Теми статей
Обрати теми

Два лікарняних в один день: хто оплатить день-накладку

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Працівнику оформлено е-лікарняний з 22 по 31 травня 2023 року (включно). Лікарняні нараховані, профінансовані і виплачені. Проте згодом чоловік надав ще один первинний лікарняний (але вже паперовий і з іншої установи), датований з 31 травня по 7 червня 2023 року. Тобто 31.05.2023 вказано в обох листках непрацездатності. Як оплачувати день, що збігся в цих лікарняних листах? За рахунок Пенсійного фонду чи за рахунок підприємства?

Відповідно до ст. 15 Закону про соцстрахування*, допомога по тимчасовій непрацездатності надається застрахованій особі як компенсація втрати зарплати у разі настання страхового випадку.

* Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 № 1105-XIV.

Підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності є листок непрацездатності (ст. 23 Закону про соцстрахування).

Тому за період тимчасової непрацездатності (коли немає можливості отримувати зарплату) працівнику виплачуються лікарняні/декретні (на підставі лікарняних листів). Отримувати за ці дні одночасно і зарплату, і страхові кошти працівник не може.

Відповідно, й дні тимчасової непрацездатності (якщо два лікарняні листи припали на один день) не можуть бути оплачені в подвійному розмірі. Закон про соцстрахування цього не передбачає.

Тоді як бути у випадку, що розглядається?

Тут треба пам’ятати, що страховий випадок за соціальним страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності — це подія, з настанням якої у застрахованої особи виникає право на отримання матеріального забезпечення (п. 10 ч. 1 ст. 11 Закону про соцстрахування).

У нашого працівника новий страховий випадок стався 31.05.2023. У зв’язку з цим у день установлення непрацездатності йому був оформлений новий (паперовий) листок непрацездатності, який не пов’язаний з попереднім (е-лікарняним). Тобто паперовий лікарняний (другий листок непрацездатності, оформлений з 31.05.2023) є первинним.

Зверніть увагу, що на сьогодні законодавством передбачено всього шість випадків, коли формування листка непрацездатності проводиться на паперовому бланку (п. 8 наказу МОЗ від 01.06.2021 № 1066):

1) при продовженні/закритті листків непрацездатності, виданих до 01.10.2021;

2) якщо минув строк, протягом якого лікуючий лікар може внести зміни до медвисновку в Реєстрі медвисновків;

3) при усиновленні дитини (протягом двох місяців з дня народження дитини, зазначеного у свідоцтві про народження);

4) в разі виникнення технічних проблем (помилок), які призвели до неможливості формування електронного листка непрацездатності більше ніж протягом семи днів з дати створення медвисновку про тимчасову непрацездатність;

5) якщо доступ до центральної бази даних електронної системи охорони здоров’я був зупинений в умовах воєнного стану;

6) у разі порушення пацієнтом строків звернення для продовження випадку тимчасової непрацездатності.

Оскільки 31.05.2023 стався новий страховий випадок, то оплата перших п’яти днів тимчасової непрацездатності повинна здійснюватися за рахунок коштів роботодавця. Цього вимагає ч. 2 ст. 15 Закону про соцстрахування.

Враховуючи це, а також те, що подвійної оплати днів хвороби Законом про соцстрахування не передбачено, доходимо висновку, що:

— день закінчення е-лікарняного (першого листка непрацездатності) оплачувати не потрібно;

— паперовий лікарняний (другий листок непрацездатності) має бути оплачений з першого дня (31.05.2023) за загальними правилами. Тобто: перші 5 днів — за рахунок роботодавця; починаючи з 6-го — за рахунок ПФУ.

Таку ж позицію підтвердили працівники ПФУ у відповіді на наш запит (див. лист ПФУ від 30.06.2023 № 25253-28881/Р-03/8-2800/23 наприкінці статті).

Для наочності покажемо, як це працює, на рисунку нижче.

img 1

Як оплатити день-накладку у лікарняних листах

У такому разі заповнити заяву-розрахунок потрібно так:

— дати початку та закінчення е-лікарняного та паперового листка непрацездатності потрібно вказати так, як вони зазначені у лікарняних листах (тобто 22.05.2023 і 31.05.2023 відповідно — для першого, 31.05.2023 і 07.06.2023 — для другого);

— у графі «Кількість днів, що підлягають оплаті (всього)» проставити загальну кількість днів хвороби, але вже без урахування дня-накладки. Тобто для е-лікарняного — 9 к. дн. (31.05.2023 не враховуємо), для паперового — 8 к. дн. (з першого дня хвороби);

— у графі «Кількість днів, які підлягають оплаті (у т. ч. за рахунок коштів Фонду)» зазначити для е-лікарняного — 4 к. дн. (31.05.2023 не враховуємо), для паперового — 3 к. дн. (5, 6 та 7 червня 2023 року).

А що треба робити, якщо лікарняні по електронному листку непрацездатності вже були нараховані (у тому числі й за день-накладку — 31.05.2023) та профінансовані (заява-розрахунок подана), роботодавцю перш за все доведеться повернути суму лікарняних, профінансовану ПФУ за 31.05.2023. А саме:

— відсторнувати надлишково нараховані лікарняні в бухобліку (на підставі бухдовідки);

— повернути ПФУ надміру отримані страхові кошти за один день;

— повідомити ПФУ про помилку — надати письмові пояснення, в яких проінформувати про помилку, а також про те, що кошти були перераховані (можна через особистий електронний кабінет страхувальника на порталі ПФУ).

І звичайно, треба нарахувати лікарняні за другим паперовим листком непрацездатності. Після цього можна вже подавати заяву-розрахунок по паперовому листку непрацездатності.

Висновки

  • Якщо дата закінчення одного листка непрацездатності збігається з днем відкриття другого лікарняного листа (який є первинним), то:
    — день закінчення першого листка непрацездатності не оплачується за цим лікарняним листом;
    — цей день оплачується за другим листком непрацездатності на загальних підставах. Спочатку перші 5 днів за рахунок роботодавця; починаючи з 6-го — за рахунок ПФУ.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі