Теми статей
Обрати теми

Доглядова відпустка педагога: чи відображати у Д6 Об’єднаного звіту?

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин
Вчителька закладу загальної середньої освіти (далі — ЗСО) з 20.03.2023 перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років. Чи потрібно продовжувати відображати інформацію про неї в додатку 6 Об’єднаного звіту?

Хто подає Д6?

Додаток 6 (далі — Д6) до Податкового розрахунку заповнюють та подають тільки ті роботодавці, в яких є робочі місця, робота на яких зараховується до спеціального стажу (далі — спецстаж). Спецстаж — це період роботи в певних умовах праці чи на посадах, з якими законодавець пов’язує пільгове (або за особливими правилами) пенсійне забезпечення (див. постанову ВСУ від 14.03.2017 у справі № 21-1753а16).

Так, право на пенсію за вислугу років мають окремі категорії працівників, перераховані в ст. 52, 54 і 55 Закону № 1788*. Зауважимо, що якщо йдеться про працівників, які обіймають посади у сфері освіти, то в цьому випадку не обійтися без Переліку № 909**.

* Закон України «Про пенсійне забезпечення» від 05.11.91 № 1788-XII.

** Перелік закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, затверджений постановою КМУ від 04.11.93 № 909.

Посада вчителя зазначена у цьому Переліку так само, як і загальноосвітні навчальні заклади, нині — ЗСО. Тому робота на посаді вчителя у ЗСО зараховується до спецстажу для призначення пенсії за вислугу років.

До спецстажу зараховується весь період перебування працівниці у відпустці для догляду за дитиною до 3 (6) років

Це випливає із змісту ч. 2 ст. 181 КЗпП, де зазначено, що період доглядової відпустки зараховується як до загального стажу роботи, так і до стажу роботи за спеціальністю.

Також про зарахування періоду відпустки для догляду за дитиною до спецстажу зазначають фахівці ПФУ у листах від 25.06.2008 № 10842/02-10 та від 18.06.2021 № 2800-030102-8/29381.

Як заповнити Д6?

Відомості про осіб, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до трьох років та з трьох до шести років, подаються у складі Д6 на загальних підставах (п. 6 розд. IV Порядку № 4*). Отже, весь період доглядової відпустки потрібно відобразити в Д6 Об’єднаного звіту.

* Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску, затверджений наказом Мінфіну від 13.01.2015 № 4.

Далі пояснимо правила заповнення деяких граф Д6.

Графа 07 «Код підстави для обліку спецстажу»: використовуйте восьмирозрядний код відповідно до Довідника кодів, наведеного в додатку 3 до Порядку № 4. Для вчительки ЗСО у цій графі зазначайте код ЗПЗ055Е1.

Протягом усього періоду доглядової відпустки в Д6 вказуйте той код спецстажу, який вказували щодо працівниці до виходу її у таку відпустку

При цьому спеціальний код ПСД003Б1 (рядок 97 додатка 3 до Порядку № 4) для кодування періоду відпустки для догляду за дитиною до 3 років у цьому випадку використовувати не потрібно.

Графа 09 «Початок періоду»: якщо застрахована особа перебувала у трудових відносинах із роботодавцем на посаді, яка зараховується до спецстажу, весь місяць, тут зазначайте «01» (перше число місяця), якщо не з початку місяця — відповідне число місяця.

Графа 10 «Кінець періоду»: якщо застрахована особа перебувала у трудових відносинах із роботодавцем на посаді зі спецстажем до кінця місяця, зазначайте останнє число місяця («28», «29», «30» або «31»).

В іншому разі (якщо було звільнення посеред місяця, звільнення з посади, що зараховується до спецстажу, або переведення з такої посади) — відповідне число місяця.

Графи 11 «Кількість днів» та 12 «Кількість годин, хвилин»: заповнюйте одну із цих граф. У ній зазначайте показник фактичної тривалості стажу для конкретної підстави за умовами праці, тобто залежно від чинного обліку для конкретної застрахованої особи.

Пам’ятайте: період перебування на лікарняному або у відпустці (у т. ч. за свій рахунок або для догляду за дитиною) не є підставою для переривання трудових відносин. Як ми вже зазначали, період доглядової відпустки зараховується до спецстажу. А тому протягом усього періоду такої відпустки на працівницю заповнюйте рядок у додатку Д6. Кількість днів проставляйте із розрахунку повністю відпрацьованого місяця.

Графа 13 «Норма тривалості роботи для її зарахування за повний місяць спецстажу (дні або години/хвилини)»: зазначайте норму тривалості спецстажу для конкретної підстави за умовами праці залежно від обраного варіанта необхідної одиниці виміру в рядках 11 та 12.

На рисунку нижче наведено приклад заповнення Д6 за умовами запитання, що розглядається.

img 1

завантажити файл

Фрагмент Д6 за березень 2023 року

Чи подавати Д1?

Працівниця зі спецстажем повний місяць перебуває у доглядовій відпустці, чи потрібно на неї заповнювати Д1 Податкового розрахунку?

Так, потрібно.

Дані щодо звичайних працівниць, які перебувають у відпустках для догляду за дитиною до 3 (6) років та яким у поточному місяці не нараховуються виплати, що входять до бази нарахування ЄСВ, страхувальники у Д1 не відображають.

Проте між Д6 та Д1 Податкового розрахунку є контроль. Тому для коректного відображення відомостей за працівницею із спецстажем дійте так.

У Д1 формуйте рядок без сумових показників, але з кількістю календарних днів у трудових відносинах. А в графі 23 «Ознака наявності спецстажу» зазначайте ознаку «1 — так».

Висновки

  • Період перебування вчительки у відпустці для догляду за дитиною 3 (6) років зараховується до спецстажу.
  • Протягом усього періоду доглядової відпустки на вчительку щомісячно заповнюємо Д1 (з позначкою «1» у графі 23) та Д6 з кодом ознаки спецстажу ЗПЗ055Е1.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі