№13

Оплата праці, липень, 2023/№ 13 Інші номери журналу ›
  • Прийняття → декрет → звільнення: обчислюємо відпускну компенсацію Працівницю прийняли на роботу 23.01.2023. З 16.02.2023 по 21.06.2023 вона перебувала у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами. Працівниця вийшла з такої відпустки 22.06.2023 і наступного дня вирішила звільнитися за власним бажанням. При звільненні їй має бути виплачено компенсацію за 10 к. дн. невикористаної щорічної основної відпустки. Як правильно обчислити середню зарплату для нарахування відпускної компенсації?
  • Відрядження бюджетників: добові без документів Працівник бюджетної установи після повернення з відрядження на території України не надав підтвердних документів. Є лише наказ на відрядження. Чи правомірно йому виплачені добові?
  • Працівника перевели на іншу посаду: чи змінюється розрахунковий період? Працівника прийнято на посаду економіста з неповною зайнятістю (0,5 ставки) 01.04.2022. А з 01.03.2023 його перевели на посаду бухгалтера на цьому ж самому підприємстві, але на повну ставку. З 26.06.2023 працівник йде в щорічну основну відпустку. Чи впливає факт переведення на розрахунок відпускних?
  • Немає заробітку: як розрахувати лікарняні Останнім часом надходить багато запитів від наших читачів щодо розрахунку лікарняних у випадку, коли в розрахунковому періоді немає заробітку. Будьте уважні! В деяких випадках, коли заробітку немає, сума лікарняних може дорівнювати нулю. Про це також попереджають і пенсійники у свіжих роз’ясненнях. Тож розглянемо усе детально у сьогоднішній статті.
  • Надбавка за спортивне звання: чи встановлювати вчителю фізкультури? 20 березня 2023 року до закладу загальної середньої освіти (далі — ЗСО) було прийнято вчителя фізкультури. Зазначений працівник має спортивне звання «Майстер спорту України з дзюдо». Чи можна йому встановити надбавку за спортивне звання?
  • Норма робочого часу для липня 2023 року Під час воєнного стану немає святкових та неробочих днів. Як зазначений факт впливає на норму тривалості робочого часу у липні 2023 року? Розглянемо найпопулярніший графік роботи — п’ятиденка з двома вихідними днями у суботу та неділю.
  • Дві відпустки поспіль: чи розраховувати дві середні? Надаєте послідовно дві відпустки працівнику і сумніваєтесь, яким буде розрахунковий період для кожної з них та скільки середньоденних зарплат розраховуємо у цих випадках? Зараз все детально розкажемо.
  • Захворів працівник-новачок: нюанси заповнення заяви-розрахунку Працівника прийняли на роботу 12.06.2023. Наступного дня він захворів (оформлено лікарняний лист з 13.06.2023 по 23.062023). За даними ПФУ, загальний страховий стаж працівника — 64 місяці, стаж за останні 12 місяців — «0». Розрахували лікарняний, виходячи з МЗП, та надіслали заяву-розрахунок. Прийшла відмова (за даними ПФУ нарахування дорівнюють «0»). Що робити?
  • Неповна зайнятість медсестри: який розмір «оздоровчих»? У закладі загальної середньої освіти (далі — ЗСО) працює медична сестра з неповною зайнятістю (0,5 ставки). Чи має право така працівниця на виплату допомоги на оздоровлення? Якщо так, то в якому розмірі: повний оклад чи пропорційно зайнятості?
  • Працевлаштування осіб з інвалідністю: як уникнути штрафів Нещодавно Кабмін постановою № 553*затвердив новий порядок надання інформації для працевлаштування осіб з інвалідністю та підкоригував правила проведення перевірок Держпраці. Тож давайте розбиратися.
  • Карантин скасовано з 1 липня: як бути з відпустками без збереження зарплати Наприкінці червня 2023 року Кабмін оголосив про завершення дії карантину та режиму надзвичайної ситуації у зв’язку з пандемією коронавірусу COVID-19 з 1 липня 2023 року. Що це означає для роботодавців та працівників, які й досі перебувають у відпустках без збереження зарплати у зв’язку з карантином? Зараз пояснимо.
  • Погодинний простій у розрахунку відпускних Працівнику підприємства з 10.07.2023 буде надано щорічну основну відпустку тривалістю 24 календарних дні. У зв’язку з відключенням електроенергії 05.12.2022 на 3 години та 06.12.2022 на 2 години він перебував у простої з оплатою 2/3 окладу. Чи враховувати години простою при розрахунку відпускних?
  • Страховий стаж: як визначити й не помилитися Для розрахунку лікарняних/декретних дуже важливо правильно визначити страховий стаж працівника (як загальний, так і за останні 12 місяців). Як це зробити й не припуститися помилок, нагадаємо у сьогоднішній статті.
  • Демобілізований працівник звільняється: нюанси розрахунку Працівник, який був мобілізований у березні 2022 року, звільнився з військової служби 23.06.2023, а 26.06.2023 він став на військовий облік до ТЦК. У цей же день він хоче звільнитися з роботи. Чи можна так робити? Чи оплачувати час з 24 по 26 червня? Як розрахувати відпускну компенсацію, якщо протягом останнього року такому працівнику нараховувалася тільки середня зарплата відповідно до ч. 3 ст. 119 КЗпП?
  • Приймальна комісія ЗФПО: організаційні та оплатні нюанси Який порядок роботи приймальної комісії фахового коледжу? Чи можна включати до її складу викладачів закладу фахової передвищої освіти (далі — ЗФПО) і якщо так, то як здійснювати оплату їх праці?
  • Два лікарняних в один день: хто оплатить день-накладку Працівнику оформлено е-лікарняний з 22 по 31 травня 2023 року (включно). Лікарняні нараховані, профінансовані і виплачені. Проте згодом чоловік надав ще один первинний лікарняний (але вже паперовий і з іншої установи), датований з 31 травня по 7 червня 2023 року. Тобто 31.05.2023 вказано в обох листках непрацездатності. Як оплачувати день, що збігся в цих лікарняних листах? За рахунок Пенсійного фонду чи за рахунок підприємства?
  • Зарплата в додатку Д1 Стартував період подання Об’єднаної звітності за 2 квартал 2023 року. Крайня дата подання — 09.08.2023. Звіт складаємо ще за старою формою. Найцікавішим при його заповненні є додаток Д1. Нагадаємо, як у цьому додатку відображаються зарплатні виплати.
  • Декретні в додатках Податкового розрахунку Як показати допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами (декретні) в додатках Податкового розрахунку? Та чи потрібно показувати декретну відпустку без нарахувань (суміснику) в Д1? Давайте розбиратись.
  • Помилка в оподаткуванні матдопомоги: виправляємося в Об’єднаному звіті Неправильне визначення виду матдопомоги призвело до помилкового її оподаткування. Поговоримо про виправлення такої помилки до спливу строку подання Об’єднаного звіту.
  • COVID-карантин скасовано: прощаємось із «бонусами» Під час вирування COVID-пандемії було запроваджено чимало карантинних «бонусів»: відпустки, доплати, послаблення… Логічно, що із ними доводиться попрощатися так само, як і з самим карантином. Сьогодні нагадаємо деякі з них, звісно, зарплатні.
  • Відрядження бюджетників: квиток без виписки з банку Працівник бюджетної установи був у відрядженні на території України. Він надав посадковий талон на потяг (електронний квиток), але без виписки з банку про його придбання. Бо оплачувала квиток дружина цього працівника зі своєї картки. Чи можна компенсувати працівникові вартість проїзду?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі