Теми статей
Обрати теми

Не подали списки до ТЦК до 1 грудня: чи буде штраф?

Кучерова Оксана, юрист
Про те, що усі роботодавці до 1 грудня мають подати списки працівників до ТЦК та СП, писали чи не всі ЗМІ. Проте чи дійсно їх потрібно подавати? І головне, що турбує усіх роботодавців: чи буде штраф за їх неподання? Давайте розбиратися.

Що це за списки до 1 грудня?

У постанові № 1487* є вимога про подання роботодавцями списків до 1 грудня, але це стосується тільки списків громадян, які підлягають приписці до призовних дільниць.

З метою ведення персонального військового обліку державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації здійснюють складення і подання щороку до 1 грудня до відповідних районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (далі — ТЦК та СП) списків громадян, які підлягають приписці до призовних дільниць (додаток 6)

Простіше кажучи, ці списки подаються тільки щодо допризовників, тобто осіб, яким у рік приписки виповнюється 17 років.

* Постанова КМУ «Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів» від 30.12.2022 № 1487.

Цей обов’язок у роботодавців існує задля того, щоб за цими списками районні ТЦК та СП могли протягом січня — березня приписати цих допризовників до відповідних призовних дільниць і видати їм посвідчення про приписку до призовної дільниці. Це вже військово-обліковий документ (п. 20 постанови КМУ № 1487).

Тому наразі до 1 грудня до ТЦК та СП не потрібно подавати списків щодо усіх працівників. Подаємо тільки Списки допризовників, тобто у цьому році до цього списку слід включити працівників, яким у 2024 році виповнюється 17 років, тобто 2007 року народження.

Це не якась новинка для роботодавців. Така вимога була і раніше і діяла ще за старою постановою № 921*. Причому форма такого списку не зазнала змін.

* Постанова КМУ «Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних» від 07.12.2016 № 921.

Правила подання Списків щодо допризовників

Як же правильно подати списки щодо допризовників? Все просто. Актуальну на сьогодні форму цього списку ви можете знайти у додатку 6 до постанови № 1487 (ср. ). При її заповненні варто керуватися такими правилами:

1) списки складаються в алфавітному порядку;

2) до списків включаються всі юнаки, яким у рік приписки виповнюється 17 років незалежно від громадянства, відбування покарання в місцях позбавлення волі за вироками суду, стану здоров’я, задекларованого (зареєстрованого) місця проживання (місця фактичного проживання);

3) сам список підписує керівник;

4) подається до ТЦК та СП за місцем проживання допризовника. Зазначу, що в самій постанові № 1487 чітко не вказано, куди потрібно подавати такі списки, але за правилами Закону № 2232* допризовників приписує ТЦК та СП за місцем проживання. Тож логічно, що і відповідні списки мають подаватися саме за місцем проживання працівника-допризовника.

* Закон України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.92 № 2232-XII.

А якщо немає допризовників?

Як бачите, списки потрібно подавати саме щодо осіб, яким у 2024 році виповнюється 17 років. Тобто для звичайних роботодавців ця вимога є актуальною тільки у разі, якщо у них працевлаштовані неповнолітні особи.

А що робити тим роботодавцям, у яких немає допризовників?

Раніше в старій постанові № 921 було важливе уточнення з цього приводу — такі списки подавалися у разі наявності відповідних працівників. Зараз же таке уточнення прибрали.

Свого часу Міноборони вказувало на те, що такі списки подаються лише у разі наявності на підприємстві громадян, які підлягають приписці до призовних дільниць. У разі ж їх відсутності підприємство може повідомити ТЦК про їх відсутність листом у довільній формі (лист Міноборони від 24.05.2016 № 322/2/2836). Звісно, тут треба виходити з вимог конкретного ТЦК та СП, з яким працює конкретний роботодавець. Адже на практиці деякі ТЦК та СП просять надати інформацію про відсутність таких працівників на підприємстві.

Хоча у законодавстві немає ні обов’язку подавати такого листа, ні відповідальності за його неподання

У постанові № 1487 мова йде саме про подання списків допризовників, а не про подання інформації про їх відсутність.

Інша річ — неподання списків допризовників, коли у роботодавця такі працівники є. За це посадовим особам роботодавця може загрожувати штраф.

Штраф за неподання Списків допризовників

За неподання списків, у разі наявності у роботодавця допризовників, на посадових осіб підприємства може бути накладено штраф за ст. 210-1 КУпАП*.

* Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 № 8073-X.

На сьогодні його розмір становить від 5100 до 8500 грн. Накладають ці штрафи ТЦК та СП (ст. 235 КУпАП).

Погоджуємося, що розмір санкцій зовсім не співмірний із невиконанням обов’язку щодо подання списків допризовників.

Проте одразу зауважимо, що цей штраф стосується усіх порушень законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію, тобто застосовується за усю сукупність порушень у веденні військового обліку. Наприклад, неподання списків, прийняття на роботу призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які не перебувають на військовому обліку, несвоєчасне подання до ТЦК та СП (органу СБУ, підрозділу Служби зовнішньої розвідки) документів, необхідних для ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів тощо — все це охоплюється згаданим штрафом. Простіше кажучи, цей штраф застосовується не за кожне порушення окремо, а за усю їх сукупність.

А що робити з іншими Списками?

У постанові № 1487 передбачається, що звичайні підприємства ведуть персональний військовий облік. Мова йде про Списки персонального військового обліку, що мають складатися на підприємстві щодо працівників, які є призовниками, військовозобов’язаними та резервістами та про відомості оперативного обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Ці списки щороку до 25 січня (станом на 1 січня) підписуються керівником, а також особою, відповідальною за ведення військового обліку і реєструються в службі діловодства на підприємстві і там же зберігаються. Нікуди їх подавати не потрібно, крім випадків їх звірки або на вимогу ТЦК.

Більш детально про їх ведення та звірки — у статті «Списки військовозобов’язаних: подаємо до 1 грудня?!» // «Податки & бухоблік», 2023, № 96.

Висновки

  • До 1 грудня до ТЦК та СП не потрібно подавати списків щодо усіх працівників. Подаємо тільки списки допризовників.
  • У законодавстві не передбачено обов’язку подання інформаційного листа про відсутність у роботодавця допризовників.
  • Штраф за неподання списків, у разі наявності у роботодавця допризовників, може становити від 5100 до 8500 грн.
  • Списки персонального військового обліку подавати до ТЦК та СП не потрібно, крім випадків їх звірки або на вимогу ТЦК.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі