№23

Оплата праці, грудень, 2023/№ 23 Інші номери журналу ›
  • Замінюємо тимчасово відсутнього працівника: від якого окладу обчислювати доплату? У закладі дошкільної освіти захворів помічник вихователя. На час хвороби його посадові обов’язки буде виконувати машиніст із прання та ремонту спецодягу. Який посадовий оклад використовувати при обчисленні доплати за тимчасову заміну: за посадою працівника, який здійснює заміну чи за посадою працівника, якого замінюють?
  • Лікарняний по догляду за дитиною у період щорічної відпустки Працівниця пішла у щорічну відпустку з 13.11.2023 на 14 календарних днів. У той же день їй відкрили лікарняний по догляду за дитиною (13.11.2023 — 17.11.2023). Чи оплачувати такий листок непрацездатності? Чи потрібно переносити щорічну відпустку?
  • Як зробити вільні понеділки 25 грудня та 1 січня Про те, що протягом воєнного стану немає святкових та неробочих днів, знають усі роботодавці. Утім чимало з них все ж таки прагнуть надати своїм працівникам додаткові дні відпочинку у різдвяно-новорічний період. У цій статті розповімо, як завчасно все передбачити та залишити 25 грудня 2023 року та 1 січня 2024 року вільними від роботи днями.
  • Норма робочого часу для грудня 2023 року Під час воєнного стану немає святкових та неробочих днів. Як зазначений факт впливає на норму тривалості робочого часу у грудні 2023 року? Розглянемо найпопулярніший графік роботи — п’ятиденка з двома вихідними днями у суботу та неділю.
  • Працівник з інвалідністю: норматив, ставка ЄСВ, відпустка Приводом для написання цієї статті стали запитання нашої читачки. Вона заплуталась при включенні працівника з інвалідністю до нормативу працевлаштування осіб з інвалідністю, підрахунку кількості днів його відпустки і визначенні дати початку застосування до його доходу пільгової ставки ЄСВ.
  • Графік відпусток — 2024: загальні моменти Одне з перших завдань на початку нового року у роботодавця — це скласти графік відпусток всіх своїх працівників. В які строки оформлюють цей документ та які воєнні нюанси врахувати при його складанні, розкажемо в цій статті.
  • Графік відпусток — 2024: що врахувати при заповненні У статті «Графік відпусток — 2024: загальні моменти» // «Оплата праці», 2023, № 23 ми з’ясували, кому саме потрібно складати графіки відпусток, в які строки та в якій формі. Про нюанси, які потрібно врахувати при заповненні такого документа, розкажемо далі.
  • Графік відпусток — 2024: складаємо і затверджуємо Формування графіка відпусток потребує часу. Водночас сама процедура складання такого документа не складна. Адже для цього достатньо зробити декілька кроків. Яких саме? Читайте далі.
  • Перенесення щорічної відпустки: коли це можливо Щороку роботодавці складають графіки, за якими потім надають відпустки працівникам. Однак може статися так, що через «життєві» обставини відпустку когось із працівників доведеться перенести на інший, ніж зазначений у графіку, період. В яких випадках це можливо, розкажемо далі.
  • Залишки відпусток: які згорять у новорічну ніч? Є такі працівники, які не ходять у відпустки роками. Багато з них вважають, що невикористані ними дні відпочинку не пропадають, а накопичуються. А отже, їх можна використати згодом. Проте це не зовсім так. Пропонуємо сьогодні ще раз пригадати, які з відпусток згорають у новорічну ніч, а які ще можна буде використати у 2024 році.
  • Працівники, які мають право на щорічну відпустку у зручний час Окремим «пільговим» категоріям працівників роботодавець зобов’язаний надавати щорічні відпустки в будь-який зручний для них час. Наведемо їх у таблиці нижче.
  • Відпускна компенсація після звільнення: як розрахувати, оподаткувати і показати у звітності У цій статті розглянемо ситуацію, коли при остаточному розрахунку з працівником при звільненні роботодавець забув нарахувати компенсацію за дні невикористаної відпустки. Як визначити розрахунковий період для розрахунку такої компенсації? Як її оподаткувати та показати в Об’єднаному звіті? Отже, розповідаємо про все по черзі.
  • Не подали списки до ТЦК до 1 грудня: чи буде штраф? Про те, що усі роботодавці до 1 грудня мають подати списки працівників до ТЦК та СП, писали чи не всі ЗМІ. Проте чи дійсно їх потрібно подавати? І головне, що турбує усіх роботодавців: чи буде штраф за їх неподання? Давайте розбиратися.
  • Матдопомога на соцпобут: чи надавати під час простою? У сільській раді в серпні 2023 року для переважної більшості працівників оголошено простій з оплатою у розмірі 2/3 окладу. На початку грудня до керівника звернувся спеціаліст сільради з проханням надати йому матеріальну допомогу на вирішення соціально-побутових питань. Чи можна надавати матдопомогу на соцпобут під час простою?
  • Доплата за військовий облік: чи можна поєднувати з надбавкою за складність? Бухгалтеру закладу освіти встановлено надбавку за складність та напруженість у роботі в розмірі 50 % посадового окладу. Керівник призначив цього працівника відповідальним за ведення військового обліку. Чи можна йому встановити відповідну доплату?
  • Нові правила надання відпусток: огляд основних змін Зараз на підписі у Президента знаходиться законопроєкт № 8313*, який внесе суттєві зміни у звичний порядок надання відпусток. Будуть оновлені і правила надання щорічних відпусток, і соцвідпусток на дітей, і відпусток без збереження зарплати і навіть відпусток при народженні дитини. Тож зміни торкнуться абсолютно кожного працівника і, відповідно, їх роботодавців. Давайте розбиратися.
  • Подарунки дітям до свят від роботодавця Цьогоріч деякі церковні свята змінили свою дату в календарі. Тому вже 6 грудня ми відзначаємо день Святого Миколая, а 25 грудня — Різдво. Зазвичай до таких свят роботодавці готують подарунки для дітей своїх працівників. Як оформити їх видачу та оподаткувати, розкажемо в цій статті.
  • Подарунки дітям до свят від профспілки Окрім роботодавця, обдарувати дітей працівників на новорічно-різдвяні свята можуть й профспілки. Як оформити видачу святкових презентів та оподаткувати їх, розкажемо в цій статті.
  • Відпустка + компенсація: нюанси розрахунковго періоду Посадова особа йде у щорічну основну відпустку з 01.01.2024 на 24 к. дн. (за робочий рік 20.08.2022 — 19.08.2023). А за 6 к. дн. працівник хоче отримати грошову компенсацію за невикористану відпустку без звільнення. Наказ керівника про надання відпустки та виплату суми відпускної компенсації буде видано 20 грудня. Як правильно визначити розрахунковий період для оплати відпускних та компенсації за відпустку?
  • Лікарняний у відпустці до 3 років: чи оплачувати працюючій жінці У липні 2023 року працівниця вийшла на роботу на умовах неповного робочого часу, не перериваючи відпустку для догляду за дитиною до 3 років. А 10 листопада 2023 року вона захворіла. Чи оплачувати працівниці лікарняний лист? І якщо так, то які нюанси при цьому слід урахувати?
  • Компенсація: виплата зарплатних боргів у грудні 2023 року Якщо роботодавець вчасно не виплатив працівникам зарплату, то він зобов’язаний при виплаті такої заборгованості нарахувати і виплатити компенсацію.
  • Індексація зарплати — 2024: роз’яснення від Мінсоцполітики Лист Мінсоцполітики від 07.12.2023 № 113/0/214-23, що коментується, — це відповідь на запит нашої редакції щодо визначення «базового» місяця для проведення індексації заробітної плати працівників з 1 січня 2024 року.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі