Теми статей
Обрати теми

Хвороба напередодні відпустки: чи можна скасувати відпустку?

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
У цій статті розглянемо ситуацію, коли щорічну основну відпустку оформлено, але напередодні відпустки працівник захворів. Що робити роботодавцю в такій ситуації?

Чи можна скасувати відпустку?

У загальному випадку відпустки працівників плануються та узгоджуються заздалегідь. Черговість надання відпусток визначається графіком відпусток (ч. 10 ст. 10 Закону про відпустки*).

* Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 № 504/96-ВР.

Конкретний період надання щорічних відпусток у межах, установлених графіком, узгоджується між працівником і власником. Про дату початку відпустки роботодавець зобов’язаний письмово повідомити працівника не пізніш як за два тижні до встановленого графіком строку.

Відпустка оформлюється наказом. І виплатити відпускні роботодавець повинен до дня початку відпустки.

Проте іноді може трапитися ситуація, коли наказ на відпустку наданий, а працівник несподівано захворів напередодні такої відпустки. У цій статті розглядаємо ситуацію, коли звичайний працівник (не пільгових категорій) збирався у щорічну основну відпустку.

Чи може роботодавець скасувати відпустку?

Адже в разі хвороби працівника (засвідченої у встановленому порядку) у щорічній відпустці, відпустка повинна бути перенесена на інший період або продовжена (ч. 2 ст. 11 Закону про відпустки).

Дізнавшись, що працівник захворів, скасувати працівнику відпустку в односторонньому порядку роботодавець не має права. Тому що:

— по-перше, відпустка запланована заздалегідь, безпосередній її строк узгоджений між роботодавцем і працівником та зафіксований у наказі;

— по-друге, лікарняний щойно відкрито. Тобто у роботодавця фактично немає документа, який підтверджує хворобу (ані паперового, бо він надається після відновлення працездатності, ані е-лікарняного, бо готовим до сплати він стає через 7 днів після його закриття);

— по-третє, перенесення відпустки передбачає узгодження між працівником і роботодавцем.

При цьому працівник так само не має права самовільно приймати рішення про перенесення відпустки на інший період.

Як у такій ситуації бути роботодавцю?

Вихід із ситуації

Припустимо, що працівник захворів за день до початку відпустки, який для нього був робочим за графіком роботи. Про хворобу повідомив роботодавця. У цьому випадку дії роботодавця повинні бути такі.

1. Роботодавець у табелі обліку робочого часу за день невиходу працівника на роботу за графіком фіксує неявку з нез’ясованих причин — «НЗ», а дні щорічної відпустки відмічає позначкою «В». Адже допоки працівник не надасть роботодавцю листок непрацездатності або е-лікарняний не змінить статус на «готовий до сплати» — хвороба не підтверджена.

2. Відпускні роботодавець виплачує працівнику до початку відпустки з одночасним перераховуванням податків та внесків.

3. Коли працівник надасть роботодавцю листок непрацездатності або е-лікарняний буде готовий до сплати, то роботодавець повинен:

— нараховувати працівнику лікарняні (після позитивного рішення про оплату лікарняного);

— внести корективи до табеля обліку робочого часу;

— узгодити з працівником строк перенесення/продовження відпустки. І вона може бути перенесена, за узгодженням між працівником і роботодавцем, або продовжена з наступного дня після хвороби;

— у разі якщо день початку відпустки, на яку припала хвороба, та день початку перенесеної/продовженої відпустки припадають на різні місяці — відпускні, виплачені до початку відпустки, на яку припала хвороба, треба сторнувати. А після видання наказу на перенесення відпустки на новий строк розрахувати заново виходячи з нового розрахункового періоду.

Висновки

  • Дізнавшись, що працівник захворів перед відпусткою, роботодавець не має права скасувати відпустку в односторонньому порядку.
  • До того моменту, як працівник надасть роботодавцю лікарняний або е-лікарняний буде готовий до сплати, роботодавець має нарахувати і виплатити вже оформлені наказом відпускні.
  • Після отримання лікарняного роботодавець нараховує лікарняні. Відпуску потрібно продовжити або перенести на інший строк, який узгоджується із працівником.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі