Теми статей
Обрати теми

Курси підвищення кваліфікації: як оподатковувати та звітувати?

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин
Тренер-викладач ДЮСШ у квітні 2023 року перебував на курсах підвищення кваліфікації. На час курсів його було увільнено від роботи. Навчання відбувалось за змішаною формою: заняття проводились дистанційно, а іспит — офлайн. Як оподатковуються витрати на підвищення кваліфікації? Чи потрібно їх відображати в Об’єднаному звіті?

Підвищення кваліфікації тренерів

Порядок підвищення кваліфікації тренерів (тренерів-викладачів) визначає Положення № 3520*. Тренери-викладачі ДЮСШ підвищують кваліфікацію у закладах вищої освіти на курсах підвищення кваліфікації або проходять навчання, що проводять всеукраїнські спортивні федерації із статусом національної спортивної федерації з відповідного виду спорту, один раз на п’ять років (п. 3 Положення № 3520).

* Положення про підвищення кваліфікації тренерів (тренерів-викладачів) та інших фахівців у сфері фізичної культури і спорту, затверджене наказом Мінмолодьспорту від 13.09.2016 № 3520.

Згідно з п. 4 Положення № 3520 на період проходження курсів підвищення кваліфікації або навчання за тренерами-викладачами зберігається середня заробітна плата відповідно до законодавства. У разі навчання з відривом від основного місця роботи вони мають право на гарантії та компенсації, передбачені законодавством.

Гарантії для працівників

У ст. 122 КЗпП встановлено, що при направленні працівників для підвищення кваліфікації з відривом від виробництва за ними зберігається місце роботи (посада) і провадяться виплати, передбачені законодавством.

Конкретні гарантії працівникам, які підвищують кваліфікацію, закріплені у постанові № 695*. Відповідно до цієї постанови їм гарантується:

— збереження середньої зарплати за час навчання;

— оплата вартості проїзду до місця навчання і назад;

— відшкодування витрат на винаймання житла;

— виплата добових за кожен день перебування в дорозі.

* Постанова КМУ «Про гарантії і компенсації для працівників, які направляються для підвищення кваліфікації, підготовки, перепідготовки, навчання інших професій з відривом від виробництва» від 28.06.97 № 695.

Якщо працівник підвищує кваліфікацію дистанційно, він не несе витрати на проїзд та проживання

Тому компенсувати їх не потрібно. Добові також «не світять», бо вони прив’язані до поїздки. Підтверджують зазначений факт і фахівці Мінекономіки у своїх роз’ясненнях, наведених у листах від 18.06.2020 № 3511-06/37744-09 та від 04.01.2021 № 4706-06/14-09 (ср. ).

Тож на період дистанційного навчання з відривом від виробництва із гарантій залишається тільки середній заробіток. Його зберігати потрібно. Розрахунок проводиться виходячи із виплат за останні 2 місяці, що передують місяцю початку курсів. При обчисленні середнього заробітку керуємось нормами Порядку № 100*.

* Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 № 100.

Правила оподаткування

Виходячи з умов запитання, підвищення кваліфікації тренера-викладача ДЮСШ відбувалось за змішаною формою. Заняття проводилось дистанційно, тобто працівник навчався вдома, а іспит він здавав очно (за фактичної присутності). Виходить, що у день іспиту працівник виїжджав до бази проведення курсів, відповідно роботодавець мав компенсувати йому щонайменше вартість проїзду до місця навчання і назад, а також виплатити добові.

ПДФО. Сума витрат у зв’язку з підвищенням кваліфікації тренера-викладача (добові, проїзд, проживання) згідно з п.п. 165.1.37 ПКУ не є оподатковуваним доходом працівника. Пояснюється це тим, що необхідність підвищення кваліфікації для такої категорії працівників встановлена чинним законодавством, а отже, сума коштів, витрачених на таке підвищення, не оподатковується ПДФО (див. лист ДФСУ від 24.05.2019 № 482/2/99-99-13-02-03-10).

Сума середнього заробітку, що зберігається за працівником, якого направлено на курси підвищення кваліфікації, є об’єктом оподаткування ПДФО (п.п. 164.2.1 ПКУ).

Оподатковується зазначена виплата за ставкою 18 % як заробітна плата (п. 167.1 ПКУ).

Військовий збір. До бази оподаткування ВЗ не включаються витрати на підвищення кваліфікації, що передбачені чинним законодавством (п.п. 1.7 п. 161 підрозд. 10 розд. XX ПКУ).

А ось сума середнього заробітку, який зберігається за працівником на час проходження ним курсів підвищення кваліфікації, оподатковується ВЗ на загальних підставах за ставкою 1,5 %. Адже відповідно до п.п. 1.2 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ об’єктом оподаткування ВЗ є дохід у вигляді заробітної плати, нарахований (виплачений) платнику податку відповідно до умов трудового договору (контракту).

ЄСВ. Сума витрат на підвищення кваліфікації працівника не включається до бази нарахування ЄСВ. Річ у тім, що ця виплата не входить до фонду оплати праці (п. 3.24 Інструкції № 5*) і зазначена в п. 9 розд. II Переліку № 1170**. Отже, нараховувати ЄСВ на суму коштів, витрачених на підвищення кваліфікації тренера-викладача, не потрібно.

* Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату від 13.01.2004 № 5.

** Перелік видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений постановою КМУ від 22.12.2010 № 1170.

Середній заробіток за час підвищення кваліфікації відноситься до фонду додаткової зарплати у складі оплати за невідпрацьований час (п.п. 2.2.12 Інструкції № 5). Отже, ця виплата є звичайною зарплатою, тому на неї нараховується ЄСВ на загальних підставах за ставкою 22 % (п. 1 ст. 7 та п. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ*).

* Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI.

Відображення у звітності

Д1. У додатку Д1 Податкового розрахунку сума нарахованого працівнику середнього заробітку відображається у складі зарплати. Тут немає жодних особливостей.

Суму витрат на підвищення кваліфікації не відображають у Д1, адже відображенню підлягають лише ті суми та виплати, які є базою оподаткування ЄСВ.

4ДФ. Середній заробіток, який зберігається за працівником, направленим на навчання, є звичайною зарплатою. Тому у 4ДФ відображайте його з ознакою доходу «101».

Попри те, що витрати на підвищення кваліфікації є неоподатковуваним доходом, їх відображають у 4ДФ за звітний місяць, в якому такі витрати нараховані (у нашому випадку — за квітень 2023 року). Для цього використовують ознаку доходу «158».

Висновки

  • При дистанційному проходженні курсів підвищення кваліфікації потрібно виплачувати лише середній заробіток.
  • Середня зарплата за час підвищення кваліфікації оподатковується ПДФО, ВЗ та ЄСВ на загальних підставах.
  • Сума витрат у зв’язку з підвищенням кваліфікації (добові, проїзд, проживання) не оподатковується.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі