Теми статей
Обрати теми

Лікарняний для мобілізованого працівника: хто його має оплатити

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
У грудні 2022 року працівника мобілізували до лав ЗСУ. А у липні 2023 року (коли чоловік проходив військову службу) на порталі Пенсійного фонду з’явився електронний лікарняний, оформлений на такого працівника. Хто має оплатити такий листок непрацездатності?

Що каже Закон про соцстрахування

У тому, що е-лікарняний, оформлений на мобілізованого працівника, з’явився у кабінеті страхувальника його роботодавця, немає нічого дивного.

Адже трудові відносини між роботодавцем і працівником на період його мобілізації не припиняються, а тому:

— такий працівник продовжує вважатися застрахованою особою;

— при формуванні листка непрацездатності система врахує інформацію про основне місце роботи чоловіка, тобто — про його роботодавця.

Що ж виходить, останньому доведеться оплачувати листок непрацездатності?

Давайте подивимося, що з цього питання каже Закон про соцстрахування*.

* Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 № 1105-XIV.

У цьому документі зазначено, що:

— право на матеріальне забезпечення за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності мають застраховані особи (ст. 19 Закону про соцстрахування). А наш мобілізований працівник протягом військової служби, як ми з’ясували, залишається застрахованою особою;

— підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності (ч. 1 ст. 31 Закону про соцстрахування). І цей документ є у нашого працівника;

— у ст. 23 Закону про соцстрахування немає такої підстави для відмови у призначенні лікарняних, як проходження працівником військової служби.

Тож виходить, що прямої заборони для оплати листка непрацездатності в період військової служби мобілізованому працівнику Законом про соцстрахування не встановлено.

Разом з тим, у ч. 1 ст. 22 Закону про соцстрахування сказано, що допомога по тимчасовій непрацездатності надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати (доходу), у разі настання страхового випадку.

Мобілізований працівник у разі хвороби не втрачає в заробітку (незалежно від того, продовжує роботодавець сплачувати середній заробіток такому працівнику чи ні). А отже, оплачувати е-лікарняний такому захиснику не потрібно.

То що ж робити роботодавцю? Відповідь проста — враховувати військові особливості.

Військові особливості

Справа в тому, що громадяни, які проходять військову службу (зокрема, військову службу за призовом під час мобілізації), є військовослужбовцями ЗСУ (п. 5 Положення № 1153*).

* Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України, затверджене Указом Президента України від 10.12.2008 № 1153/2008.

А такі особи мають право на кваліфіковану медичну допомогу у військово-медичних закладах охорони здоров’я. А за їх відсутності за місцем проходження військової служби — у державних або комунальних закладах охорони здоров’я за рахунок Міноборони (ст. 11 Закону № 2011*).

* Закон України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» від 20.12.91 № 2011-XII.

Ба більше, за період звільнення від виконання службових обов’язків у зв’язку з хворобою та перебуванням на лікуванні хворому військовослужбовцю виплачується грошове забезпечення за останньою займаною посадою (абз. 2 п. 9 Порядку № 260*).

* Порядок виплати грошового забезпечення військовослужбовцям Збройних Сил України та деяким іншим особам, затверджений наказом Міноборони від 07.06.2018 № 260.

Тож виходить, що е-лікарняний мобілізованому фактично оплатить військова частина, в якій він обліковується (у вигляді безоплатного лікування та грошового забезпечення).

Тому

роботодавцю оплачувати е-лікарняний мобілізованого працівника не потрібно

До речі, такого ж висновку дійшло й Головне управління Держпраці у Дніпропетровській області у своєму роз’ясненні, розміщеному на офіційному сайті управління.

Висновки

  • Роботодавець не повинен оплачувати е-лікарняний, оформлений на працівника, який проходить військову службу за призовом під час мобілізації.
  • Період хвороби такого працівника оплачує військова частина, у якій проходить службу мобілізований працівник.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі