№8

Оплата праці, квітень, 2023/№ 8 Інші номери журналу ›
  • Допомога по безробіттю і страховий стаж для лікарняних/декретних У багатьох роботодавців є працівники, які мали у минулому статус безробітного і отримували допомогу від центру зайнятості. Через війну в Україні, спричинену російською агресією, безробіття суттєво зросло. А тому наші передплатники часто запитують: чи включається до страхового стажу для лікарняних період отримання допомоги по безробіттю? Тож саме час з’ясувати це.
  • «Охрана, отмєна!»: закордонну допомогу біженцям декларувати не треба Останнім часом Інтернет замайорів повідомленнями про те, що українські біженці мають задекларувати іноземну допомогу. Йдеться про самостійне подання громадянами податкової декларації про майновий стан і доходи до 1 травня 2023 року. Ба більше, за неподання деякі експерти лякали в’язницею. Хоча, на наш погляд, мова могла бути лише про адмінштраф, але є гарні новини. Про них читайте далі.
  • Грошова допомога ВПО та біженцям: «танці» з декларацією Від початку війни багато українців потребували підтримки. Її надали уряди України та країн, що прихистили біженців, а також міжнародні благодійники. Але настав час декларування доходів і питання полізли, як гриби після дощу. Чи треба якось відзвітувати за такі виплати? Давайте розберемось у цій темі на конкретних прикладах.
  • Волонтери: коли декларувати доходи Сьогодні багато небайдужих людей намагаються допомагати як ЗСУ, так і звичайним фізособам, постраждалим від збройної агресії Росії. Для цього збираються (іноді величезні, а іноді й не дуже) суми грошових коштів. Чи вважати такі гроші доходом особи, яка їх збирає, та чи потрібно їх декларувати? Зараз розберемося.
  • Банк простив борг: задекларуйте дохід! У 2022 році фізособа отримала від свого банку повідомлення про прощення частини заборгованості за кредитною карткою (тіла кредиту) у розмірі 5000 грн. Також зазначено про податкові наслідки у вигляді декларування та сплати ПДФО та ВЗ. Що ж робити?
  • Благодійна допомога: де їй місце в декларації про майно? Минулого року багато українців отримали нецільову благодійну допомогу від різних надавачів. Під час кампанії з декларування доходів громадян виникло питання: чи треба звітувати про таку допомогу? Інколи так, інколи ні. Давайте розберемось.
  • Відпускні та погодинна оплата: немає виплат у розрахунковому періоді Працівниця 10.04.2023 приступила до роботи після відпустки для догляду за дитиною до 3 років. З 17.04.2023 вона йде в щорічну основну відпустку на 14 календарних днів. Працівниці встановлено годинну тарифну ставку у розмірі 42,82 грн. Як правильно обчислити середньоденну зарплату для оплати відпускних?
  • Щорічна додаткова відпустка: чи можна надати за двома підставами? Для працівника підприємства у колдоговорі передбачено надання щорічних додаткових відпусток за роботу із комп’ютером тривалістю 4 к. дн. та за ненормований робочий день тривалістю 7 к. дн. Чи може працівник скористатися обома вказаними відпустками?
  • Медогляди працівників: чи буде додаткове благо Підприємство займається проведенням технічних випробувань та досліджень. Для ведення такої діяльності потрібно мати ліцензію, яка вимагає наявності медичних довідок для всіх працівників від лікаря-нарколога та лікаря-психіатра. Чи буде проходження медогляду для отримання таких довідок додатковим благом для працівників?
  • Допомога на оздоровлення: чи залежить від стажу роботи? Музейний доглядач міського краєзнавчого музею (комунальна форма власності) прийнятий на роботу 02.01.2023. У квітні 2023 року із дозволу керівника музею він йде у щорічну відпустку тривалістю 14 к. дн. Чи має право працівник отримати допомогу на оздоровлення? Або ж він повинен відпрацювати 6 місяців для отримання «оздоровчих»?
  • Відпустка на дітей: компенсуємо після відпустки до трьох років Працівниця з 18.06.2020 перебуває у відпустці для догляду за дитиною до трьох років. Вона має ще старшу дитину, якій 10 років. Працівниця хоче звільнитися за власним бажанням в останній день такої відпустки 26.04.2023, не виходячи на роботу. Чи належить їй компенсація за додаткову відпустку на двох дітей до 15 років? Якщо так, то за які саме роки?
  • Звільнення після призупинення: коли сплачуємо ЄСВ з МЗП? Із працівником підприємства (основний, без інвалідності) з 01.04.2022 було призупинено дію трудового договору. Він звільняється 28.04.2023 (останній робочий день за графіком його роботи). При звільненні йому буде нарахована компенсація за 2 дні невикористаної щорічної відпустки у сумі 526,03 грн. Чи потрібно у зазначеному випадку виконувати правило про сплату ЄСВ з мінімальної зарплати?
  • Доглядова відпустка педагога: чи відображати у Д6 Об’єднаного звіту? Вчителька закладу загальної середньої освіти (далі — ЗСО) з 20.03.2023 перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років. Чи потрібно продовжувати відображати інформацію про неї в додатку 6 Об’єднаного звіту?
  • Працівник-новачок захворів: як розрахувати середньоденну зарплату Працівника прийнято на роботу 16 березня 2023 року. А з 23 по 31 березня він хворів. Як розрахувати середньоденну зарплату для визначення суми лікарняних, якщо: — оклад працівника — 7500 грн; — графік роботи — п’ятиденка з вихідними у суботу та неділю?
  • Норма робочого часу для травня 2023 року Під час воєнного стану немає святкових та неробочих днів. Як зазначений факт впливає на норму тривалості робочого часу у травні 2023 року? Розглянемо найпопулярніший графік роботи — п’ятиденка з двома вихідними днями у суботу та неділю.
  • Неоплачуваний лікарняний: коли показуємо в Д1 Наразі спостерігається досить багато випадків, коли лікарняний не підлягає оплаті. У зв’язку з цим виникає запитання: чи треба такий лікарняний відображати у Д1 Податкового розрахунку? Не поспішайте відповідати ні! Давайте разом розберемося, коли неоплачений лікарняний треба обов’язково відобразити в додатку Д1.
  • Неоплачуваний лікарняний: коли НЕ показуємо у Д1 Податкового розрахунку У попередній статті ми розглянули ситуації, за яких неоплачуваний лікарняний має бути відображений у Д1 Податкового розрахунку. Поряд із цим бувають випадки, за яких неоплачувані дні лікарняного не відображають у Д1. Коли таке можливо і чому важливо — розглянемо у статті.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі