Теми статей
Обрати теми

Матдопомога на соцпобут: чи надавати під час простою?

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин
У сільській раді в серпні 2023 року для переважної більшості працівників оголошено простій з оплатою у розмірі 2/3 окладу. На початку грудня до керівника звернувся спеціаліст сільради з проханням надати йому матеріальну допомогу на вирішення соціально-побутових питань. Чи можна надавати матдопомогу на соцпобут під час простою?

Підстави для надання

Спеціаліст органу місцевого самоврядування (далі — ОМС) є посадовою особою. Виплата матеріальної допомоги на вирішення соціально-побутових питань для зазначеної категорії працівників передбачена п.п. 3 п. 2 постанови № 268*.

* Постанова КМУ «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» від 09.03.2006 № 268.

Така матдопомога надається:

1) за заявою працівника, у якій він зазначає обставини для її надання (скрутне матеріальне становище, необхідність лікування, сімейні обставини тощо);

2) у розмірі, що не перевищує середньомісячної зарплати (нижню межу для її виплати на нормативному рівні не встановлено);

3) один раз на календарний рік (якщо працівник протягом календарного року отримав допомогу на соцпобут у розмірі, меншому за середньомісячну зарплату, то вдруге на таку допомогу в цьому році він не має права);

4) у межах затвердженого фонду оплати праці.

Умови виплати матдопомоги на соцпобут, обставини, за яких вона виплачується, як правило визначають у Положенні про надання матдопомоги або у колективному договорі.

На відміну від допомоги на оздоровлення, матдопомога на соцпобут не є обов’язковою і виплачується за наявності коштів (див. лист Мінсоцполітики від 07.10.2016 № 1383/13/84-16)

Право приймати рішення про її надання працівникам надано керівнику відповідного ОМС. Він приймає таке рішення виходячи з обставин, викладених у заяві працівника (див. лист Мінсоцполітики від 16.10.2009 № 620/13/84-09).

Детальніше про порядок надання матдопомоги на вирішення соціально-побутових питань працівникам ОМС читайте у статті «Допомога на соцпобут в ОМС» // «Оплата праці», 2021, № 18.

Виплата під час простою

Постанова № 268 не містить заборони щодо надання матеріальної допомоги на вирішення соціально-побутових питань в період перебування працівника у простої. Тому він має повне право звернутися із відповідною заявою до керівника. Адже під час простою трудові відносини між працівником та роботодавцем не перериваються.

Аналогічні роз’яснення, але щодо виплати «соцпобутової» матдопомоги держслужбовцям під час простою, надали фахівці НАДС на своєму офіційному сайті.

Працівник може отримати матдопомогу на «соцпобут» під час простою, але тільки за наявності коштів на таку виплату

Так само працівник має право отримати матдопомогу на соцпобут під час тимчасової непрацездатності, у відпустці без збереження зарплати, під час доглядової відпустки тощо. Але все ж таки рекомендуємо всі ці нюанси прописати у відповідному Положенні (колдоговорі).

Якщо керівником ОМС буде прийнято рішення надати працівнику матдопомогу на соцпобут у розмірі середньомісячної зарплати, то правильно провести її обчислення допоможе стаття «Середня зарплата для матдопомоги: новий порядок розрахунку від Кабміну» // «Оплата праці», 2023, № 18.

Висновки

  • Матдопомога на соцпобут не є обов’язковою і надається за рішенням керівника ОМС.
  • На нормативному рівні не встановлено заборони щодо виплати матдопомоги на соцпобут під час простою, тому за наявності коштів працівник має право отримати таку виплату.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі