Теми статей
Обрати теми

Дні огляду в МСЕК: чи виключати з розрахунку лікарняних

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
При обчисленні лікарняних із розрахункового періоду виключають дні, невідпрацьовані з поважних причин. Одна з них — тимчасова непрацездатність. Проте чи можна вважати тимчасовою непрацездатністю, а отже і виключати із розрахунку, дні огляду в медико-соціальній експертній комісії (далі — МСЕК)? На це відповіли фахівці ПФУ у своєму листі. Розглянемо їх відповідь.

Дні огляду в МСЕК

Щоб пройти огляд у МСЕК, як правило, потрібен не один день. Справа в тому, що:

— спочатку на розгляд комісії направляють документи хворого (у паперових листках непрацездатності дату цієї події проставляли у графі «Направлений до МСЕК»);

— після цього (протягом 5 робочих днів з дня надходження документів) проводять сам огляд пацієнта (дату огляду у паперових лікарняних зазначали у графі «Оглянутий у МСЕК»).

За результатами такого огляду МСЕК приймає одне з таких рішень — визнає працівника:

а) працездатним. Тоді лікарняний лист закривають датою огляду МСЕК (працівник стає до роботи наступного дня після огляду);

б) таким, що потребує доліковування. В такому разі листок непрацездатності продовжують (до відновлення працездатності хворого чи повторного направлення документів до МСЕК) або відкривають новий лікарняний;

в) особою з інвалідністю. У цьому випадку лікарняний лист закривають днем надходження документів на МСЕК (дата встановлення інвалідності обов’язково вказується у листку непрацездатності).

І тут треба бути обачним. Адже відповідно до ч. 2 ст. 15 Закону про соцстрахування* допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується застрахованій особі за період:

— або до відновлення її працездатності;

— або до встановлення їй інвалідності МСЕК.

* Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 № 1105-XIV.

Виходячи з цього, якщо МСЕК визнає працівника:

а) працездатним або таким, що потребує доліковування, то період з дня направлення документів на розгляд комісії по день огляду в МСЕК підлягають оплаті як звичайні дні тимчасової непрацездатності.

У Табелі обліку робочого часу такі дні позначають кодом «ТН». Відповідно надалі при розрахунку лікарняних їх потрібно виключати з розрахункового періоду;

б) особою з інвалідністю, то період, протягом якого документи хворого розглядалися МСЕК (з дати направлення документів і по дату огляду хворого), не оплачуються.

Але постає запитання: як позначити такі дні у Табелі обліку робочого часу? Чи можна вважати їх днями тимчасової непрацездатності, хоч і неоплачуваними (використати позначку «НН») і відповідно потім виключати із розрахунку лікарняних?

Дні МСЕК & розрахунок лікарняних

Свого часу Мінсоцполітики у листі від 06.09.2016 № 293/18/99-16 наполягало: період з дати направлення документів на МСЕК і по дату огляду хворого, які зазначені у листку непрацездатності, є періодом тимчасової непрацездатності застрахованої особи, тому підлягають виключенню із розрахункового періоду при обчисленні лікарняних як дні, невідпрацьовані з поважної причини.

Тобто хоч за такі дні і не нараховуються лікарняні, але вони все одно є днями, які не відпрацьовані через тимчасову непрацездатність, тобто з поважної причини.

Проте з того моменту багато що змінилося. Зокрема:

— фінансуванням страхових виплат тепер займається Пенсійний фонд;

— замість паперових лікарняних використовуються листки непрацездатності в електронній формі. І в оформленні електронних лікарняних є свої нюанси.

По-перше, період огляду МСЕК у таких листках непрацездатності не зазначається (не має відповідного рядка). Дізнатися дату огляду в МСЕК можна лише з довідки до акта огляду МСЕК (цей документ надає працівник).

По-друге, якщо до Електронного реєстру листків непрацездатності надходить інформація про встановлення МСЕК групи інвалідності, то період тимчасової непрацездатності, зазначений у е-лікарняному, автоматично скорочується. Тобто дата закриття листка непрацездатності відповідає даті встановлення групи інвалідності МСЕК (п. 4 розд. ІІ Порядку № 1234*).

* Порядок видачі (формування) листків непрацездатності в Електронному реєстрі листків непрацездатності, затверджений наказом МОЗ від 17.06.2021 № 1234.

Звернуть увагу! Дата встановлення групи інвалідності МСЕК залишиться у листку непрацездатності (це буде дата закриття лікарняного листа).

Чи буде такий день вважатися днем тимчасової непрацездатності застрахованої особи? З таким питанням ми звернулися до Пенсійного фонду. І ось яку відповідь отримали.

Фахівці ПФУ нагадали, що дати відкриття та закриття листка непрацездатності відповідають датам початку строку дії та закінчення строку дії медичного висновку, на підставі якого формується листок непрацездатності (пп. 3 та 4 розд. ІІ Порядку № 1234). А отже, такі дні є днями тимчасової непрацездатності застрахованої особи.

На підставі цього ПФУ у своєму листі від 08.12.2023 № 45792-52760/Р-03/8-2800/23 доходить висновку:

день встановлення МСЕК інвалідності не враховується при обчисленні середньої заробітної плати для розрахунку страхових виплат, оскільки його віднесено до тимчасової непрацездатності

Тобто дата встановлення МСЕК інвалідності є днем тимчасової непрацездатності працівника, хоч за такий день працівник і не отримає лікарняних.

Відповідно цей один день потрібно буде:

— виключати із розрахункового періоду як день, невідпрацьований через поважну причину, при обчисленні лікарняних (п. 3 Порядку № 1266*);

— позначати в Табелі обліку робочого часу позначкою «НН» (неоплачена непрацездатність).

* Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09.2001 № 1266.

А що робити з днями, протягом яких працівник чекав, поки МСЕК розгляне його документи (нагадаємо, що на це у комісії є до 5 робочих днів)?

На жаль, такі дні «очікування» не є днями тимчасової непрацездатності працівника. Тому якщо в дні розгляду документів МСЕК працівник:

— працював (став до роботи на наступний день після направлення документів на МСЕК), то такі відпрацьовані дні візьмуть участь у розрахунку лікарняних разом із сумою нарахованої зарплати за цей період;

— не працював, то за дні «очікування» йому не буде нараховано ані зарплату, ані лікарняні. Ба більше, ці дні не виключатимуться із розрахункового періоду при обчисленні лікарняних. А отже, вони зменшать розмір «непрацездатної» середньої працівника (див. лист ПФУ від 14.11.2023 № 42232-48573/У-03/8-2800/23 // «Податки & бухоблік», 2023, № 95). У цьому випадку на ці дні можна оформити відпустку за свій рахунок. Тоді ці дні на законних підставах можна буде виключати із кількості календарних днів за розрахунковий період.

Висновки

  • День установлення МСЕК інвалідності виключається із розрахункового періоду при обчисленні лікарняних як день, невідпрацьований з поважної причини (тимчасова непрацездатність).
  • Дні, протягом яких МСЕК розглядало документи хворого, не вважаються днями тимчасової непрацездатності.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі