Теми статей
Обрати теми

Надбавка за спортивне звання: чи встановлювати вчителю фізкультури?

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин
20 березня 2023 року до закладу загальної середньої освіти (далі — ЗСО) було прийнято вчителя фізкультури. Зазначений працівник має спортивне звання «Майстер спорту України з дзюдо». Чи можна йому встановити надбавку за спортивне звання?

Кому присвоюють звання?

Спортивне звання «Майстер спорту України» присвоюється спортсменам за виконання ними кваліфікаційних норм та вимог до відповідного виду спорту, за умови наявності у складі суддівської колегії на всеукраїнських змаганнях трьох суддів національної або міжнародної категорії. Такі умови встановлені у п. 7 розд. III Положення № 582*.

* Положення про Єдину спортивну класифікацію України, затверджене наказом Мінмолодьспорту від 11.10.2013 № 582.

У свою чергу, кваліфікаційні норми та вимоги для олімпійського виду спорту «дзюдо» містяться у додатку 19 до Кваліфікаційних норм № 1258*.

* Кваліфікаційні норми та вимоги Єдиної спортивної класифікації України з олімпійських видів спорту, затверджені наказом Мінмолодьспорту від 17.04.2014 № 1258.

Перелік документів та матеріалів, необхідних для присвоєння спортивного звання «Майстер спорту України», визначений у п. 3 розд. IV Положення № 582.

Спортивні звання присвоюються наказом Мінмолодьспорту

Більш того, на сайті Мінмолодьспорту розміщено Публічний реєстр присвоєння спортивних звань (див. за посиланням title.mms.gov.ua), у якому можна переглянути як уже присвоєні спортивні звання (їх власників), так і ті, що знаходяться на стадії розгляду.

Особам, яким присвоєно спортивне звання, вручаються посвідчення та нагрудний знак встановленого зразка (п. 1 розд. IX Положення № 582).

Чи можна встановити надбавку?

В абз. 1 п.п. «в» п.п. 2 п. 4 наказу № 557* передбачено встановлення надбавки працівникам закладів освіти за наявність спортивного звання:

— «заслужений тренер», «заслужений майстер спорту» — у розмірі 20 % окладу;

— «майстер спорту міжнародного класу» — 15 % окладу;

— «майстер спорту» — 10 % окладу.

* Наказ МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів та установ освіти» від 26.09.2005 № 557.

Надбавка за спортивне звання встановлюються працівнику, якщо його діяльність за профілем збігається з уже існуючим спортивним званням.

За наявності двох або більше звань надбавки встановлюються за одним (вищим) званням. Відповідність спортивного звання профілю діяльності працівника на займаній посаді визначається керівником закладу освіти (лист Мінсоцполітики від 26.01.2015 № 62/13/84-15).

Визначення, що є профілем діяльності, жодним чинним нормативно-правовим актом не встановлено. Але у будь-якому випадку у ситуації, що розглядається, профіль діяльності у працівника — спортивний (вчитель фізкультури). Тому можна дійти висновку, що він збігається із наявним у нього спортивним званням.

До того ж, як вже було зазначено, спортивне звання присвоюють спортсменам. По суті, воно є загальним досягненням працівника, навіть без прив’язки до виду спорту. Адже щоб отримати спортивне звання, слід не тільки виконати кваліфікаційні норми та вимоги до відповідного виду спорту, а й володіти базовими знаннями та уміннями із фізкультури.

У свою чергу, фахівці МОН у листі від 23.03.2020 № 1/11-2269 зазначають, що вчителю фізкультури може бути встановлена надбавка за будь-яке спортивне звання (будь-то заслужений тренер України, заслужений майстер спорту України, майстер спорту України міжнародного класу або майстер спорту України).

Отже, у зазначеному випадку учитель фізкультури ЗСО має право на встановлення надбавки за спортивне звання «майстер спорту» у розмірі 10 % посадового окладу. І керівник ЗСО цілком правомірно може прийняти рішення про її виплату.

З якої дати встановлювати?

Відповідно до п.п. «г» п. 5 Інструкції № 102* зміна розмірів зарплати при присвоєнні звань, що дають право на підвищення ставок і посадових окладів, проводиться з дня присвоєння звання. А це означає, що працівник має право на надбавку за спортивне звання «майстер спорту» з дня прийняття на роботу, тобто з 20.03.2023.

* Інструкція про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затверджена наказом Міносвіти від 15.04.93 № 102.

Також нагадаємо, що у випадках, коли працівникам закладів освіти передбачено підвищення ставок (посадових окладів), то з урахуванням підвищень утворюються нові ставки (посадові оклади). Про це чітко зазначено у п. 34 Інструкції № 102. Тож надбавку за спортивне звання слід нараховувати на посадовий оклад педпрацівника з урахуванням підвищень. Зокрема, з урахуванням 10-відсоткового підвищення, передбаченого постановою № 22*.

* Постанова КМУ «Про підвищення оплати праці педагогічних працівників» від 11.01.2018 № 22.

Висновки

  • Вчитель фізкультури зі спортивним званням «Майстер спорту України» має право на встановлення надбавки у розмірі 10 % посадового окладу.
  • Надбавку за спортивне звання слід нараховувати на посадовий оклад педагога з урахуванням наявних у нього підвищень.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі