№4

Оплата праці, лютий, 2023/№ 4 Інші номери журналу ›
  • Бронювання працівників: нові правила Нещодавно законодавці вирішили розширити перелік підприємств, які можуть собі дозволити бронювати працівників. Проте без відповідної постанови від Уряду на практиці все це не працювало. І ось, нарешті, «пазл» склався: маємо і нові критерії, і нову процедуру бронювання. Тож давайте розбиратися, які підприємства зможуть зберегти свій кадровий потенціал.
  • Бронювання працівників: запитували — відповідаємо Оскільки новий порядок бронювання* діє всього лише перший місяць, на практиці це призводить до великої кількості запитань від наших читачів. Тож запитували — відповідаємо.
  • Студент-сирота досяг 18-річчя: як виплачувати соцстипендію? Студент-сирота закладу вищої освіти (далі — ЗВО) є отримувачем соціальної стипендії. 12.02.2023 йому виповнилось 18 років. У якому розмірі він має отримати стипендію у лютому?
  • Перетворення зарплати на лікарняні в Об’єднаному звіті Працівнику нарахували зарплату за повністю відпрацьований місяць, а згодом виявилося, що в останні робочі дні цього місяця він хворів. Ситуація багатьом знайома. Завдяки запровадженню е-лікарняних кількість таких ситуацій зменшилася, але не обнулилася. Про це свідчать запитання наших читачів. У цій статті нагадаємо, як заміну помилково нарахованої зарплати на лікарняні відобразити в Податковому розрахунку та його додатках.
  • Компенсація: виплата зарплатних боргів у лютому 2023 року Якщо роботодавець вчасно не виплатив працівникам зарплату, то він зобов’язаний при виплаті такої заборгованості нарахувати і виплатити компенсацію.
  • Неоплачений лікарняний: чи враховувати при розрахунку середньої Тимчасова непрацездатність працівника оплачується не завжди. Перелік підстав для відмови в оплаті лікарняного доволі значний. Окрему групу складають випадки, які у табелі обліку робочого часу позначаються кодом «НН» («27») — неоплачена непрацездатність. Що це за випадки та як дні такої непрацездатності впливають на розрахунок середньої для розрахунку лікарняних та відпускних? Про це далі.
  • Керівник відділу Нацсоцслужби: чи може викладати за сумісництвом? Керівник відділу управління Національної соціальної сервісної служби (далі — Нацсоцслужба) працює також на 0,5 ставки старшим викладачем у виші. Чи має він право працювати за сумісництвом? Якщо так, то які є особливості в організації такої роботи?
  • «Доглядовий» лікарняний для батька, коли мати дитини захворіла На працівника (батька) оформлено лікарняний лист по догляду за дитиною. Підставою для цього стало те, що мати дитини, перебуваючи у відпустці для догляду за дитиною до 3 років, отримала травму (перелом руки). Що це за лікарняний і як його оплачувати?
  • Зарплата + винагорода за ЦПД: відображаємо у звітності З працівником підприємства (основне місце роботи) 02.01.2023 укладено цивільно-правовий договір (далі — ЦПД) на виконання робіт. Роботи відповідно до умов договору виконувалися у період з 03.01.2023 по 13.01.2023. У січні 2023 року працівнику було нараховано зарплату за повністю відпрацьований місяць у розмірі 6800 грн, а також винагороду за ЦПД — 3000 грн (останню виплачено 16.01.2023). Як відобразити винагороду за ЦПД у Податковому розрахунку?
  • «Карантинна» доплата: чи платити медсестрі ДЮСШ? У січні 2023 року до штату дитячо-юнацької спортивної школи (далі — ДЮСШ) було введено посаду сестри медичної, на яку було прийнято працівницю з 01.02.2023. Чи має вона право на «карантинну» доплату у розмірі 20 % посадового окладу?
  • Маніпуляції з додатковою базою ЄСВ в додатку Д1 Податкового розрахунку Вам потрібно донарахувати або зменшити (чи взагалі вилучити) додаткову базу нарахування ЄСВ за минулий період та відобразити це у Д1 Податкового розрахунку? Задачка не з простих. Діюча нормативка пропонує декілька шляхів вирішення цього питання. Але який з них обрати, щоб не помилитися? Це ми розглянемо у сьогоднішній статті.
  • Декретна відпустка під час «доглядової»: що з відпускним стажем? Працівниця під час перебування у відпустці для догляду за дитиною до 3 років іде у відпустку по вагітності та пологах. Чи зараховується 126 календарних днів декретної відпустки, які збіглися з «доглядовою», до стажу, що дає право на основну щорічну відпустку?
  • Повідомлення про виплату лікарняних: подаємо у 2023 році До 1 січня 2023 року кожен роботодавець знав — про виплату страхових коштів слід обов’язково відзвітувати перед ФСС (подати до фонду Повідомлення про виплату коштів застрахованим особам). Однак з 01.01.2023 функції та обов’язки ФСС перейшли до Пенсійного фонду. Чи продовжувати подавати Повідомлення в такому разі? І якщо так, то як це зробити? Зараз розкажемо.
  • Надбавка за роз’їзний характер роботи: чи включати до середньої? Водіям підприємства згідно з умовами колективного договору виплачується надбавка за роз’їзний характер роботи. Чи потрібно таку виплату включати до середнього заробітку при розрахунку відпускних та лікарняних?
  • Навчальна відпустка під час простою З 1 лютого 2023 року на підприємстві запроваджено простій. Один із працівників, який заочно навчається у виші, надав до відділу кадрів довідку-виклик на сесію. Чи можна надати йому навчальну відпустку під час простою?
  • Призупинили трудовий договір? А що скаже суд? Призупинення дії трудового договору — новий механізм, який дозволяє поставити на паузу трудові відносини між працівником та роботодавцем. Якщо ви теж не пройшли повз призупинення і маєте відповідний наказ — радимо ознайомитися зі свіжою судовою практикою. Вона вас здивує.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі