Теми статей
Обрати теми

Розраховуємо лікарняні: премія в розрахунковому періоді

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Працівника прийнято на роботу 06.02.2023. З 24.02.2023 по 03.03.2023 він хворів (оформлено е-лікарняний). У лютому 2023 року нарахована щомісячна премія всім працівникам у сумі 2000 грн. Чи включається вона в розрахунок лікарняних працівника?

Середню зарплату для оплати лікарняних розраховують відповідно до Порядку № 1266*. Цей документ передбачає свій порядок врахування премій при розрахунку непрацездатної середньої.

* Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09.2001 № 1266.

А саме,

при розрахунку лікарняної середньої премії враховуються повністю у тому місяці, у якому вони були нараховані (п. 3 Порядку № 1266).

Тобто:

а) якщо премію нараховано в одному місяці за інший, то її все одно враховують у місяці нарахування. Наприклад, якщо премію нарахували у лютому за січень, то при розрахунку непрацездатної середньої її враховують у лютому;

б) премію враховують однією сумою (на частини не ділять), навіть якщо:

— вона нарахована більше ніж за 1 місяць. Наприклад, якщо річну премію (за 12 місяців) нараховано у грудні, у розрахунок середньої її включаємо повністю (однією сумою) у грудні (місяці нарахування);

— працівник відпрацював період, за який нараховано премію, не повністю. Тобто Порядок № 1266 не передбачає часткового (пропорційного) врахування премій.

Виходячи з цього робимо висновок, незважаючи на те, що у нашого працівника розрахунковим періодом є 06.02.2023 — 23.02.2023 (18 календарних днів), у розрахунок непрацездатної середньої сума нарахованої йому премії увійде у повному обсязі (2000 грн). Адже пропорційний поділ такої виплати Порядком № 1266 не передбачений.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі