Теми статей
Обрати теми

Строк давності для лікарняних: як довго можна подавати заяву-розрахунок

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Працівник хворів з 2 по 11 січня 2023 року. У тому ж місяці (січні 2023 року) було оформлено наказ про призначення допомоги по тимчасовій втраті працездатності та нараховано суму такої допомоги у бухобліку. Але заява-розрахунок так і лишилася неподаною. Чи можна зараз направити цей документ до ПФУ (пройшло вже більше півроку після одужання працівника)? Чи буде в такому разі профінансована допомога?

Граничні строки для звернення

Порядок оплати періоду тимчасової непрацездатності працівників чітко визначений у ст. 15 Закону про соцстрахування*. У загальному випадку він виглядає так:

* Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 № 1105-XIV.

— перші 5 днів хвороби працівника оплачує роботодавець (відповідно до вимог Порядку № 440*);

— починаючи з 6-го дня допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується за рахунок Пенсійного фонду.

* Порядок оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, за рахунок коштів роботодавця, затверджений постановою КМУ від 26.06.2015 № 440.

Але разом з тим Закон про соцстрахування встановлює граничні строки, після спливу яких застрахована особа втрачає право на отримання допомоги по тимчасовій непрацездатності* (страхових коштів від ПФУ).

* Для оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності термін давності не встановлено.

Так, у ч. 5 ст. 24 цього документа зазначено, що страхові виплати здійснюються у разі, якщо звернення за їх призначенням надійшло не пізніше 6 календарних місяців* з дня:

— відновлення працездатності;

— закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами;

— дня смерті застрахованої особи або члена її сім’ї.

* Для страховий випадків, які розпочалися до 01.01.2023, діють «старі» граничні строки (звернення за призначенням страхових коштів за такими випадками повинно надійти не пізніше 12 календарних місяців).

Тож ключове у вирішенні нашого питання — це що вважати зверненням за призначенням допомоги. Чи то звернення працівника до роботодавця за призначенням йому страхових виплат? Чи то звернення страхувальника за страховими коштами до ПФУ (через подання заяви-розрахунку)?

На наш погляд, у положеннях ч. 5 ст. 24 Закону про соцстрахування йде мова про строки звернення працівника до роботодавця за призначенням йому допомоги. Але ж дуже цікава думка щодо цього питання перевіряючих — фахівців ПФУ.

Ми запитали про це у ПФУ. І ось що нам відповіли пенсійники на наш запит. У своєму листі від 11.07.2023 № 26577-30717/Р-03/8-2800/23 (див. лист наприкінці статті) ПФУ зазначив:

норма ч. 5 ст. 24 Закону про соцстрахування передбачає строки для звернення застрахованої особи до страхувальника за призначенням їй страхової виплати

Тож можна зробити висновок для ситуації, що нами розглядається. Запізнення з поданням заяви-розрахунку за призначення допомоги більше ніж на 6 календарних місяців з дня одужання працівника не позбавляє роботодавця права на отримання коштів з ПФУ.

Але ж розглянемо докладніше, як визначити дату звернення працівника до роботодавця за призначенням допомоги, щоб не потрапити в халепу, яка позбавить його права на допомогу з ПФУ.

Дата звернення: є нюанси

Паперові лікарняні. Паперові листки непрацездатності ще й досі виписують поряд з електронними лікарняними. Адже строк їх використання був подовжений на період дії воєнного стану та протягом трьох місяців з дня його припинення або скасування.

Тому не дивуйтеся, якщо дехто з працівників надасть вам лікарняний лист у паперовій формі.

Зверніть увагу!

День, коли працівник надав паперовий лікарняний роботодавцю, є днем, коли він звернувся щодо призначення страхових виплат за таким листком непрацездатності

Тобто з отриманням паперового лікарняного від працівника розпочинається процедура призначення лікарняних за таким листком непрацездатності. А саме:

— комісія з призначення страхових виплат (або керівник, або уповноважена ним особа) має прийняти рішення щодо оплати/відмови в оплаті такого листка непрацездатності;

— а бухгалтерія після прийняття позитивного рішення — нарахувати лікарняні та направити заяву-розрахунок до ПФУ.

Якщо це сталося невдовзі після одужання працівника, то питань не виникає. Наприклад, якщо працівник став до роботи 12 січня 2023 року, а заяву-розрахунок подано до ПФУ у лютому 2023 року.

Але якщо наш працівник надасть паперовий листок непрацездатності у серпні 2023?

Зауважимо, що оскільки днем одужання нашого працівника є 12 січня 2023 року, то періодом, протягом якого він може звернутися за допомогою по тимчасовій непрацездатності до роботодавця й отримати страхові кошти є період з 01.02.2023 по 31.07.2023.

Якщо працівник дотримається цих строків (тобто надасть роботодавцю паперовий лікарняний до 01.08.2023), то навіть якщо рішення про призначення допомоги на підставі такого лікарняного буде прийнято в серпні 2023 року, а далі буде сформовано і направлено до ПФУ заяву-розрахунок, працівник все одно отримає страхові кошти.

Але попереджаємо: щоб Пенсійний фонд профінансував таку заяву-розрахунок, до неї слід додати копію відповідного рішення про призначення допомоги.

Якщо ж наш працівник надасть паперовий листок непрацездатності у серпні 2023 року (після сплину шести календарних місяців з дня відновлення його працездатності), допомоги від ПФУ він вже не отримає.

Для уникнення суперечок із працівниками, що запізнюються із наданням листків непрацездатності, радимо фіксувати дату отримання паперових лікарняних страхувальником в окремому журналі та ознайомлювати з ним працівників під підпис.

Е-лікарняні. З електронними лікарняними — все набагато простіше. Адже для таких листків непрацездатності не потрібно підтвердження того, що працівник дотримав строки для звернення за призначенням страхових виплат.

Такі лікарняні одразу з’являються у кабінеті страхувальника на порталі ПФУ після їх формування. А отже, можна з легкістю відслідкувати дату, коли про них дізнався роботодавець.

Проте не поспішайте. Оскільки лише після того, як листок непрацездатності отримає статус «Готовий до сплати (виданий)»:

— комісія із призначення страхових виплат зможе почати працювати з таким е-лікарняним;

— а бухгалтерія — нараховувати лікарняні та подавати до ПФУ заяву-розрахунок на фінансування допомоги.

А отже, лише з цього моменту можемо говорити про те, що працівник звернувся до роботодавця за призначенням страхових виплат за таким е-лікарняним.

Зверніть увагу, що статусу «Готовий до сплати (виданий)» е-лікарняний набуває після сплину 7 календарних днів після його закриття (після дати відкриття — для листків непрацездатності з причиною «Вагітність і пологи»).

З одного боку, це добре, адже для роботодавця не буде сюрпризів (працівник не зможе несподівано через 6 місяців принести листок непрацездатності, який потрібно оплатити).

Однак, з іншого боку, може трапитись і так, що роботодавець сам не додивиться й пропустить е-лікарняний працівника. Проте і в цьому випадку непокоїтися не варто. Оскільки е-лікарняний все одно набуде статусу «Готовий до сплати» (6-місячний строк буде дотриманий автоматично), то навіть якщо роботодавець подасть заяву-розрахунок за таким листком непрацездатності пізніше, працівник все одно отримає страхові виплати від ПФУ.

Висновки

  • Допомога по тимчасовій непрацездатності надається, якщо звернення працівника за її призначенням надійшло не пізніше 6 календарних місяців з дня відновлення працездатності.
  • Датою звернення працівника за призначенням страхових виплат за електронним лікарняним є дата, коли такий листок непрацездатності набуває статусу «Готовий до сплати».
  • У разі дотримання граничних строків звернення працівника за допомогою застрахованій особі будуть виплачені страхові кошти від ПФУ, навіть якщо страхувальник сформує та надасть заяву-розрахунок після спливу 6-місячного строку.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі