Теми статей
Обрати теми

Премія до Дня бухгалтера: що, коли та як ураховувати?

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин
Бюджетна установа у липні 2023 року виплатила бухгалтерам премію з нагоди святкування Дня бухгалтера. Чи бере участь ця виплата в розрахунку середньої зарплати для обчислення відпускних та лікарняних? Чи включати її в МЗП?

Порядок та умови виплати

Виплата будь-якої премії (у т. ч. до професійного свята) має бути зафіксована в Положенні про преміювання установи. Зазвичай його оформляють як додаток до колдоговору.

У такому Положенні зазначають розміри, види премій та категорії персоналу, яким вони передбачені. Розмір премії можна обчислювати будь-яким методом. Наприклад, установлювати її у відсотковому відношенні до посадового окладу або у фіксованому розмірі. При цьому для премій до професійних свят у «преміювальному» Положенні допускається передбачити окремі умови виплати, навіть якщо звичайні виробничі премії обчислюються у відсотках до окладу.

Так, у Положенні про преміювання можна прописати, що розмір премії до професійного свята у місяці її нарахування (виплати) не залежить від кількості відпрацьованих днів. І тоді точно жодних пропорційних розрахунків проводити не потрібно.

Також не варто забувати, що згідно з ч. 1 ст. 51 БКУ* керівники бюджетних установ мають здійснювати фактичні видатки на заробітну плату, у тому числі й на премії, лише в межах бюджетних асигнувань на зарплату, затверджених для бюджетних установ у кошторисах.

* Бюджетний кодекс України від 08.07.2010 № 2456-VI.

Видатки на премії слід здійснювати лише в межах фонду оплати праці

При цьому у Положенні про преміювання варто зазначити джерела для їх фінансування.

Детальніше про порядок складання Положення про преміювання ви можете прочитати у статті «Преміювання в бюджеті: стисло про головне» // «Бюджетна бухгалтерія», 2021, № 13.

Виплата під час війни

У період дії воєнного стану норми ст. 73 КЗпП не застосовують (ст. 6 Закону № 2136*). Відповідно святкові та неробочі дні на період війни фактично скасовано: вони є звичайними робочими днями. Тому виплачувати премію до державних свят не можна.

* Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX.

Із професійними святами трохи інша історія. Вони не мають стосунку до ст. 73 КЗпП. Їх затверджено відповідними указами Президента. Так, День бухгалтера та аудитора встановлений Указом Президента України від 18.06.2004 № 662/2004 (із змінами, внесеними Указом Президента України від 20.04.2018 № 103/2018) і відзначається щорічно 16 липня. «Воєнне» скасування на нього не поширюється.

Тож виплатити працівникам премію до професійного свята — Дня бухгалтера та аудитора в період дії воєнного стану можна. Головна умова для цього — наявність відповідних коштів.

Відпускні та лікарняні

Відпускна середня. Обчислення середньої зарплати для розрахунку відпускних (компенсації за невикористану відпустку) здійснюється відповідно до Порядку № 100*. Так, виплати, що включаються до розрахунку середньої, перелічено у п. 3 Порядку № 100, а виплати, що не включаються, — у п. 4 цього Порядку.

* Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 № 100.

Порядком № 100 передбачено включення до розрахунку виробничих премій. А виплати (премії), пов’язані з ювілейними та святковими датами, не враховуються при обчисленні «відпускної» середньої згідно з п.п. «и» п. 4 Порядку № 100.

За своїм характером премія, виплачена працівникам до Дня бухгалтера та аудитора, належить саме до виплат, які зазначені в п.п. «и» п. 4 Порядку № 100, тому її не включаємо до розрахунку відпускних.

Середня для лікарняних. Премія до Дня бухгалтера та аудитора включається до розрахунку лікарняних. Адже згідно з п. 3 Порядку № 1266* до розрахунку середньоденної зарплати включаються виплати, на які нараховано ЄСВ, зокрема, і разові премії, що виплачуються працівникам до професійних свят.

* Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09.2001 № 1266.

Якщо весь місяць, в якому нарахована премія до профсвята, повністю не відпрацьований з поважних причин (поважні причини тривали усі календарні дні місяця), тоді цей місяць виключається з розрахункового періоду і, відповідно, сума премії не потрапляє у розрахунок (див. лист ПФУ від 07.04.2023 № 13488-15877/Р-03/8-2800/23).

Якщо ж у невідпрацьованому місяці залишається хоча б один вихідний день, непокритий поважними причинами, то такий день залишається у розрахунку середньоденної зарплати, також залишається і премія, яка нарахована у такому місяці та з якої сплачено ЄСВ.

Премія до профсвята та МЗП

У ст. 31 Закон про оплату праці* серед виплат, які нараховують «зверху» МЗП, вказані премії до святкових і ювілейних дат. При цьому фахівці Мінсоцполітики в листі від 02.11.2017 № 2688/10/101-17 до святкових дат відносять офіційно встановлені в Україні святкові і неробочі дні, професійні свята і пам’ятні дати.

* Закон України «Про оплату праці» від 24.03.95 № 108/95-ВР.

Як ми вже з’ясували, День бухгалтера та аудитора — це професійне свято, яке встановлене офіційно. Тож премію, виплачену працівникам до такої дати, не включають у МЗП, а нараховують «зверху» 6700 грн на підставі ст. 31 Закону про оплату праці.

Висновки

  • Виплата премії до професійного свята має бути зафіксована в Положенні про преміювання.
  • Премія до Дня бухгалтера та аудитора не включається до розрахунку відпускних, але бере участь при обчисленні лікарняних.
  • Премію до профсвята нараховуємо «зверху» МЗП.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі