Теми статей
Обрати теми

Компенсація за затримку виплати зарплати: оподатковуємо та заповнюємо Об’єднаний звіт

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
У цій статті розглянемо порядок оподаткування суми компенсації за затримку виплати зарплати. Також покажемо, як цю суму треба відобразити в Об’єднаному звіті.

ПДФО та ВЗ

Нарахована працівнику сума компенсації втрати частини заробітної плати у зв’язку з порушенням термінів її виплати включається до фонду оплати праці у складі додаткової зарплати (ст. 2 Закону про оплату праці*, п.п. 2.2.8 Інструкції № 5**).

* Закон України «Про оплату праці» від 24.03.95 № 108/95-ВР.

** Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Державного комітету статистики України від 13.01.2004 № 5.

Основна та додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які виплачуються (надаються) платнику податку у зв’язку з відносинами трудового найму, для цілей оподаткування ПДФО прирівнюються до заробітної плати (п.п. 14.1.48 ПКУ). Отже, компенсацію за затримку виплати зарплати оподатковуємо ПДФО в загальній сумі заробітної плати місяця, в якому вона нарахована за передбаченими для цього ставками п. 167.1 ПКУ (18 %).

У місяці нарахування суму компенсації враховують при визначенні права працівника на застосування ПСП.

Також із компенсації за затримку виплати утримуємо ВЗ (1,5 %).

ЄСВ

Компенсація за затримку зарплати належить до фонду оплати праці і входить до бази нарахування ЄСВ, адже базою нарахування ЄСВ для роботодавців є суми нарахованої кожній застрахованій особі зарплати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати (п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ*).

* Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI.

Отже, ЄСВ на неї нараховуємо за загальними правилами та ставками.

Компенсація нарахована після звільнення: чи буде ЄСВ?

Так, ЄСВ треба нараховувати. Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ компенсація за затримку виплати зарплати входить до бази нарахування ЄСВ. Зазначений порядок нарахування ЄСВ поширюється також на осіб, яким після звільнення з роботи нараховано заробітну плату (дохід) за відпрацьований час.

Компенсація за затримку виплати зарплати є виплатою за відпрацьований час, оскільки вона включається до фонду додаткової заробітної плати (п.п. 2.2.8 Інструкції № 5).

Відповідно сума цієї компенсації, яка нарахована працівнику після звільнення, є базою нарахування ЄСВ (див. роз’яснення з категорії 201.04 ЗІР).

Д1 та 4ДФ: компенсація нарахована працівнику

Сума компенсації за затримку виплати зарплати належить до фонду оплати праці того місяця, в якому вона нарахована. У Податковому розрахунку та його додатках сума компенсації відображається в загальній сумі нарахованої зарплати за загальними правилами.

Тобто в Д1 суму компенсації показуємо в загальній сумі із зарплатою в тому місяці, в якому вона нарахована в бухобліку.

У 4ДФ так само сума компенсації «сяде» в зарплатний рядок у загальній сумі зарплати з ознакою доходу «101».

Д1 та 4ДФ: компенсація нарахована після звільнення

Суму компенсації за затримку виплати зарплати в Об’єднаному звіті маємо показувати в місяці, в якому вона фактично нарахована та проведена в бухобліку.

Додаток Д1. Оскільки сума компенсації входить до бази нарахування ЄСВ і з неї справляється внесок, то треба відобразити її в Д1 Податкового розрахунку. Проте як це зробити, якщо працівник уже не перебуває у трудових відносинах із підприємством? Порядком № 4* прямо не передбачено механізму заповнення Д1 для такого випадку.

* Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску, затверджений наказом Мінфіну від 13.01.2015 № 4.

Тоді, на нашу думку, нічого не залишається, як закинути цю виплату в місяць, коли працівник перебував у трудових відносинах із роботодавцем.

Компенсація за затримку виплати є зарплатою. І в загальному випадку, якщо вона нараховується за минулі місяці, то в Д1 відображається в поточному за поточний. А проведення її за будь-який інший місяць, як щодо лікарняних або відпускних (для них передбачений спеціальний КТН), Порядок № 4 прямо не передбачає. Але вихід є.

Для деяких виплат Порядком № 4 передбачено механізм відображення в поточному місяці за попередні. А саме для виплати, яка нараховується за виконану роботу (надані послуги), строк виконання яких перевищує календарний місяць, для середнього заробітку за вимушений прогул після поновлення працівника на роботі. Ці виплати відображають у Д1 у місяці їх нарахування, але із застосуванням КТН «1». Саме він дає змогу розкинути такі виплати за місяцями, за які вони нараховані.

Чи можемо ми скористатися цим КТН «1» і чи не «вилізе нам це боком»? На нашу думку, це вихід із ситуації. І при застосуванні цього КТН у Д1 для відображення компенсації за затримку виплати звільненому працівнику навряд чи можна притягнути якесь штрафонебезпечне порушення.

Отже, вважаємо, що в Д1 компенсацію за затримку виплати зарплати, яка нарахована вже після звільнення, можна показати в місяці, в якому вона нарахована, із застосуванням КТН «1» у графі 9 і із зазначенням потрібного нам місяця у графі 10.

Додаток 4ДФ. У 4ДФ, на нашу думку, суму компенсації маємо відобразити в місяці, в якому вона нарахована, з ознакою доходу «127».

Висновки

  • Сума компенсації за затримку виплати зарплати як працівнику, так і колишньому працівнику оподатковується ПДФО, ВЗ та є базою для нарахування ЄСВ.
  • Суму компенсації, нарахованої працівнику, в Д1 відображають у місяці її фактичного нарахування в бухобліку в загальній сумі нарахованої зарплати працівника. У 4ДФ її суму відображають у зарплатному рядку в загальній сумі зарплати працівника з ознакою доходу «101».
  • Компенсацію, нараховану працівнику після звільнення, відображають у Д1 у місяці її фактичного нарахування в бухобліку з КТН «1» та із зазначенням місяця, до якого вона належить, у графі 10. У 4ДФ її показують у місяці нарахування з ознакою доходу «127».
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі