Теми статей
Обрати теми

Лікарняний по догляду за дитиною у період щорічної відпустки

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Працівниця пішла у щорічну відпустку з 13.11.2023 на 14 календарних днів. У той же день їй відкрили лікарняний по догляду за дитиною (13.11.2023 — 17.11.2023). Чи оплачувати такий листок непрацездатності? Чи потрібно переносити щорічну відпустку?

Чи переносити відпустку?

Перелік випадків, в яких роботодавець повинен перенести щорічну відпустку на вимогу працівника, наведений у ч. 2 ст. 80 КЗпП та ч. 2 ст. 11 Закону про відпустки*. Детальніше про це ви можете прочитати у статті «Перенесення щорічної відпустки: коли це можливо» // «Оплата праці», 2023, № 23.

* Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 № 504/96-ВР.

Так, щорічна відпустка повинна бути перенесена на інший період або продовжена, зокрема, в разі хвороби працівника в період такої відпустки.

А ось про перенесення щорічної відпустки в разі хвороби дитини — нічого не сказано. Тому переносити або подовжувати період щорічної відпустки (основної чи додаткової) на дні непрацездатності дитини не можна.

Чи оплачувати лікарняний?

Якщо на період щорічної відпустки (основної чи додаткової) припадає тимчасова непрацездатність працівника, то належно оформлений такому працівнику лікарняний лист роботодавець повинен оплатити на загальних підставах (перші 5 днів за рахунок роботодавця, починаю з 6-го — за рахунок ПФУ).

А от щодо оплати лікарняного листа по догляду за хворою дитиною — інша ситуація.

Справа в тому, що відповідно до ч. 6 ст. 15 Закону про соцстрахування*

допомога по тимчасовій непрацездатності для догляду за хворою дитиною віком до 14 років НЕ надається, якщо застрахована особа перебувала у цей час у щорічній (основній чи додатковій) відпустці

* Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 № 1105-XIV.

Ба більше, в період щорічної (основної та додаткової) відпустки не видаються паперові листки непрацездатності для догляду за хворою дитиною. Про це чітко зазначено у п. 3.15 Інструкції № 455*. В такому разі лікарняний лист працівниці може бути виданий лише з дня, коли вона повинна стати до роботи (п. 3.11 Інструкції № 455).

* Інструкція про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затверджена наказом МОЗ від 13.11.2001 № 455.

Звісно, лікарняний лист по догляду за хворою дитиною в період відпустки працівниці все одно може бути сформований. Наприклад, якщо:

— працівниця не повідомить лікаря про те, що вона перебуває у відпустці;

— працівниці буде оформлено електронний лікарняний (п. 4 розд. ІІ Порядку № 1066*).

* Порядок формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я, затверджений наказом МОЗ від 01.06.2021 № 1066.

В такому випадку роботодавцю слід пам’ятати, що такий листок непрацездатності оплачувати не можна.

Висновки

  • Щорічна відпустка не переноситься й не подовжується, якщо у цей період працівниці оформлено лікарняний по догляду за хворою дитиною.
  • Листок непрацездатності по догляду за хворою дитиною не оплачується, якщо він виписаний у період щорічної відпустки працівниці.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі