Теми статей
Обрати теми

Вихователь став магістром: чи підвищувати тарифний розряд?

Гаращук Ольга, завідувач відділу вищої школи і науки ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
Виховательці закладу дошкільної освіти (далі — ЗДО) при прийнятті на роботу було встановлено 10-й тарифний розряд, адже працівниця не мала диплома спеціаліста чи магістра. У травні 2023 вона завершила навчання і отримала диплом магістра. Чи можна їй установити оклад на рівні 11-го тарифного розряду? Чи потрібно для цього проводити атестацію?

Як визначити тарифний розряд?

Посадовий оклад вихователя ЗДО без категорії встановлюється на рівні 10 — 11-го тарифного розряду. Про це зазначено у додатку 9 до наказу № 557*. Водночас приміткою до цього додатка передбачено, що фахівцям, які мають освітньо-кваліфікаційний рівень спеціаліста або магістра, установлюється 11-й тарифний розряд.

* Наказ МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів та установ освіти» від 26.09.2005 № 557.

Тому особам, які приймаються на роботу у ЗДО на посади вихователів та не мають освітнього ступеня магістра або спеціаліста, встановлюється посадовий оклад як спеціалісту без категорії на рівні 10-го тарифного розряду.

У свою чергу, зміна розмірів ставок заробітної плати й посадових окладів протягом року провадиться при здобутті освіти або поновленні документа про освіту — з дня подання відповідного документа (п.п. б) п. 5 Інструкції № 102*). Зазначена позиція також відображена у листі МОН від 30.06.2021 № 4.5/1882-21.

* Інструкція про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затверджена наказом МОН від 15.04.93 № 102.

Чи потрібна атестація?

Атестація щодо вихователів, які мають вищу педагогічну або іншу вищу освіту за освітньо-кваліфікаційним рівнем спеціаліста або магістра (повна вища освіта), проводиться на відповідність займаній посаді з присвоєнням кваліфікаційних категорій. Така умова встановлена у п. 4.1 Типового положення № 930*.

* Типове положення про атестацію педагогічних працівників, затверджене наказом МОН від 06.10.2010 № 930.

Кваліфікаційні категорії та педагогічні звання, присвоєні педагогічним працівникам за результатами атестації, можуть змінюватися лише за рішенням атестаційної комісії

Тому при підвищенні тарифного розряду до 11-го в межах кваліфікації «без категорії» проводити атестацію не потрібно, оскільки кваліфікаційна категорія працівнику не присвоюється, а тарифний розрад вихователя залишається на рівні спеціаліста без категорії.

Отже, вихователю ЗДО, який отримав освітній ступень магістра, має бути встановлено посадовий оклад на рівні 11-го тарифного розряду за рішенням керівника закладу освіти, без проведення атестації.

Відповідальність за своєчасне і правильне встановлення працівникам ставок заробітної плати, посадових окладів, обчислення заробітної плати покладається на керівників та головних бухгалтерів (бухгалтерів) закладів освіти (п. 6 Інструкції № 102).

Також слід зазначити, що п. 4.8 Типового положення № 930 передбачено, що педагогічні працівники, які не мають повної вищої освіти і працюють на педпосадах, після отримання відповідної повної вищої освіти атестуються на присвоєння кваліфкатегорії:

— «спеціаліст другої категорії» за наявності стажу роботи на педагогічній посаді не менше двох років;

— «спеціаліст першої категорії» — не менше п’яти років;

— «спеціаліст вищої категорії» — не менше восьми років.

Висновки

  • Під час прийняття на посаду вихователя особі, яка не має диплома спеціаліста або магістра, потрібно встановлювати 10-й тарифний розряд.
  • Якщо вихователь отримав диплом магістра, то зміна тарифного розряду з 10-го на 11-й відбувається без проведення атестації.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі