Теми статей
Обрати теми

Матдопомога спеціалісту ОМС: як обчислювати після простою?

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин
Головний спеціаліст селищної ради написав 09.03.2023 заяву з проханням надати йому матдопомогу для вирішення соціально-побутових питань. Голова ради погодив таку виплату у розмірі середньомісячної зарплати. З 01.09.2022 по 28.02.2023 працівник перебував у простої з оплатою у розмірі 2/3 окладу. Як визначити розмір матдопомоги?

Підстави для виплати матдопомоги

Головний спеціаліст органу місцевого самоврядування (далі — ОМС) є посадовою особою. Виплата матеріальної допомоги на вирішення соціально-побутових питань для зазначеної категорії працівників передбачена п.п. 3 п. 2 постанови № 268*.

* Постанова КМУ «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» від 09.03.2006 № 268.

Така матдопомога надається:

1) за заявою працівника, у якій він зазначає обставини для її надання (скрутне матеріальне становище, необхідність лікування, сімейні обставини тощо);

2) у розмірі, що не перевищує середньомісячної зарплати (нижню межу для її виплати на нормативному рівні не встановлено);

3) один раз на календарний рік (якщо працівник протягом календарного року отримав допомогу на соцпобут у розмірі, меншому за середньомісячну зарплату, то вдруге на таку допомогу в цьому році він не має права);

4) у межах затвердженого фонду оплати праці.

Майте на увазі: на відміну від допомоги на оздоровлення, матдопомога на соцпобут не є обов’язковою. Право приймати рішення про її надання працівникам надано керівнику відповідного ОМС. Він приймає таке рішення виходячи з обставин, викладених у заяві працівника (див. лист Мінсоцполітики від 16.10.2009 № 620/13/84-09).

Детальніше про порядок надання матдопомоги на вирішення соціально-побутових питань працівникам ОМС читайте у статті «Допомога на соцпобут в ОМС» // «Оплата праці», 2021, № 18 (ср. ).

Обчислюємо середню

Якщо рішення про надання матдопомоги у розмірі середньої прийнято, то варто знати, як правильно обчислити її розмір. Для цього слід звернутись до Порядку № 100*.

* Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 № 100.

Середньомісячну зарплату обчислюють множенням середньоденного заробітку на середньомісячну кількість робочих днів у розрахунковому періоді (абз. 3 п. 8 Порядку № 100).

Для того щоб визначити середньоденний заробіток, потрібно зарплату за фактично відпрацьовані в розрахунковому періоді робочі дні поділити на число відпрацьованих робочих днів у цьому періоді. При цьому до розрахунку включаються тільки ті виплати, які безпосередньо пов’язані із відпрацьованим часом: оклад, надбавки, виробничі премії та винагороди, що не мають разового характеру.

Середньомісячне число робочих днів розраховують діленням на 2 сумарного числа робочих днів за останні два місяці згідно з графіком роботи установи.

Розрахунковим періодом для визначення суми матдопомоги у розмірі середньої є останні 2 календарних місяці, що передують місяцю, в якому відбулася подія, що стала причиною для надання такої виплати (абз. 3 п. 2 Порядку № 100).

ВАЖЛИВО!

Подією, від якої слід відштовхуватися при визначенні розрахункового періоду, є дата видання наказу (розпорядження) керівником ОМС про виплату матдопомоги на соцпобут (див. лист Мінсоцполітики від 12.09.2016 № 1290/13/84-16).

У запитанні зазначено, що голова селищної ради погодив надання матдопомоги працівнику, хоча і не зрозуміло, у який спосіб. Утім малоймовірно, що видання відповідного розпорядження змусить себе довго чекати. Тож розрахунковим періодом для обчислення середньої має бути січень-лютий 2023 року.

Але протягом цього періоду працівник не працював. Мало того, за останні 6 місяців перед наданням матдопомоги (з вересня 2022 по лютий 2023 року) він не відпрацював жодного дня, адже перебував у простої. При цьому «простійні» виплати не беруть участі у розрахунку середньоденної зарплати, адже вони не пов’язані з відпрацьованим часом. Тож як бути?

У такому разі:

— розрахунок проводимо виходячи зі встановленого працівнику в трудовому договорі посадового окладу або розміру МЗП, визначеного на час розрахунку (залежно від того, який показник вище);

— за розрахунковий період приймаємо умовний період — два календарні місяці, що передують місяцю надання допомоги на соцпобут (абз. 2 п. 8 Порядку № 100).

Розглянемо приклад за умовами запитання.

Приклад. Головному спеціалісту селищної ради у березні 2023 року має бути виплачена допомога на соцпобут у розмірі середньомісячної зарплати. Припустимо, що оклад працівника становить 5100 грн (додатки 50 та 51 до постанови № 268).

Оклад працівника не перевищує розміру МЗП, діючого у березні 2023 року (5100 < 6700), тож розрахунок проводимо виходячи з мінзарплати.

Розрахунковою виплатою буде:

6700 х 2 = 13400 (грн).

Кількість робочих днів в умовному розрахунковому періоді (січень — лютий 2023 року) становить:

22 + 20 = 42 (роб. дн.),

де 22 — кількість робочих днів у січні 2023 року згідно з графіком роботи ОМС;

20 — кількість робочих днів у лютому 2023 року згідно з графіком роботи ОМС.

Середньомісячна кількість робочих днів становить:

42 : 2 = 21 (роб. дн.).

Сума допомоги на оздоровлення дорівнює:

13400 : 42 х 21 = 6700 (грн).

Висновки

  • Матдопомога на соцпобут не є обов’язковою і надається за рішенням керівника ОМС.
  • Розрахунковий період для обчислення середньої зарплати — два попередні місяці.
  • Точкою відліку для обчислення середньої є дата видання наказу (розпорядження) керівника про надання допомоги.
  • Оплата за час простою не бере участі у розрахунку середньої для виплати матдопомоги.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі