Теми статей
Обрати теми

Працівника перевели на іншу посаду: чи змінюється розрахунковий період?

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин
Працівника прийнято на посаду економіста з неповною зайнятістю (0,5 ставки) 01.04.2022. А з 01.03.2023 його перевели на посаду бухгалтера на цьому ж самому підприємстві, але на повну ставку. З 26.06.2023 працівник йде в щорічну основну відпустку. Чи впливає факт переведення на розрахунок відпускних?

Обчислення відпускних

При розрахунку середнього заробітку для визначення суми відпускних (компенсації за невикористану відпустку) слід керуватися Порядком № 100*. Розрахунковий період, за який обчислюють середньоденну відпускну зарплату, — це останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки.

* Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 № 100.

При переведенні працівника на іншу посаду (без звільнення) трудові відносини з ним не припиняються. Тому відраховувати розрахунковий період починаючи з моменту переведення не потрібно. Визначайте розрахунковий період у загальному порядку згідно з Порядком № 100. Якщо переведення відбулося всередині розрахункового періоду, то до розрахунку увійде період як до переведення, так і після. У нашому випадку розрахунковим періодом буде червень 2022 року травень 2023 року.

Якщо переведення працівника на іншу посаду відбулося без звільнення, то розрахунковий період для обчислення відпускних не змінюється

Що стосується роботи працівника в умовах неповного робочого часу, то цей факт також не впливає на розрахунок відпускних. Адже до розрахункового періоду включається період роботи з неповною зайнятістю. Так само під час розрахунку відпускних враховується зарплата за час роботи на 0,5 ставки.

Тривалість відпустки

Відповідно до ч. 1 ст. 6 Закону про відпустки* робочий рік відлічується з дня укладення трудового договору. При переведенні не відбулося звільнення і прийняття, тобто трудовий договір не переукладався. Відповідно і відлік робочого року залишається незмінним і стартує з дати укладання трудового договору, незважаючи на переведення.

* Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 № 504/96-ВР.

Тож у ситуації, що розглядається, перший робочий рік — це період з 01.04.2022 по 31.03.2023. Відповідно з 01.04.2023 для працівника почався другий робочий рік

Час фактичної роботи на умовах неповного робочого часу включається до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку (ч. 1 ст. 9 Закону про відпустки).

Робота на умовах неповного робочого часу, незалежно від того, хто був ініціатором такого режиму роботи, не спричиняє обмежень обсягу трудових прав працівників. Саме тому, працюючи неповний робочий день, працівник має право на щорічну основну відпустку повної тривалості (див. лист Мінсоцполітики від 29.08.2012 № 318/13/116-12).

Жодних пропорційних розрахунків тут проводити не потрібно. Це випливає з положень ч. 3 ст. 56 КЗпП, де зазначено, що робота працівника на умовах неповного робочого часу не тягне за собою будь-яких обмежень обсягу його трудових прав.

А ось де знадобиться пропорційний розрахунок, так це у випадку, якщо тривалість щорічної основної відпустки за посадою, яку обіймав працівник до переведення відрізняється від тієї, яка встановлена для посади, на яку працівника було переведено (протягом робочого року). У цьому випадку доведеться обчислювати кількість днів заробленої відпустки за кожною посадою окремо, пропорційно відпрацьованому часу на кожній з них.

До речі, про обчислення відпускних для працівника, якому встановлено неповний робочий тиждень, ви можете прочитати у статті «Неповний робочий тиждень: нюанси обчислення відпускних» // «Оплата праці», 2023, № 10 (ср. ).

Висновки

  • Якщо переведення працівника на іншу посаду відбулося без звільнення, то цей факт не впливає на розрахунковий період.
  • При переведенні на іншу посаду в межах одного підприємства (роботодавця) відлік робочого року залишається незмінним.
  • Розрахунок відпускних у разі, коли працівник працював у режимі неповного робочого дня, проводимо на загальних підставах.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі