Теми статей
Обрати теми

Виплати для переселенців: хто залишиться без допомоги?

Кучерова Оксана, юрист
Уряд вирішив скасувати виплати для більшості переселенців. Нововведення запрацюють вже з 1 серпня. Давайте розбиратися кому, за що і як взагалі це відбудеться.

Виплати для переселенців

В Уряді порахували, що програма допомоги для внутрішньо-переміщених осіб (далі — ВПО) зараз одна з найбільших витрат з державного бюджету. Тому вирішили скоротити перелік тих переселенців, які матимуть право на допомогу.

Мова йде про допомогу для всіх ВПО у розмірах:

— 3 тис. грн — для осіб з інвалідністю та дітей;

— 2 тис. грн — для усіх інших осіб.

Наразі єдина умова для надання такої допомоги — наявність статусу внутрішньо переміщеної особи. При цьому не важливо, чи є у власності такої особи якесь рухоме чи нерухоме майно, чи є робота і стабільний дохід. Більш детально — у статті «Виплати переселенцям: як отримати?» // «ОП», 2022, № 7.

Нова постанова і зміни з 1 серпня

11 липня Кабмін прийняв постанову «Деякі питання підтримки внутрішньо переміщених осіб» від 11.07.2023 № 709 (далі — постанова № 709), якою змінив вже звичний порядок призначення виплат для ВПО. Ця постанова набрала чинності 15.07.2023.

Змінами передбачається, що для усіх ВПО, які станом на зараз отримують допомогу, з 1 серпня 2023 року вона буде автоматично продовжена ще на 6 місяців, тобто до кінця січня 2024 року. Для цього жодних додаткових дій робити не треба і ніяких заяв подавати також не треба.

При цьому є деякі категорії переселенців, яким з 1 серпня 2023 виплати не будуть автоматично продовжені. Мова йде про тих, хто не вважається внутрішньо переміщеною особою для цілей отримання допомоги від держави, а саме для тих, хто:

— повернувся до покинутого місця проживання. Адже у разі добровільного повернення до покинутого постійного місця проживання внутрішньо переміщена особа мала б повідомити про це не пізніш як за три дні до дня від’їзду (ст. 9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» від 20.10.2014 № 1706-VII). Тож з 1 серпня їй ці виплати скасують автоматично;

— перебуває за кордоном більше 30 днів поспіль без обґрунтованих причин (обґрунтовані причини — наприклад, лікування, відрядження та ін.). Простіше кажучи, мають бути такі причини, у зв’язку з якими особа не за власним бажанням не могла повернутися з-за кордону та може підтвердити такі обставини документально. Адже по факту такі особи вже не є внутрішньо переміщеними особами (адже бути ВПО можна в межах однієї країни), відповідно ці виплати для них припиняються;

— тим, хто відбуває покарання в місцях позбавлення волі або були засуджені за колабораціонізм (або державну зраду, антиконституційну діяльність або посягання на територіальну цілісність і недоторканність України), оголошені в розшук;

— і тим, хто перемістився з територій, які включені до наказу Мінреінтеграції № 309* і щодо яких визначено дату завершення бойових дій або тимчасової окупації. Виняток — особи, у яких внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України, зруйноване або непридатне для проживання житлове приміщення.

* Наказ Мінреінтеграції «Про затвердження Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією» від 22.12.2022 № 309.

У наказі Мінреінтеграції №309 є наступні види території:

1. Території, на яких ведуться (велися) бойові дії:

— території можливих бойових дій;

— території активних бойових дій.

2. Тимчасово окуповані Російською Федерацією території України.

При цьому щодо кожної території є дата початку бойових дій/окупації і лише у деяких з них поряд стоїть ще дата завершення бойових дій/окупації.

Як бачите, саме цими формулюваннями оперує нова постанова Уряду, тому такий поділ є важливим з погляду на право отримання допомоги від держави.

Важливо! Ті особи, які перемістилися з територій, які зазначені в наказі Мінреінтеграції № 309 та щодо яких зазначена дата завершення бойових дій, не отримуватимуть допомогу з 1 серпня 2023 року

Так, наприклад, м. Київ входить до переліку територій активних бойових дій, проте у цьому наказі чітко прописано дату завершення бойових дій на цій території. Виходить, що особи, які перемістилися з м. Києва, з 1 серпня 2023 року не матимуть права на отримання допомоги від держави як переселенці.

Кому ще скасують допомогу з 1 вересня?

Найцікавіше почнеться з 1 вересня 2023 року. Адже саме з цієї дати умови для виплати допомоги суттєво зміняться.

Тому навіть якщо вам автоматично продовжили виплату допомоги від держави з 1 серпня, ви можете її втратити з 1 вересня. З якої причини можливе скасування виплат? Дивіться нижче у таблиці.

Підстави для скасування допомоги від держави

Підстава для скасування

Виняток

1) Переселенець придбав транспортний засіб (механізм), що підлягає реєстрації в установленому законодавством порядку, з року випуску якого минуло менш як п’ять років

Крім мопеда або причепа, а також мотоцикла, вартість якого на дату набуття права власності не перевищує 62790 грн (станом на 1 січня 2023 року); самостійно зібрані транспортні засоби; транспортні засоби, придбані особою з інвалідністю I або II групи; одержані безоплатно чи придбані на пільгових умовах через держоргани або благодійні організації, у тому числі за рахунок грошової допомоги на придбання автомобіля; транспортні засоби, які перебувають у розшуку у зв’язку з незаконним заволодінням або фізично знищені, що підтверджується відповідними документами, а також транспортні засоби, придбані батьками-вихователями дитячих будинків сімейного типу, багатодітними сім’ями та сім’ями з дітьми з інвалідністю, сім’ями з особами з інвалідністю I або II групи, які досягли 80-річного віку

2) Переселенець здійснив на суму, що перевищує 100 тис. гривень, купівлю земельної ділянки, квартири (будинку), іншого нерухомого майна, цінних паперів та інших фінансових інструментів, віртуальних активів, інших товарів довгострокового вжитку або оплатив (одноразово) будь-які роботи чи послуги

Крім житла, отриманого або придбаного за рахунок державного чи місцевого бюджету, будівельних матеріалів, робіт чи послуг, якщо в особи пошкоджено/знищено житло, медичних, освітніх та житлово-комунальних послуг згідно із соціальною нормою житла

3) Переселенець має на депозитному банківському рахунку (рахунках) кошти у загальній сумі більше 100 тис. гривень, або облігації внутрішньої державної позики, строк погашення яких настав або визначений моментом пред’явлення вимоги, на загальну суму, що перевищує 100 тис. гривень

4) Переселенець здійснив операції з купівлі безготівкової та/або готівкової іноземної валюти, а також банківських металів на загальну суму, що перевищує 100 тис. гривень

Крім валюти, отриманої від благодійних організацій або придбаної для оплати медичних (у тому числі реабілітаційних, протезування) соціальних та/або освітніх послуг)

5) Переселенець володіє житлом, де на одного члена сім’ї приходиться понад 13,65 кв. м площі і яке розташоване на безпечних територіях або на тих територіях з наказу Мінреінтеграції, де вже стоїть дата завершення бойових дій чи окупації

Крім житлових приміщень, які непридатні для проживання, що документально підтверджено

6) Переселенець перебував та після переміщення перебуває на повному державному утриманні в будинку дитини, дитячому будинку, дитячому будинку-інтернаті, психоневрологічному інтернаті, будинку-інтернаті для громадян похилого віку та осіб з інвалідністю, спеціальному будинку-інтернаті системи соціального захисту населення

7) Переселенець перебував та після переміщення перебуває на повному державному утриманні в школі-інтернаті, закладі спеціалізованої освіти військового (військово-спортивного) спрямування

Для пунктів 1, 2, 4 діє ще один виняток: авто, кошти та інше майно, придбані волонтерами і передані на потреби оборони країни.

За правилами постанови № 709 з 1 вересня 2023 року виплата допомоги припиняється тим особам, які після набрання чинності цією постановою (тобто з 15.07.2023) потрапили під один із критеріїв, наведених вище у таблиці.

За інформацією від Мінсоцполітики, перевірка підстав для припинення виплати допомоги проводитиметься щомісячно. Проте в самому тексті постанови № 709 чітко зазначено інше.

Важливо! Перевірка підстав для припинення виплати допомоги проводиться Мінфіном станом на 1 серпня 2023 року

Тобто якщо буквально дивитися на ці норми, виходить, що не можна робити ніяких суттєвих витрат тільки в період з 15 липня по 1 серпня, адже з усіх реєстрів дані будуть отримуватися саме станом на 1 серпня.

Чи дійсно це так — подивимося, запит ми направили.

Інші нові правила

Також новою постановою уряду було введено і деякі нові правила.

Так, по-перше, надано можливість отримувати допомогу новонародженим дітям внутрішньо переміщених осіб. Тепер на дитину, яка народилася у ВПО після переміщення та зареєстроване місце проживання якої збігається із задекларованим місцем проживанням батьків (це місце, куди переїхали і тепер проживають батьки), можна буде теж оформити допомогу від держави.

По-друге, особа зможе дистанційно відмовитись від статусу внутрішньо переміщеної особи, без особистого звернення до органу соціального захисту населення. Нагадую, що до цих змін скасувати довідку переселенця дистанційно, тобто за допомогою застосунку «Дія», могли тільки ті ВПО, які оформили її дистанційно.

По-третє, чітко прописано, що виплати допомоги внутрішньо переміщеним особам будуть здійснюватися 15-го та 28-го числа кожного місяця.

По-четверте, з 1 серпня 2023 року змінені умови отримання вперше такої допомоги.

Так, якщо раніше допомога призначалася на кожну особу і кожен переселенець отримував її на свій окремий рахунок, то з 1 серпня допомога призначатиметься на сім’ю і виплачуватиметься тільки одному з членів сім’ї.

Важливо! Для тих, хто вже отримував допомогу від держави, і яким її автоматично було продовжено на шість місяців після 1 серпня 2023 року, нічого не зміниться (тобто допомога виплачуватиметься на кожну особу окремо)

Зміни стосуються тільки тих, хто звернеться за отриманням допомоги після 1 серпня 2023 вперше. Сума допомоги залишиться незмінною і виплачуватиметься одній особі, але із розрахунку на кожного члена сім’ї.

При цьому, не надаватиметься допомога тим сім’ям, які протягом трьох місяців перед зверненням мали суттєві витрати, перелік яких наведено у таблиці вище. Більш детально — у п. 7 Порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам (постанова КМУ від 20.03.2022 № 332, у редакції постанови № 709).

Зміни стосуються і тривалості виплати допомоги. Тим, хто отримував допомогу від держави до 1 серпня 2023 року, її надання буде автоматично продовжено на один шестимісячний період.

Ті, хто звернеться за допомогою вперше після 1 серпня 2023 року, отримуватимуть допомогу теж протягом 6 місяців. Проте вони матимуть змогу продовжити такі виплати ще на 6 місяців. Для цього мають бути вагомі підстави: якщо середньомісячний сукупний дохід на одного члена сім’ї не перевищує 8372 грн (станом на 2023 рік) або якщо у складі сім’ї є особи працездатного віку, які доглядають за дітьми до досягнення ними шестирічного віку (включно); громадяни, які мають трьох і більше дітей віком до 18 років і доглядають за ними; особи з інвалідністю тощо).

Висновки

  • З 1 серпня 2023 року для більшості переселенців, які вже отримували допомогу від держави, продовжать її автоматично ще на 6 місяців, до січня 2024 року. Для цього ніяких додаткових дій робити не треба.
  • З 1 серпня 2023 року діють нові правила для отримання допомоги від держави для тих переселенців, які вперше звернулися за її отриманням. Допомога призначатиметься на сім’ю і виплачуватиметься одній особі. Термін її виплати за загальним правилом — не більше 6 місяців.
  • З 1 вересня 2023 року допомога продовжиться для тих громадян, чий майновий стан потребує такої підтримки, і не продовжиться для громадян, чий майновий стан дозволяє здійснювати суттєві витрати без допомоги держави.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі