Теми статей
Обрати теми

Навчальна відпустка під час простою

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин
З 1 лютого 2023 року на підприємстві запроваджено простій. Один із працівників, який заочно навчається у виші, надав до відділу кадрів довідку-виклик на сесію. Чи можна надати йому навчальну відпустку під час простою?

Кому надають відпустку?

Навчальну відпустку надають працівникам, які успішно навчаються без відриву від виробництва в закладах освіти з вечірньою та заочною формами навчання. Право працівників на навчальну відпустку при суміщенні роботи з навчанням у закладах вищої освіти закріплено у ст. 215, 216 КЗпП і ст. 15 Закону про відпустки*.

* Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 № 504/96-ВР.

Конкретна тривалість навчальної відпустки залежить від рівня акредитації вишу, форми навчання (вечірня, заочна), курсу, а також від мети (підстави) її надання (настановні заняття, складання заліків та іспитів, підготовка та захист дипломної роботи тощо).

Навчальна відпустка студентів вишів може тривати від 10 днів до 4 місяців. При цьому платність навчання, джерело його фінансування, а також відповідність освіти профілю діяльності роботодавця для цілей надання такої відпустки жодного значення не мають.

Підставами для надання навчальної відпустки є:

1) довідка-виклик із закладу освіти (за формою № Н-5.01, затвердженою наказом МОН від 23.06.2022 № 583), яка є достатнім підтвердженням того, що працівник навчається успішно. Вимагати від працівника надати ще й довідку про відсутність академічної заборгованості роботодавець не має права (див. лист Мінсоцполітики від 28.12.2013 № 563/13/116-13);

2) заява на ім’я керівника підприємства про надання йому додаткової оплачуваної відпустки у зв’язку з навчанням. У заяві працівник обов’язково зазначає дату початку відпустки та її тривалість, яка повинна «вписуватися» в період, вказаний у довідці-виклику.

На підставі заяви та довідки-виклику роботодавець видає наказ про надання додаткової оплачуваної відпустки у зв’язку з навчанням.

Чи можна під час простою?

У період простою працівник залишається у трудових відносинах з роботодавцем. А тому він цілком правомірно може скористатися навчальною відпусткою. До речі, щорічна відпустка у цьому випадку також не є виключенням (див. статтю «Працівник у простої: чи надавати відпустку?» // «Оплата праці», 2023, № 3).

Фахівці Держпраці у своїх роз’ясненнях зазначають, що керівник підприємства зобов’язаний надавати працівникові навчальну відпустку саме в той час, який визначив заклад освіти у довідці-виклику. Запровадження простою не може бути підставою для відмови працівникові в наданні оплачуваної навчальної відпустки.

Майте на увазі: право на навчальну відпустку працівник має тільки за основним місцем роботи. Надання такої відпустки за сумісництвом чинним законодавством не передбачено (див. лист Мінсоцполітики від 12.09.2016 № 1294/13/84-16).

За дні навчальної відпустки працівник отримає відпускні, обчислені за загальними правилами, згідно з нормами Порядку № 100*.

* Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 № 100.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі