Теми статей
Обрати теми

Юрисконсульт у закладі освіти: визначаємо тарифний розряд

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин
До фахового коледжу на посаду юрисконсульта приймаємо працівника, який має вищу юридичну освіту (диплом магістра). Стажу роботи на цій посаді він не має. Який тарифний розряд слід установити такому працівнику?

Тарифний розряд

Посадові оклади працівникам закладів освіти установлюють згідно з наказом 557*. Так, згідно з додатком 11 до цього наказу для юрисконсультів та інших фахівців закладів освіти залежно від кваліфікаційної категорії передбачені такі тарифні розряди:

— провідний — 10-й тарифний розряд;

— I категорії — 9-й тарифний розряд;

— II категорії — 8-й тарифний розряд;

— без категорії — 7-й тарифний розряд.

* Наказ МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 № 557.

Кваліфікаційні вимоги

Системами оплати праці є тарифна та інші системи, що формуються на оцінках складності виконуваних робіт і кваліфікації працівників. Тарифна система оплати праці включає, зокрема, професійні стандарти та кваліфікаційні характеристики (ст. 96 КЗпП).

При встановленні кваліфікаційних категорій керуються Довідником № 336*. Так, у тексті цього Довідника зазначено, що юрисконсульт належить до професіоналів. Для осіб, які обіймають цю посаду, установлюються наступні кваліфікаційні вимоги:

— провідний юрисконсульт: повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст); стаж роботи юрисконсультом I категорії — не менше 2 років;

— юрисконсульт I категорії: повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст); для магістра без вимог до стажу роботи, спеціаліста — стаж роботи за професією юрисконсульта II категорії — не менше 1 року;

— юрисконсульт II категорії: повна вища освіта відповідного напряму підготовки (спеціаліст); стаж роботи за професією юрисконсульта — не менше 1 року;

— юрисконсульт: повна вища освіта відповідного напряму підготовки (спеціаліст), без вимог до стажу роботи.

* Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 1 «Професії працівників, що є загальними для всіх видів економічної діяльності», затверджений наказом Мінпраці від 29.12.2004 № 336.

Отже, виходячи з норм Довідника № 336 працівнику з вищою юридичною освітою (диплом магістра) можна відразу при прийнятті на роботу встановити I кваліфікаційну категорію, навіть якщо він не має стажу роботи на посаді юрисконсульта.

Застарілі норми

Довідник № 336 розроблений відповідно до Закону № 103* та вже недіючого Закону № 2984** (втратив чинність 06.09.2014). Тому досі містить поняття «повна вища освіта». Водночас у кваліфікаційних вимогах до рівня освіти юрисконсульта та інших професіоналів згадується освітньо-кваліфікаційний рівень «спеціаліст».

* Закон України «Про професійну (професійно-технічну) освіту» від 10.02.98 № 103/98-ВР.

** Закон України «Про вищу освіту» від 17.01.2002 № 2984-III.

У свою чергу, в нині чинному Законі № 1556* термін «повна вища освіта» взагалі відсутній. А здобути вищу освіту наразі можна за такими ступенями: молодший бакалавр; бакалавр; магістр; доктор філософії та доктор наук. (ср. )

Також на сьогодні вища освіта за освітньо-кваліфікаційним рівнем:

— спеціаліста (повна вища освіта) прирівнюється до вищої освіти ступеня магістра (п.п. 2 п. 2 розд. XV Закону № 1556);

— молодшого спеціаліста (початкова вища освіта) прирівнюється до вищої освіти за освітньо-професійним ступенем молодшого бакалавра (п.п. 4 п. 2 розд. XV Закону № 1556).

* Закон України «Про вищу освіту» від 01.07.2014 № 1556-VII.

Тож на вимогу про повну вищу освіту можна не звертати увагу.

Сподіваємось, що у майбутньому існуюча невідповідність все ж таки буде виправлена й у Довідник № 336 будуть внесені відповідні зміни.

Присвоєння кваліфкатегорії

Присвоєння кваліфікаційних категорій працівникам здійснюють комісії з проведення кваліфатестації (п. 10 Загальних положень Довідника № 336). Керівник закладу освіти видає наказ про проведення кваліфатестації та затвердження складу комісії (у разі її відсутності).

Порядок присвоєння кваліфкатегорії може регламентуватися положенням, яке приймається в установі як додаток до колективного договору або затверджується керівником за погодженням з профспілкою (див. лист Мінпраці від 29.09.2010 № 299/13/116/10).

Також слід ураховувати, що якщо працівник претендує на посаду, для якої в штатному розписі передбачена інша, ніж йому встановлюється, кваліфкатегорія, то встановити йому таку категорію можна лише після внесення відповідних змін до штатного розпису.

У ситуації, що розглядається, працівник має вищу юридичну освіту (диплом магістра), відповідно при прийнятті на роботу йому слід присвоїти I кваліфікаційну категорію. І як наслідок — встановити 9-й тарифний розряд за ЄТС.

Зверніть увагу! Якщо б працівник з вищою юридичною освітою мав диплом спеціаліста але у нього був відсутній стаж роботи на посаді юрисконсульта, усе одно він би мав право на встановлення I категорії. Адже особа з дипломом спеціаліста відповідно до п.п. 2 п. 2 розд. XV Закону № 1556 має всі законні підстави обійняти посаду «юрисконсульт I категорії», оскільки її освітньо-кваліфікаційний рівень відповідає рівню магістра.

Висновки

  • Тарифний розряд для юрисконсульта закладу освіти встановлюється залежно від кваліфікаційної категорії та з урахуванням норм додатка 11 до наказу № 557.
  • Юрисконсульту, який має вищу юридичну освіту ступеня магістра, присвоюється I кваліфікаційна категорія і встановлюється 9-й тарифний розряд.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі