Теми статей
Обрати теми

Почесне та спортивне звання: чи можна дві надбавки одночасно?

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин
Тренер центру олімпійської підготовки має почесне звання «Заслужений працівник фізичної культури і спорту України» та спортивне звання «Заслужений тренер України». Чи можна виплачувати йому одночасно дві надбавки: за почесне та за спортивне звання?

Почесні звання

Почесне звання України є державною нагородою (ст. 3 Закону про держнагороди*). Почесні звання присвоюються за особисті заслуги перед державою громадянам, які працюють у відповідній галузі, як правило, не менше 10 років, мають високі трудові досягнення і професійну майстерність (п. 1 Положення № 476**).

* Закон України «Про державні нагороди України» від 16.03.2000 № 1549-III.

** Положення про почесні звання України, затверджене Указом Президента України від 29.06.2001 № 476/2001.

Почесне звання «Заслужений працівник фізичної культури і спорту України» присвоюється фахівцям і організаторам фізкультурно-спортивного руху, видатним ученим, тренерам, викладачам фізкультурно-оздоровчих та спортивних навчальних закладів та іншим працівникам фізичної культури і спорту, спортсменам за (абз. 32 п. 9 Положення № 476):

— досягнення високих результатів у міжнародних спортивних змаганнях;

— вагомі заслуги в підготовці національних спортивних кадрів.

Висунення кандидатур до присвоєння почесних звань здійснюється за місцем роботи особи, яку представляють до нагородження, у трудових колективах установ, організацій, підприємств незалежно від типу, форми власності та господарювання.

Особі, удостоєній почесного звання, вручаються нагрудний знак та посвідчення до почесного звання встановленого зразка (п. 18 Положення № 476).

Присвоєння почесних звань провадиться указом Президента України.

Спортивні звання

Спортивне звання «Заслужений тренер України» присвоюють тренерам (тренерам-викладачам) за підготовку спортсменів вищої категорії (п. 1 розд. III Положення № 582*):

— в олімпійських видах спорту (додаток 1 до Положення № 582);

— у неолімпійських та національних видах спорту (додаток 2 до Положення № 582);

— у видах спорту осіб з інвалідністю (додаток 3 до Положення № 582).

* Положення про Єдину спортивну класифікацію України, затверджене наказом Мінмолодьспорту від 11.10.2013 № 582.

Перелік документів та матеріалів, необхідних для присвоєння спортивного звання «Заслужений тренер України», визначений у п. 2 розд. IV Положення № 582.

Особам, яким присвоєно спортивне звання, вручаються посвідчення та нагрудний знак встановленого зразка (п. 1 розд. IX Положення № 582).

Спортивні звання присвоюються наказом Мінмолодьспорту.

Встановлення надбавок

Умови встановлення та розміри надбавок за спортивні та почесні звання закріплені у п.п. «б», «в» п.п. 2 п. 3 постанови № 1298* та п.п. «б», «в» п.п. 3 п. 2 наказу № 2097**.

* Постанова КМУ «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 № 1298.

** Наказ Мінсім’ямолодьспорту «Про впорядкування умов оплати праці працівників бюджетних установ, закладів та організацій галузі фізичної культури і спорту» від 23.09.2005 № 2097.

Так, керівникам закладів фізичної культури і спорту надано право в межах фонду зарплати, затвердженого в кошторисах, установлювати працівникам:

— надбавки за почесні звання України, СРСР, союзних республік СРСР «народний» — у розмірі 40 %, «заслужений» — 20 % посадового окладу (ставки заробітної плати);

— надбавки за спортивні звання «заслужений тренер», «заслужений майстер спорту» — у розмірі 20 %, «майстер спорту міжнародного класу» — 15 %, «майстер спорту» — 10 % посадового окладу (ставки заробітної плати).

Встановлення працівнику надбавки за почесне та спортивне звання можливе, якщо його діяльність за профілем збігається з наявним почесним або спортивним званням

Відповідність почесного та спортивного звання профілю діяльності працівника визначає керівник закладу. Визначення, що є профілем діяльності, жодним чинним нормативно-правовим актом не встановлено. Але у будь-якому випадку у ситуації, що розглядається, профіль діяльності у працівника — спортивний (тренер). Тому можна дійти висновку, що він збігається із наявними у нього почесним та спортивним званнями.

Щодо визначення розміру кожної із надбавок, то, можливо, когось збиває з пантелику наступне формулювання «за наявності двох або більше звань надбавки встановлюються за одним (вищим) званням». Утім зазначене стосується того випадку, коли в працівника є кілька спортивних звань («заслужений тренер», «заслужений майстер спорту», «майстер спорту міжнародного класу» або «майстер спорту»). Тоді надбавку саме за спортивне звання встановлюють за тим званням, що дає більший розмір.

Дві надбавки одночасно

Як ми вже з’ясували, почесне та спортивне звання різні по своїй суті, їх присвоюють різні органи/особи. Відповідно і надбавки за такі звання також є різними та незалежними одна від одної. Законодавство не містить заборони на їх одночасне встановлення. А тому працівнику можуть бути одночасно встановлені надбавка за почесне звання та надбавка за спортивне звання (див. лист Мінсоцполітики від 26.01.2015 № 62/13/84-15).

Тож тренеру можна одночасно встановити як надбавку за почесне звання «Заслужений працівник фізичної культури і спорту України» у розмірі 20 % окладу, так і надбавку за спортивне звання «Заслужений тренер України» у розмірі 20 % окладу.

При цьому слід ураховувати, що оклади тренерів центрів олімпійської підготовки підвищуються за особливі умови праці та кваліфікацію згідно з постановою № 809*. Такі підвищення посадового окладу є елементом формування нового окладу з підвищеннями, розмір якого встановлюється працівнику в штатному розписі. Всі доплати та надбавки для нього визначаються від окладу з урахуванням підвищень.

* Постанова КМУ «Про оплату праці працівників центрів олімпійської підготовки та внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 17 травня 2002 р. № 660» від 04.08.2021 № 809.

Висновки

  • Присвоєння почесних звань провадиться указом Президента України, а спортивні звання присвоюються наказом Мінмолодьспорту.
  • Працівник, який має почесне та спортивне звання, має право на встановлення одночасно двох надбавок за умови відповідності цих звань профілю його діяльності.
  • Надбавки за спортивне та почесне звання встановлюються на посадовий оклад працівника з урахуванням підвищень.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі