхових виплат. Ось дивіться.

Загальний страховий стаж. Загальний страховий стаж впливає на відсоток середньої зарплати, який враховують для оплати днів тимчасової непрацездатності звичайних (не пільгових) категорій працівників (ст. 17 Закону про соцстрахування). Визначають його на день настання тимчасової непрацездатності.

Як залежить розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності від страхового стажу на момент настання тимчасової непрацездатності, покажемо в табл. 1.

Розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності і загальний страховий стаж

Загальний страховий стаж

Розмір допомоги (відсоток середньоденної зарплати)

до 3 років

50 %

від 3 до 5 років

60 %

від 5 до 8 років

70 %

понад 8 років

100 %

Для розрахунку допомоги по вагітності та пологах (декретних) ця шкала не застосовується. Допомога по вагітності та пологах надається в розмірі 100 % середньої зарплати і не залежить від страхового стажу, крім працівників та гіг-спеціалістів резидентів Дія Сіті. Гіг-спеціалістам та працівникам резидентів Дія Сіті:

— допомога по тимчасовій непрацездатності надається у розмірі заробітної плати (доходу), з якої фактично сплачено страхові внески (навіть у випадку хвороби на коронавірус). Тобто незалежно від страхового стажу застрахованої особи (п. 6 ч. 1 та ч. 2 ст. 17 Закону про соцстрахування);

— допомога по вагітності та пологах — у розмірі заробітної плати (доходу) такої особи, з якого фактично сплачувалися страхові внески (ч. 1 ст. 19 Закону про соцстрахування). А не як у загальному порядку — у розмірі 100 % середньої зарплати.

До речі, про врахування страхового стажу, обмеження та інші цікавинки при розрахунку лікарняних ви можете прочитати у статті «Страховий стаж при розрахунку лікарняних/декретних» // «Оплата праці», 2022, № 19.

Страховий стаж за останні 12 місяців. При розрахунку лікарняних/декретних обов’язково маємо контролювати страховий стаж застрахованої особи протягом останніх 12 місяців перед місяцем настання у неї страхового випадку.

Адже нормою ч. 4 ст. 12 Закону про соцстрахування встановлені спеціальні обмеження при розрахунку лікарняних/декретних для застрахованих осіб, страховий стаж яких протягом останніх 12 місяців перед настанням страхового випадку менше 6 місяців.

Якщо працівник протягом 12 місяців перед настанням страхового випадку має страховий стаж менше 6 місяців, то він має право на:

— лікарняні, розраховані виходячи з нарахованої зарплати, з якої сплачений ЄСВ, але не більше за розмір лікарняних, обчислений із МЗП, встановленої на час настання страхового випадку;

— допомогу по вагітності та пологах — виходячи з нарахованої зарплати, з якої сплачений ЄСВ, але не менше за розмір допомоги, обчислений з розміру МЗП, установленої на час настання страхового випадку, та не більше за розмір допомоги, обчислений із двократного розміру МЗП, установленої на час настання страхового випадку.

Період перебування на обліку у центрі зайнятості

Допомога по безробіттю призначається центрами зайнятості громадянам України, які отримали статус безробітного. В загальному випадку така допомога надається з восьмого дня після реєстрації безробітного. Проте під час дії воєнного стану вона призначається з першого дня надання статусу безробітного.

До речі, про те, як зареєструватися у центрі зайнятості, як отримати статус безробітного і допомогу по безробіттю, читайте у статті «Як стати на облік до Центру зайнятості» // «Оплата праці», 2022, № 10.

Чи включається до страхового стажу при розрахунку лікарняних/декретних період отримання допомоги по безробіттю?

Так! Оскільки допомога по безробіттю є виплатою за одним із видів загальнообов’язкового державного соціального страхування. І керуючись нормами абз. 2 ч. 1 ст. 14 Закону про соцстрахування

період отримання допомоги по безробіттю маємо включати до страхового стажу для оплати листка непрацездатності

Із цим також незаперечно погоджувався ФСС у своєму роз’ясненні. Вважаємо, що ПФУ також притримується такої думки. Адже порядок визначення страхового стажу в частині включення періоду отримання виплат за окремими видами соціального страхування не змінився після 01.01.2023.

Порядок обчислення страхового стажу

У Закон про соцстрахування внесено зміни, які діють із 01.01.2023. Починаючи з цієї дати, страховий стаж обчислюється за даними реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, у тому числі за даними про трудову діяльність працівників, внесеними відповідно до Закону про ЄСВ*, а за періоди до 1 липня 2000 року — у порядку та на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше.

* Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI.

Про що йдеться? Про те, що згідно із Законом про соцстрахування починаючи з 01.01.2023 при обчисленні страхового стажу за періоди після 01.07.2000 маємо орієнтуватися виключно на дані Реєстру застрахованих осіб, включаючи відомості про трудову діяльність, унесені роботодавцями (або працівниками) у вигляді сканів трудових книжок та інших документів про стаж.

Проте наразі не всі трудові книжки відскановані і передані до ПФУ. Відповідно даних за невідсканованими трудовими у Реєстрі немає. Як тоді визначати страховий стаж?

Фахівці ПФУ у листі від 20.02.2023 № 5670-4673/К-03/8-2800/23 порадили при обчисленні страхового стажу, заробленого застрахованою особою з 01.07.2000, використовувати дані про страховий стаж, зазначений у:

додатку 9 до Положення про реєстр застрахованих осіб «Індивідуальні відомості про застраховану особу» (далі — додаток 9), але лише за період з 01.01.2016;

формі ОК-5, у повному обсязі за період з 01.01.2016, а також у частині, що збігається з періодами, коли особа підлягала загальнообов’язковому соцстрахуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності. Причому, враховуючи, що в формі ОК-5 не зазначено ознаки про те, на якій підставі особа підлягала такому страхуванню. Для правомірного включення даних про страховий стаж, зазначений у формі ОК-5, необхідно додатково використовувати дані про трудові відносини, зазначені в трудовій книжці застрахованої особи.

Тобто, як і раніше, за необхідності продовжуємо додатково зазирати до паперової трудової книжки.

Підтверджуємо період отримання допомоги по безробіттю

Період отримання допомоги по безробіттю має бути відображений у реєстрах ПФУ. Відповідно й інформація про нього має потрапляти у додаток 9 та у форму ОК-5. Отже, при підрахунку лікарняних/декретних просто формуємо додаток 9 або довідку ОК-5.

Проте система ПФУ не бездоганна. Тому радимо зіставляти дані трудової книжки з інформацією, яку містять реєстри ПФУ.

Особливо це важливо, коли загальний страховий стаж коливається на межі, наприклад до 3 або більше 3 років, до 5 або більше 5 років тощо. Адже від цього залежить відсоток середньоденної зарплати для лікарняного.

Крім того, для працівника-новачка також важливо визначити наявність страхового стажу за останні 12 календарних місяців. Бо можливо треба буде при розрахунку лікарняного або декретного застосувати спеціальні обмеження по сумі допомоги. Як показує практика, період отримання допомоги по безробіттю не завжди може відображатися у додатку 9 чи у формі ОК-5. Як бути в такому випадку?

Підтвердити період отримання допомоги по безробіттю (початок/припинення виплати) можливо:

— по запису у трудовій книжці;

— відповідно до довідки, отриманої із центру зайнятості.

Висновки

  • Страховий стаж впливає на суму лікарняних, а в деяких випадках і на суму декретних.
  • Період отримання допомоги по безробіттю включається до страхового стажу.
  • Інформацію про страховий стаж можна отримати з додатка 9 та довідки ОК-5. А за необхідності із запису в трудовій книжці чи довідки центру зайнятості.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі