№14

Оплата праці, липень, 2023/№ 14 Інші номери журналу ›
  • Лікарняний для мобілізованого працівника: хто його має оплатити У грудні 2022 року працівника мобілізували до лав ЗСУ. А у липні 2023 року (коли чоловік проходив військову службу) на порталі Пенсійного фонду з’явився електронний лікарняний, оформлений на такого працівника. Хто має оплатити такий листок непрацездатності?
  • Компенсація: виплата зарплатних боргів у липні 2023 року Якщо роботодавець вчасно не виплатив працівникам зарплату, то він зобов’язаний при виплаті такої заборгованості нарахувати і виплатити компенсацію.
  • Працівниця стала вдовою: які трудові гарантії для неї передбачені Запитання: «Реалії сумні, але наша працівниця стала вдовою. У неї двоє дітей (без інвалідності) віком 9 і 16 років. Які трудові гарантії належать працівниці?» Відповідаємо.
  • Оплата праці вчителя під час канікул Вчителька закладу загальної середньої освіти (далі — ЗСО) з 03.07.2023 пішла у щорічну основну відпустку на 56 календарних днів. 28.08.2023 вона виходить з відпустки. Як у цьому випадку оплачувати робочі дні серпня до початку навчального року?
  • Додаткова база нарахування ЄСВ: законодавчі вимоги У цій статті пригадаємо правила сплати ЄСВ з МЗП з доходу найманих працівників та відображення у Д1 донарахування ЄСВ до розміру мінімального страхового внеску.
  • Додаткова база ЄСВ: приклади відображення в Д1 У попередній статті ми нагадали правила визначення та відображення у Д1 додаткової бази ЄСВ. На продовження цієї теми розглянемо практичне застосування таких правил.
  • Мобілізація та призупинення: шукаємо точки дотику Працівника було мобілізовано до лав ЗСУ у травні 2023 року. У червні підприємство призупинило дію трудових договорів з працівниками через неможливість працювати. Що робити з мобілізованим працівником? Чи призупиняти з ним трудовий договір? Чи можна його звільнити?
  • Виплати для переселенців: хто залишиться без допомоги? Уряд вирішив скасувати виплати для більшості переселенців. Нововведення запрацюють вже з 1 серпня. Давайте розбиратися кому, за що і як взагалі це відбудеться.
  • Строк давності для лікарняних: як довго можна подавати заяву-розрахунок Працівник хворів з 2 по 11 січня 2023 року. У тому ж місяці (січні 2023 року) було оформлено наказ про призначення допомоги по тимчасовій втраті працездатності та нараховано суму такої допомоги у бухобліку. Але заява-розрахунок так і лишилася неподаною. Чи можна зараз направити цей документ до ПФУ (пройшло вже більше півроку після одужання працівника)? Чи буде в такому разі профінансована допомога?
  • Простій у розрахунку лікарняних В установі з 01.03.2022 по 30.09.2022 був оголошений простій, який оплачувався із розрахунку 2/3 окладу. У липні 2023 року працівнику оформлено е-лікарняний за період з 03.07.20223 по 14.07.2023. Чи враховувати при розрахунку лікарняних період оплачуваного простою?
  • Вагітні зможуть іти в декрет пізніше без втрати допомоги Тепер майбутні матусі самі зможуть обирати: піти у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами чи ще попрацювати. «І що тут нового?» — запитаєте ви. А те, що відпустку можна буде перенести і використати пізніше, не втративши при цьому ані копійки допомоги. Все завдяки Закону від 13.07.2023 № 3238-ІХ.
  • Атестація робочих місць: нюанси для воєнного стану У серпні 2023 року закінчується дія результатів проведення атестації робочих місць за умовами праці на підприємстві. Чи має право роботодавець продовжувати надавати пільги для працівників, зайнятих на роботах із важкими та шкідливими умовами праці?
  • Поворотна фіндопомога фізособі: коли відображаємо в 4ДФ Ваше підприємство надає поворотну фіндопомогу фізособі? То не забудьте показати її в 4ДФ. Які нюанси при цьому виникають, розглянемо у статті.
  • Поворотну фіндопомогу надає фізособа: нюанси відображення в 4ДФ Фізособа надала поворотну фінансову допомогу юрособі. Юрособа повертає таку позику частинами. Я показати це в 4ДФ? З’ясуємо у статті.
  • Вимога ЄСВ з МЗП та додаткова база при внутрішньому сумісництві На підприємстві за основним місцем роботи працівник (без інвалідності, ставка ЄСВ 22 %) займає 0,5 штатної одиниці. І на цьому ж підприємстві він працює за внутрішнім сумісництвом теж на 0,5 штатної одиниці. При виконанні вимоги ЄСВ з МЗП порівнювати з мінзарплатою його сукупний дохід (основне місце роботи + внутрішнє сумісництво) або тільки дохід як основного працівника?
  • Премія до Дня бухгалтера: що, коли та як ураховувати? Бюджетна установа у липні 2023 року виплатила бухгалтерам премію з нагоди святкування Дня бухгалтера. Чи бере участь ця виплата в розрахунку середньої зарплати для обчислення відпускних та лікарняних? Чи включати її в МЗП?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі