Теми статей
Обрати теми

Класифікатор професій оновлено: що робити, якщо трудові обов’язки змінились

До Класифікатора професій* було внесено зміни (Зміни № 11). Як наслідок низку професійних назв робіт було скасовано. Разом з тим деякі назви посад навпаки з’явилися вперше. Що в такому разі робити роботодавцю? До яких документів йому доведеться внести зміни, а які розробити з нуля? Розкажемо далі.

* Класифікатор України «Класифікатор професій» ДК 003:2010, затверджений наказом Держспоживстандарту від 28.07.2010 № 327.

При перейменуванні посади трудові функції працівника можуть розширитися чи навпаки звузитися. Зокрема, якщо:

— статус професії було підвищено. Наприклад, працівник займав посаду «Комірник», яку було перенесено із розділу 9 «Найпростіші професії» до розділу 4 «Технічні службовці»;

— посаду було скасовано і тепер працівнику потрібно підібрати іншу.

У такому випадку зміну посади оформлюють як переведення.

Увага! Такі зміни ст. 32 КЗпП розцінює як зміну істотних умов праці працівника. В такому разі працівника потрібно попереджати за два місяці.

Проте наразі діє воєнний стан. У такий період повідомлення працівника про зміну істотних умов праці здійснюється не пізніш як до запровадження таких умов (ч. 2 ст. 3 Закону України від 15.03.2022 № 2136-IX). Тобто попереджати працівника за 2 місяці не доведеться.

Тому роботодавцю потрібно зробити наступні кроки.

Крок 1. Ввести нову посаду до штатного розпису, видавши відповідний наказ або виклавши штатний розпис у новій редакції.

Крок 2. Розробити та затвердити посадову (робочу інструкцію).

Крок 3. Попередити працівника про зміну найменування посади (в довільній формі). Але краще все ж таки отримати від працівника заяву з проханням перевести його на нову посаду (рис. 1).

Адже переведення на іншу роботу допускається тільки за згодою працівника (крім випадків, передбачених законодавством). Якщо колишні істотні умови праці не може бути збережено, а працівник не згоден на продовження роботи в нових умовах, то трудовий договір припиняється за п. 6 ст. 36 КЗпП.

img 1

Рис. 1. Зразок заяви працівника про переведення на нову посаду

Крок 4. Видати наказ про переведення працівника на нову посаду (рис. 2).

img 2

Рис. 2. Зразок наказу про переведення працівника на нову посаду

Крок 5. Виключити зі штатного розпису стару посаду (штатну одиницю, яку обіймав працівник), видавши відповідний наказ або виклавши штатний розпис у новій редакції.

Крок 6. Внести зміни до кадрових документів, в яких була зазначена стара назва посади. Зокрема, у трудовій книжці робимо запис «Переведено на посаду (таку-то)».

Зверніть увагу! Переведення на іншу посаду слід обов’язково відобразити у додатку Д5 Об’єднаної звітності. Для цього формуємо в ньому окремий рядок:

— у гр. 10 зазначаємо дату початку роботи на новій посаді;

— у гр. 12 проставляємо «1»;

графи 13 — 15 заповнюємо в загальному порядку;

— у гр.16 зазначаємо реквізити наказу про переведення;

гр. 17 не заповнюємо.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі