Теми статей
Обрати теми

Сумова помилка у Д1: якщо занизили зарплату

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин
Формуючи Об’єднаний звіт за II квартал 2023 року, підприємство у Д1 за червень неправильно відобразило суму зарплати працівника. Фактично в бухобліку нараховано 9000 грн (ЄСВ — 1980 грн), а у Д1 відображено 8500 грн (ЄСВ — 1870 грн). Помилку помітили у грудні 2023 року. У 4ДФ інформація відображена правильно. Як виправити помилку в Д1?

Сумова помилка в Д1

Механізм виправлення помилок у Д1 Об’єднаного звіту після спливу граничного строку його подання залежить від виду помилки. Умовно помилки в Д1 поділяють на сумові (помилки в базі та сумах ЄСВ) та несумові помилки (помилки в інших реквізитах Д1).

У нашому випадку йдеться про сумову помилку, адже бухгалтер неправильно відобразив (занизив) в Д1 суму зарплати та нарахований на неї ЄСВ. Як її виправити?

За допомогою КТН «2» — це прямо зазначено в п. 6 розд. V Порядку № 4*. Причому виправитись можна:

— варіант 1 — за допомогою Податкового розрахунку з типом «Уточнюючий», сформованого за той звітний період, в якому допущено помилку. Він міститиме безпосередньо сам Розрахунок та додаток Д1 до нього з коригуючими рядками;

— варіант 2 — у складі Розрахунку за поточний квартал з типом «Звітний».

* Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску, затверджений наказом Мінфіну від 13.01.2015 № 4.

Незалежно від того, який варіант ви оберете, порядок виправлення буде однаковим.

У Д1 формуєте рядок на працівника, щодо якого помилилися, зазначаючи серед іншого у графі 10 — місяць і рік, за який виправляєте помилку, а в графі 09 КТН «2».

Інші графи заповнюєте в загальному порядку. Також ураховуйте: у разі виправлення помилки за допомогою КТН «2», графу 25 «Ознака (0, 1)» не заповнюйте.

Крім того, з коригуючого Д1 сумові показники при збільшенні суми нарахувань з ЄСВ переносимо до розд. І Податкового розрахунку, а саме до граф 4, 4.1, 7 та 8.

Виправляємо на прикладі

Звісно, теорія — це основа будь-якої справи. Проте важливо вміти правильно застосувати теорію на практиці. Тож далі розглянемо приклад виправлення сумової помилки в Д1, використовуючи умови із запитання читача.

Приклад. У Д1 за червень 2023 року за працівником Черевичком С. П. зазначено суму нарахованої зарплати — 8500 грн та ЄСВ — 1870 грн замість 9000 грн та 1980 грн відповідно. Помилку виправляємо у грудні 2023 року за допомогою Д1 «Уточнюючий».

У цьому разі з КТН «2» слід відобразити різницю між сумами, що були зазначені в поданому Д1, та тими, які мали бути зазначені.

Тобто не знімаємо повністю суми, що були відображені (8500 та 1870), й прописуємо правильні (9000 та 1980), а «докидаємо» суми до потрібної величини. Показуємо з КТН «2» різницю: зарплата (база нарахування) — 500 грн (9000 - 8500) та ЄСВ — 110 грн (1980 - 1870).

Приклад заповнення Уточнюючого Д1 та Податкового розрахунку за червень 2023 року наведено на рисунку нижче.

img 1

Фрагмент Уточнюючого Податкового розрахунку та Д1 за червень 2023 року

Висновки

  • Сумову помилку в Д1 можна виправити двома способами: або за допомогою Податкового розрахунку з типом «Уточнюючий», або в наступних звітних кварталах.
  • Якщо збільшуємо базу нарахування чи суму ЄСВ, то таку сумову помилку в Д1 виправляємо за допомогою КТН «2».
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі