Теми статей
Обрати теми

Вводимо посади до штату ЗФПО: заступник директора та керівник практики

Гаращук Ольга, завідувач відділу вищої школи і науки ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
Відповідно до статуту комунального закладу фахової передвищої освіти (далі — ЗФПО) в закладі діє структурний підрозділ «Школа педагогічної практики». В розділі статуту «Учасники освітнього процесу» учні школи педагогічної практики, які здобувають профільну загальну середню освіту, зазначені як невід’ємна частина контингенту осіб, що навчаються. Проходження навчально-виробничої педагогічної практики студентами в закладі передбачено навчальним планом. Контингент осіб станом на 01.01.2023 складає 291 студентів державної денної форми, 20 студентів державної заочної форми, 89 студентів контрактної заочної форми навчання та 113 учнів педагогічної практики. В штатному розписі передбачено 2 посади заступника директора (з навчальної роботи та з виховної роботи) та 0,5 посади завідувача навчально-виробничої практики. В посадові обов’язки останнього входить виключно організація проходження педагогічної практики студентами та учнями, які зараховані до школи педагогічної практики. Чи можливе утримання вказаних посад за таких умов?

Структура ЗФПО

Базова середня і профільна середня освіта можуть здобуватися у структурних підрозділах однієї юридичної особи (закладу освіти). Заклад освіти може здійснювати освітню діяльність одночасно на різних рівнях освіти та за різними видами освіти, утворювати для цього структурні підрозділи (ч. 4 ст. 22 Закону про освіту*).

* Закон України «Про освіту» від 05.09.2017 № 2145-VIII.

Статус, організаційно-правова форма, тип закладу освіти визначаються засновником і зазначаються в установчих документах закладу освіти. Заклади освіти діють на підставі власних установчих документів, що затверджуються їх засновниками відповідно до законодавства.

У ст. 30 Закону № 2745* зазначено, що ЗФПО мають рівні права, що становлять зміст їх автономії та самоврядування, у тому числі мають право:

— самостійно визначати форми здобуття освіти та форми організації освітнього процесу;

— формувати та затверджувати власний штатний розпис відповідно до законодавства;

— утворювати структурні підрозділи, що мають права та обов’язки закладів професійної (професійно-технічної), профільної середньої освіти.

* Закон України «Про фахову передвищу освіту» від 06.06.2019 № 2745-VIII.

Структурні підрозділи ЗФПО утворюються рішенням керівника у порядку, визначеному чинним законодавством та установчими документами ЗФПО (ч. 2 ст. 32 Закону № 2745).

Основними структурними підрозділами ЗФПО є відділення, циклові комісії, бібліотека, лабораторії, навчально-виробничі майстерні та інші підрозділи. Структурними підрозділами ЗФПО також можуть бути підрозділи, що забезпечують здобуття профільної середньої освіти академічного спрямування, професійної (професійно-технічної) освіти, а також інші підрозділи, діяльність яких не заборонена законом.

Практична підготовка осіб, які навчаються у ЗФПО, здійснюється шляхом проходження ними практики на підприємствах, в установах та організаціях (базах практики) згідно з укладеними ЗФПО договорами або у структурних підрозділах закладу, що забезпечують практичну підготовку (ст. 50 Закону № 2745).

Зважаючи на вищезазначені норми законодавства, контингент учнів, які здобувають профільну освіту у структурному підрозділі коледжу фахової передвищої освіти, мають враховуватися у загальному контингенті усіх здобувачів освіти коледжу.

Введення посад до штату

Вищі навчальні заклади I та II рівнів акредитації, які в системі вищої освіти здійснюють підготовку фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста і до 2020 року не отримали статусу коледжу, відповідно до Закону № 1556* набувають статусу ЗФПО. Такий припис містить п. 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону № 2745.

* Закон України «Про вищу освіту» від 01.07.2014 № 1556-VII.

До приведення законодавства з питань фінансування ЗФПО, оплати праці, а також здобуття фахової передвищої освіти у відповідність із вимогами Закону № 2745, умови та порядок фінансування ЗФПО, оплата праці, а також здобуття фахової передвищої освіти зберігаються на рівні вищих навчальних закладів (далі — ВНЗ) I та II рівнів акредитації. Аналогічні роз’яснення з цього приводу надає МОН у листі від 11.12.2019 № 1/11-10877 (ср. ).

Відповідно до п. 1 Типових штатів № 60* структура ВНЗ формується керівником закладу залежно від потреб навчально-виховного процесу та з метою раціонального й ефективного використання коштів та робочого часу працівників.

* Типові штатні нормативи вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації, затверджені наказом Міносвіти від 23.01.2014 № 60.

Контингент осіб, що навчаються, визначається станом на 01 січня відповідного календарного року за умовами, встановленими Типовими штатами № 60. При цьому розрахунковий (приведений) контингент визначається з урахуванням кількості осіб, які навчаються за денною та екстернатною формами навчання з коефіцієнтом 1, вечірньою формою навчання — з коефіцієнтом 0,25, заочною (дистанційною) формою навчання — з коефіцієнтом 0,1.

Посади працівників ВНЗ І та ІІ рівнів акредитації, кількість яких залежить від контингенту осіб, які навчаються (у тому числі розрахункового (приведеного)), вводяться за рахунок коштів загального і спеціального фондів пропорційно кількості осіб, які навчаються за кошти державного (місцевих) бюджету(ів) і за кошти фізичних (юридичних) осіб відповідно.

Так, 0,5 посади завідувача навчально-виробничої практики вводиться за розрахунковим (приведеним) контингентом від 300 до 500 осіб включно, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем молодшого спеціаліста та бакалавра. За розрахунковим (приведеним) контингентом 501 і більше осіб, які навчаються за тими ж освітньо-кваліфікаційними рівнями, вводиться одна посада завідувача навчально-виробничої практики.

За розрахунковим (приведеним) контингентом до 300 осіб включно передбачається одна посада заступника керівника (крім заступника керівника з адміністративно-господарської роботи). За контингентом 301 — 800 осіб включно передбачено 2 посади заступників керівника. За контингентом понад 800 здобувачів освіти передбачено 3 посади заступників керівника. Напрям діяльності заступника керівника визначає керівник навчального закладу.

У разі виробничої необхідності за рахунок спеціального фонду можуть бути введені додаткові посади, але не більше 10 % від загальної чисельності працівників навчального закладу, розрахованої за Типовими штатами № 60.

Отже, за умови приведеного у запитанні контингенту студентів, які здобувають освітньо-кваліфікаційні рівні молодшого спеціаліста та бакалавра, більше 300 осіб, у ЗФПО вводиться 0,5 штатної одиниці посади завідувача навчально-виробничої практики.

За умови наявності приведеного контингенту здобувачів освіти, включаючи й учнів структурного підрозділу, в кількості більше 300 осіб, вводяться 2 штатні посади заступника керівника (з навчальної, виховної, навчально-виховної тощо роботи).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі