Теми статей
Обрати теми

Доплата за військовий облік: чи можна поєднувати з надбавкою за складність?

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин
Бухгалтеру закладу освіти встановлено надбавку за складність та напруженість у роботі в розмірі 50 % посадового окладу. Керівник призначив цього працівника відповідальним за ведення військового обліку. Чи можна йому встановити відповідну доплату?

Надбавка за складність

Перш за все звернемось до змісту постанови № 1298*. Нагадаємо, що саме на підставі цього нормативного документа розроблена вся галузева «оплатна» нормативка працівників-ЄТСників, у т. ч. і працівників закладів освіти. Відповідно до п.п. «а» п.п. 2 п. 3 зазначеної постанови працівникам можуть встановлюватись надбавки в розмірі до 50 % посадового окладу (ставки зарплати):

— за високі досягнення у праці;

— за виконання особливо важливої роботи (на строк її виконання);

за складність, напруженість у роботі.

* Постанова КМУ «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 № 1298.

Аналогічну за змістом норму містить профільний для працівників освіти наказ № 557* (п.п. «а» п.п. 2 п. 4 цього наказу). При цьому в обох нормативних документах зазначено, що граничний розмір цих надбавок для одного працівника (сукупно) не повинен перевищувати 50 % посадового окладу. У разі несвоєчасного виконання завдань, погіршення якості роботи і порушення трудової дисципліни їх розмір може бути зменшено або взагалі вони можуть бути скасовані.

* Наказ МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів та установ освіти» від 26.09.2005 № 557.

Як бачимо, можливість установлення надбавки за складність, напруженість у роботі (далі — надбавка за складність) передбачена для усіх працівників освітніх закладів, у т. ч. і для бухгалтера.

Водночас ані в постанові № 1298, ані в наказі № 557 немає умови про виплату такої надбавки в межах встановленого фонду оплати праці. Але про це свого часу зазначили фахівці Мінпраці у листі від 14.08.2009 № 438/13/84-09.

Надбавка за складність не є обов’язковою виплатою та встановлюється за рішенням керівника в межах фонду оплати праці

Встановлення надбавки передбачає виконання працівником різноманітної за складом роботи, яка вимагає уваги, зосередженості, додаткових зусиль і часу (див. лист Мінсоцполітики від 27.01.2015 № 74/13/84-15). Вона встановлюється залежно від завдань, що стоять перед відповідним підрозділом (працівником), в разі якісного виконання посадових обов’язків.

Тому радимо в Положенні про оплату праці встановити конкретні критерії (показники), за які призначають таку надбавку. Як правило, її встановлюють за:

— виконання працівником більш складної і відповідальної роботи, порівняно з іншими працівниками;

— обсяг виконуваної роботи, її інтенсивність;

— якість і своєчасність виконуваних робіт, творчий підхід при їх виконанні.

Доплата за військовий облік

Вести персональний військовий облік зобов’язані підприємства, установи та організації незалежно від підпорядкування та форм власності в межах їх повноважень, передбачених законом. Це прямо зазначено в ч. 7 ст. 1 Закону № 2232*.

* Закон України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.92 № 2232-XII.

Військовий облік ведеться відповідно до Порядку № 1487*. Кількість осіб, відповідальних за його ведення, залежить від загальної чисельності у роботодавця призовників, військовозобов’язаних та резервістів (п.п. 3 п. 9 Порядку № 1487). Для державних органів, установ та організацій за наявності на військовому обліку:

— від 501 до 2000 призовників, військовозобов’язаних та резервістів — одна особа;

— від 2001 до 4000 призовників, військовозобов’язаних та резервістів — дві особи;

— від 4001 до 7000 призовників, військовозобов’язаних та резервістів — три особи, а на кожних наступних від 1 до 3000 призовників, військовозобов’язаних та резервістів — по одній особі додатково.

* Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затверджений постановою КМУ від 30.12.2022 № 1487.

Якщо в установі працює до 500 призовників, військовозобов’язаних та резервістів, то обов’язок вести військовий облік покладають на особу служби персоналу. Їй установлюють доплату у розмірі до 50 % посадового окладу (п. 10 Порядку № 100). Причому конкретний розмір доплати у межах граничного визначає керівник установи.

Утім у штатах не кожної установи є структурний підрозділ з обліку кадрів (служба персоналу) або окрема посада інспектора з кадрів. Тому для таких випадків абз. 3 п. 8 Порядку № 1487 встановлює: у разі відсутності штатної одиниці служби персоналу обов’язки з ведення військового обліку покладаються на особу, яка веде облік працівників в установі. Відповідно і доплата встановлюється саме такій особі.

У абз. 3 п. 11 Порядку № 1487 зазначено, що відповідальні за ведення військового обліку (крім держслужбовців) повинні відповідати кваліфікаційним вимогам, визначеним для інспектора з військового обліку. Проте наразі ні професійний стандарт, ні кваліфікаційні вимоги для такої професійної назви роботи не затверджені. Тож як бути?

Оскільки «інспектор з військового обліку» віднесений у Класифікаторі професій* до фахівців, то, вважаємо, достатнім буде, якщо професійна назва роботи особи, яка вестиме військовий облік, буде значена в розділі «Фахівці» Класифікатора (ну або в «старшому» розділі).

* Національний класифікатор України «Класифікатор професій ДК 003:2010», затверджений наказом Держспоживстандарту від 28.07.2010 № 327.

З посадою бухгалтера у цьому випадку все гаразд. Адже бухгалтер (код КП 3433) належить до фахівців, тоді як бухгалтер з дипломом магістра (код КП 2411.2) — до професіоналів.

Покладання обов’язків з ведення військового обліку на працівника здійснюється на підставі наказу (розпорядження) керівника. В такому документі зазначається дата, з якої працівник починає виконувати додаткові обов’язки, та розмір доплати.

Видавати наказ про призначення працівника відповідальним за ведення військового обліку слід лише в тому випадку, якщо його посадові обов’язки цього не передбачають

Тобто якщо обов’язок щодо ведення військового обліку в установі прописано в посадовій інструкції працівника, то окремо наказ не видають та доплату не встановлюють.

Дві виплати одночасно

Як ми вже з’ясували, надбавка за складність та доплата за ведення військового обліку різні по своїй суті. Вони встановлюються окремими нормативно-правовими документами і є незалежними одна від одної. Законодавство не містить заборони на їх одночасне встановлення. А тому вони можуть одночасно встановлені одному працівнику. Підтверджують зазначений факт і фахівці Мінекономіки у листі від 10.08.2023 № 4707-05/41414-09 (ср. ).

Тож бухгалтеру можна одночасно встановити як надбавку за складність і напруженість у роботі у розмірі до 50 % посадового окладу, так і доплату за ведення військового обліку у розмірі до 50 % окладу. Конкретний розмір кожної з виплат визначає керівник закладу освіти.

Висновки

  • Надбавка за складність та напруженість у роботі не є обов’язковою виплатою та встановлюється за рішенням керівника в межах фонду оплати праці.
  • Якщо обов’язок щодо ведення військового обліку в установі прописано в посадовій інструкції працівника, то окремо наказ не видають та доплату не встановлюють.
  • Працівнику можна встановити доплату за ведення військового обліку, навіть якщо він вже має надбавку за складність та напруженість в роботі.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі