Теми статей
Обрати теми

Подарунки дітям до свят від профспілки

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Окрім роботодавця, обдарувати дітей працівників на новорічно-різдвяні свята можуть й профспілки. Як оформити видачу святкових презентів та оподаткувати їх, розкажемо в цій статті.

Готуємо документи

Спершу нагадаємо: для того щоб профспілка могла надавати новорічно-різдвяні подарунки дітям працівників — членів профспілки, такий напрямок використання коштів повинен бути:

— зазначений у статуті цієї організації (п. 9 ч. 3 ст. 14 Закону про профспілки*);

— передбачений її річним кошторисом (формується з урахуванням цілей та основних завдань профспілки і затверджується на загальних зборах).

* Закон України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» від 15.09.99 № 1045-XIV.

Вказані документи дозволяють витрачати кошти профспілки на святкові подарунки дітям? Тоді до обдаровування дітлахів залишиться зробити 5 кроків.

1. Прийняти рішення про видачу дитячих святкових подарунків (оформлюється у вигляді протоколу).

У цьому документі обов’язково зазначається:

хто саме отримуватиме подарунок від профспілки. Це можуть бути як члени профспілки, що мають дітей (один із батьків дитини), так і самі діти;

граничний вік дитини, до досягнення якого на неї (їй) видаватимуть подарунок. Його профспілка визначає самостійно. Хоча на практиці святковими подарунками профспілки забезпечують зазвичай малолітніх дітей (тобто тих, хто не досяг 14-річного віку).

2. Скласти список отримувачів подарунків. Нагадаємо, що це можуть бути як члени профспілки, що мають дітей, так і самі діти.

3. Визначити вартість святкових подарунків, скласти кошторис на видачу презентів та закупити їх.

4. Оформити відомість на видачу дитячих дарунків (у довільній формі).

Зауважте, якщо отримувачами подарунків будуть самі діти, то у відомості видачі подарунків доцільно додати графу із РНОКПП дитини та графу для підпису одного з батьків дитини (її законного представника).

5. Видати святкові подарунки відповідно до відомості на видачу цих презентів (під підпис батьків дитини).

Для списання дитячих подарунків доцільно скласти відповідний акт.

Час переходити до оподаткування виданих святкових дарунків.

ПДФО/ВЗ

У разі видачі дитячого подарунка від профспілки у його отримувача виникає дохід у негрошовій формі.

Для уникнення оподаткування такого доходу можна скористатися однією з наступних звільняючих норм.

1. Загальною нормою — п.п. 165.1.39 ПКУ. Відповідно до цієї норми вартість негрошових подарунків не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку у частині, яка не перевищує 25 % однієї мінімальної зарплати (з розрахунку на місяць), установленої на 1 січня звітного року.

У 2023 році така неоподатковувана межа становить 1675 грн (6700 грн × 0,25), у 2024 році вона дорівнюватиме 1775 грн (7100 грн × 0,25).

Якщо вартість святкових подарунків не перетнула граничної межі (у грудні 2023 року чи у січні 2024 року), утримувати з неї ані ПДФО, ані ВЗ не доведеться.

Якщо вартість негрошових подарунків у відповідному місяці (!) перевищила неоподатковувану межу, то із суми перевищення доведеться утримати ПДФО та ВЗ. Така різниця для особи, яка отримала подарунок, є доходом у вигляді додаткового блага (лист ДФСУ від 14.01.2019 № 100/6/99-99-13-02-03-15/ІПК).

Ця сума перевищення також є базою оподаткування ВЗ (п.п. 1.7 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Зверніть увагу! Оскільки дохід отримано у негрошовій формі, при оподаткуванні ПДФО сума перевищення має бути обчислена із застосуванням натурального коефіцієнта 1,219512 (п. 164.5 ПКУ).

А ось ВЗ із суми перевищення належить утримувати із фактичної суми перевищення. Тобто базою оподаткування ВЗ буде оподатковувана частина вартості дарунка без урахування коефіцієнта.

У додатку 4ДФ Об’єднаної звітності вартість дитячих подарунків (категорія 103.25 ЗІР):

— неоподатковуваних ПДФО (її частину) відображаємо з ознакою доходу «160»;

— оподатковуваних податком (з урахуванням натурального коефіцієнта) — з ознакою «126».

2. Профільною нормою п.п. 165.1.47 ПКУ. Вона виключає зі складу оподатковуваних доходів суми виплат або відшкодувань членові профспілки, здійснюваних за рішенням такої профспілки, прийнятим в установленому порядку, якщо розмір таких виплат сукупно за рік не перевищує суму граничного розміру доходу, визначеного згідно з абзацом першим п.п. 169.4.1 ПКУ. Така гранична сума у 2023 році дорівнює 3760 грн, у 2024 році становитиме 4240 грн.

Звісно, може здатися, що у цій нормі мова йде виключно про виплату грошового доходу. Але, на наш погляд, п.п. 165.1.47 ПКУ треба розглядати ширше, тобто під дію цієї норми мають потрапляти й негрошові подарунки.

Увага! Якщо вартість негрошових подарунків у відповідному році (!) перевищить неоподатковувану межу, то із суми перевищення доведеться утримати ПДФО та ВЗ.

У додатку 4ДФ Об’єднаної звітності:

— неоподатковуваний негрошовий подарунок від профспілки (його частину) відображаємо з ознакою доходу «160»;

— оподатковуваний (з урахуванням натурального коефіцієнта) — з ознакою «126».

3. Новорічною нормою — ст. 3 Закону № 2117*. Зверніть увагу, що звільняючі норми Закону № 2117 діють як виняток із загальних положень, установлених ПКУ, якщо видача святкових подарунків відбувається:

— у період з 15 листопада поточного року до 15 січня наступного року;

— зокрема профспілковими організаціями.

* Закон України «Про звільнення від оподаткування грошових коштів, які спрямовуються на проведення новорічно-різдвяних свят для дітей та на придбання дитячих святкових подарунків» від 30.11.2000 № 2117-III.

Тоді вартість святкових презентів не включають до загального (місячного) річного оподатковуваного доходу батьків дітей за умови, що:

— святкові подарунки* отримують діти;

* Під дитячими святковими подарунками слід розуміти набори товарів, які містять лише кондитерські вироби та іграшки вітчизняного виробництва і фрукти.

— вартість подарунка не перевищує 8 % ПМПО, установленого на 1 січня звітного року (у 2023 році — 214,72 грн, у 2024 році — 242,24 грн).

Якщо перелічені вище умови порушено, то з вартості негрошового подарунка доведеться утримати ПДФО з урахуванням натурального коефіцієнта (1,219512).

Ця сума також буде базою оподаткування ВЗ (п.п. 1.7 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Але вже без застосування натурального коефіцієнта.

У додатку 4ДФ Об’єднаної звітності (категорія 103.25 ЗІР):

— неоподатковуваний негрошовий подарунок відображаємо з ознакою доходу «194»;

— оподатковуваний (з урахуванням натурального коефіцієнта) — з ознакою «126».

ЄСВ

ЄСВ не стягується з вартості дитячих подарунків, виданих членам профспілки або їх дітям, оскільки ці особи не перебувають у трудових відносинах із такою організацією. А отже, вони не мають статусу застрахованих осіб у розумінні Закону про ЄСВ*.

* Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI.

Якщо деякі з одержувачів святкових гостинців усе-таки перебувають у трудових відносинах із профспілкою, то право не нараховувати ЄСВ на вартість виданих їм подарунків надає п. 8 розд. II Переліку № 1170*.

* Перелік видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений постановою КМУ від 22.12.2010 № 1170.

Висновки

  • Щоб обдарувати дітей на новорічно-різдвяні свята, профспілці потрібно прийняти відповідне рішення, розробити кошторис на придбання дарунків та видати такі презенти на підставі відповідної відомості.
  • Для уникнення оподаткування ПДФО/ВЗ вартості подарунків профспілка може вдатися до однієї із таких звільняючих норм: п.п. 165.1.39 чи п.п. 165.1.47 ПКУ.
  • Вартість негрошових подарунків до свят для дітей працівників — членів профспілки не є базою нарахування ЄСВ.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі