№1

Оплата праці, січень, 2023/№ 1 Інші номери журналу ›
  • Оплата праці педагогів: розміри окладів у 2023 році Чи змінюються з 01.01.2023 розміри окладів педагогічних та науково-педагогічних працівників? Відповідь на це запитання — у нашому матеріалі.
  • Патронат та обслуговування: посадові оклади-2023 У цьому матеріалі, як і обіцяли, наводимо вже розраховані на 2023 рік оклади працівників держорганів, що виконують функції з обслуговування, та працівників патронатних служб.
  • Сторнуємо лікарняні: показуємо виправлення в Об’єднаному звіті Помилки у розрахунку загального страхового стажу працівника трапляються частенько. Ця помилка тягне за собою помилку у розрахунку суми допомоги по тимчасовій непрацездатності. Якщо роботодавець не донарахував суму допомоги, то це ще пів біди. Виправитися можна дуже просто. А ось якщо лікарняні надміру нараховані, то для виправлення цієї ситуації треба заморочитися. Тому сьогодні розглянемо такі питання. Яка відповідальність за цю помилку? Як повернути кошти? Як правильно сторновані лікарняні відобразити в Об’єднаному звіті?
  • Лікарняний за три дні до звільнення під час відпустки без збереження зарплати Працівник, перебуваючи у відпустці без збереження зарплати на період воєнного стану (заява працівника), з 13 по 30 грудня 2022 року в останній її день (30 грудня) звільняється за власним бажанням (заява працівника). Однак 28 грудня 2022 року працівнику відкрито е-лікарняний. Чи можна його звільнити 30 грудня? Чи треба чекати закінчення лікарняного? Як оплачувати такий лікарняний?
  • Робочі дні у січні-2023: «воєнна» норма для п’ятиденки Під час воєнного стану немає святкових та неробочих днів. Як зазначений факт впливає на норму тривалості робочого часу у січні 2023 року? Розглянемо найпопулярніший графік роботи — п’ятиденка з двома вихідними днями у суботу та неділю.
  • Довідник зарплатних показників — 2023
  • Лікарняні: чи може роботодавець виплатити замість фонду? На жаль, затримки фінансування допомоги по тимчасовій втраті працездатності тривають. У такій ситуації деякі роботодавці намагаються підтримати своїх працівників і оплачують всі дні їх тимчасової непрацездатності за власний рахунок. Як це можна зробити і що за це може бути, розкажемо у статті.
  • Квартальна премія у розрахунку відпускних Працівник іде в щорічну відпустку з 16.01.2023. Розрахунковим періодом для обчислення відпускних є січень — грудень 2022 року. Відповідно до умов преміювання йому були нараховані квартальні премії кожного останнього місяця кварталу. Як включати ці квартальні премії у розрахунок середньої зарплати для обчислення відпускних?
  • Звільнення і відпустка на дітей: чи можна передати право чоловікові? Працівницю, яка має двох дітей віком до 15 років, прийняли на підприємство 24.10.2022. Протягом 2022 року вона більше ніде не працювала. Жінка звільняється 12.01.2023 і не хоче отримувати компенсацію за невикористані дні додаткової відпустки на дітей. У заяві вона зазначила, що бажає передати право на неї своєму чоловікові (працює на цьому ж підприємстві). Чи можна не компенсувати таку відпустку при звільненні?
  • На роботу як на каторгу: все про мобінг Нарешті Верховна Рада України прийняла довгоочікувані закони про мобінг. Що це таке та чи реально це працюватиме на практиці? Давайте розбиратися.
  • Вводимо посади до штату ЗФПО: заступник директора та керівник практики Відповідно до статуту комунального закладу фахової передвищої освіти (далі — ЗФПО) в закладі діє структурний підрозділ «Школа педагогічної практики». В розділі статуту «Учасники освітнього процесу» учні школи педагогічної практики, які здобувають профільну загальну середню освіту, зазначені як невід’ємна частина контингенту осіб, що навчаються. Проходження навчально-виробничої педагогічної практики студентами в закладі передбачено навчальним планом. Контингент осіб станом на 01.01.2023 складає 291 студентів державної денної форми, 20 студентів державної заочної форми, 89 студентів контрактної заочної форми навчання та 113 учнів педагогічної практики. В штатному розписі передбачено 2 посади заступника директора (з навчальної роботи та з виховної роботи) та 0,5 посади завідувача навчально-виробничої практики. В посадові обов’язки останнього входить виключно організація проходження педагогічної практики студентами та учнями, які зараховані до школи педагогічної практики. Чи можливе утримання вказаних посад за таких умов?
  • Три «вагітні» лікарняні у період призупинення дії трудового договору За час призупинення трудового договору роботодавець не зберігає за працівником зарплату, не нараховує йому заохочувальні та компенсаційні виплати. Проте з лікарняними можуть бути варіанти. Особливо коли на лікарняному вагітна працівниця. У статті розглянемо, з якою причиною непрацездатності можуть бути виплачені лікарняні вагітній працівниці у період призупинення дії трудового договору, а з якою — ні.
  • Спеціаліст сільради → уповноважена особа із закупівель: оплачуємо додаткову роботу У сільській раді обов’язки уповноваженої особи із закупівель покладено на спеціаліста I категорії відділу фінансово-господарського забезпечення. Чи має здійснюватися такому працівнику доплата за виконання закупівельних обов’язків? Якщо так, то в якому розмірі?
  • Мобілізований звільнився з військової служби: як оформити повернення Війна триває вже 10 місяців. За цей час хтось із працівників був мобілізований, хтось добровільно пішов у тероборону, а хтось навіть встиг звільнитися з військової служби. Ось щодо останніх й виникає низка запитань: як правильно оформити повернення таких працівників до їх трудових обов’язків та з якої дати? Зараз все з’ясуємо.
  • Заява-розрахунок: заповнюємо на порталі ПФУ З 01.01.2023 страхові виплати у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку на виробництві здійснює Пенсійний фонд України (замість ФСС). Тому усі заяви-розрахунки незалежно від виду допомог, які вони містять, тепер необхідно подавати до цього органу. Як це зробити? Читайте далі.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі