Теми статей
Обрати теми

Заміна вчителя інформатики: як організувати та оплатити?

Гаращук Ольга, завідувач відділу вищої школи і науки ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
У закладі загальної середньої освіти (далі — ЗСО) клас поділено на дві групи для вивчення інформатики. В обох групах викладає один і той самий вчитель. З 01.03.2023 він захворів. Як оплачувати заміну вчителя у зазначеному випадку?

Особливості освітнього процесу

Як зазначає МОН у листі від 19.08.2022 № 1/9530-22, організація освітнього процесу в ЗСО у 2022/2023 навчальному році здійснюється, зокрема, відповідно до:

Типової освітньої програми закладів загальної середньої освіти ІІ ступеня, затвердженої наказом МОН від 20.04.2018 № 405;

Типової освітньої програми закладів загальної середньої освіти ІІІ ступеня, затвердженої наказом МОН від 20.04.2018 № 408 (у редакції наказу МОН від 28.11.2019 №1493).

Річний навчальний план закладу освіти, в якому конкретизується перелік навчальних предметів, складає педагогічна рада. Підставою для цього виступає навчальний план ЗСО, визначений в освітній програмі. Затверджує річний навчальний план керівник ЗСО (ч. 6. ст. 11 Закону про середню освіту*).

* Закон України «Про повну загальну середню освіту» від 16.01.2020 № 463-IX.

Поділ класів на групи при вивченні окремих предметів проводиться згідно з Порядком № 128*. Класи при проведенні практичних занять з інформатики з використанням комп’ютерів діляться на 2 групи за наявності не менше 8 учнів в кожній групі.

* Порядок поділу класів на групи при вивченні окремих предметів у загальноосвітніх навчальних закладах Міністерства освіти і науки України, затверджений наказом Міносвіти від 20.02.2002 № 128.

Керівники закладів освіти несуть відповідальність за своєчасне і повне виконання:

1) програм з усіх навчальних предметів в межах часу, передбаченого на кожний предмет відповідно до навчального плану;

2) встановленої максимальної кількості навчальних годин на тиждень для учнів, не допускаючи їх перевантаження.

Ведення журналу замін

При здійсненні заміни відсутнього вчителя необхідно вести Журнал обліку пропущених і замінених уроків (далі — Журнал). Його форма наведена у додатку 12 до наказу № 423*.

* Наказ МОН «Про затвердження єдиних зразків обов’язкової ділової документації у загальноосвітніх навчальних закладах усіх типів і форм власності» від 10.05.2011 № 423.

Журнал ведеться в кожному ЗСО. Записи здійснюються заступником директора з навчальної роботи (директором) ЗСО, який несе повну відповідальність за своєчасність і достовірність відповідних записів. До журналу записи вносяться тільки на підставі належно оформлених документів (наказів по ЗСО, лікарняних листів, записів у класних журналах тощо).

Кількість замінених уроків має обов’язково збігатися з відповідним обліком у класних журналах проведених вчителями уроків.

Вчитель, який проводив урок у порядку заміни, розписується про це в журналі.

Записи мають відповідати записам у табелі обліку використання робочого часу і підрахунку заробітку, що подається до бухгалтерії для нарахування заробітної плати.

Всі записи в журналі обліку пропущених і замінених уроків повинні вестись чітко, охайно, кульковою ручкою. В окремих випадках, як виняток, виправлення в журналі підписується директором школи і скріплюється печаткою.

Оплата за заміну вчителя

Керівник ЗСО повинен організувати заміщення тимчасово відсутніх учителів учителями тієї ж спеціальності, забезпечивши оплату праці відповідно до пп. 68 і 73 Інструкції № 102*.

* Інструкція про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затверджена наказом Міносвіти від 15.04.93 № 102.

При оплаті за години заміщення тимчасово відсутніх у зв’язку з хворобою або з інших причин вчителів, яке тривало не більше двох місяців, здійснюється погодинна оплата праці. Для цього застосовують коефіцієнти, наведені у абз. 2 п. 73 Інструкції № 102 (ср. ).

Якщо заміщення тривало понад два місяці, то оплата праці учителя провадиться з першого дня заміщення за всі години фактичного педагогічного навантаження в порядку, передбаченому п. 68 Інструкції № 102. А саме: шляхом множення ставки зарплати на його фактичне навчальне навантаження на тиждень і ділення цього добутку на встановлену норму годин на тиждень.

Майте на увазі: на години заміни вчителю нараховуються доплати, якщо такі передбачені. Зокрема, надбавки за вислугу років, престижність праці тощо.

Стосовно оплати праці вчителів, яким у порушення вимог законодавства керівником ЗСО не забезпечено поділу класів на групи, що призвело до проведення уроків з усім класом, то таких особливостей Інструкцією № 102 не передбачено.

Окремі випадки заміщення

У виняткових випадках, коли заміну вчителя забезпечити неможливо, заміщення здійснюється таким чином. Вчителі з інших дисциплін (у цьому випадку таких, де класи діляться), замінюючи тимчасово відсутніх колег, виконують програму зі свого предмета дещо наперед. Щоб згодом передати відповідні години вчителю, який нині відсутній, для виконання відсутнім пропущеної програми.

У такому разі вчителю, який забезпечує заміну тимчасово відсутнього колеги, додаткова оплата не провадиться, оскільки загальний обсяг педнавантаження не збільшується, а дещо розподіляється в часі. Йому виплачується заробітна плата відповідно до тарифікації протягом усього часу як за період тимчасового заміщення, так і за дні, коли відповідні години були тимчасово передані раніше відсутньому вчителю для виконання програми.

Раніше відсутньому вчителю після виходу його на роботу виплачується заробітна плата відповідно до тарифікації, а також здійснюється додаткова оплата за проведені додатково уроки на умовах погодинної оплати праці відповідно до п. 73 Інструкції № 102 (див. лист МОН від 11.08.2016 №1/11-10940).

Також при оплаті заміни може бути застосовано норми п.п. «а» п.п. 2 п. 4 наказу № 557*, згідно з яким керівникам закладів освіти надано право встановлювати працівникам надбавку в розмірі до 50% посадового окладу (ставки заробітної плати) за складність і напруженість у роботі.

* Наказ МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів та установ освіти» від 26.09.2005 № 557.

Висновки

  • При заміні вчителя необхідно вести журнал обліку пропущених і замінених уроків.
  • Якщо заміщення тривало не більше двох місяців, то застосовуємо погодинну оплату.
  • Якщо заміна вчителя тривала понад два місяці, то оплату проводимо за тарифікацією.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі