Теми статей
Обрати теми

Запізнілий страховий стаж працівника: чи донараховувати лікарняні?

Руда Тетяна, шеф-редактор журналу «Оплата праці»
Лист Пенсійного фонду України від 06.04.2023 № 13316-15885/Р-03/8-2800/23

Висновок документа

Якщо після виплати лікарняних підтягнулися додаткові дані про страховий стаж застрахованої особи до Держреєстру, то лікарняні треба донарахувати та доплатити працівнику

Суть проблеми. У січні 2023 року працівниці нарахували суму лікарняних виходячи із розміру мінімальної зарплати, а не з денної виплати. Це було зроблено тому, що на момент настання страхового випадку у працівниці не було 6 місяців страхового стажу за останні 12 місяців (п. 4 ст. 12 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 № 1105-XIV, далі — Закон про соціальне страхування). Довідка 9 про страховий стаж була сформована на момент нарахування лікарняних.

Пізніше виявилось, що працівниця у 2022 році була ФОП на єдиному податку групи 2 та сплачувала ЄСВ за себе. Після того як вона подала річний звіт ФОП, за даними знов сформованого додатка 9 відобразився весь страховий стаж за підприємницький період.

Постає питання: чи робити в такому випадку перерахунок лікарняних? Адже тепер працівниця має страховий стаж більше 6 місяців в 12-місячному періоді перед настанням хвороби.

Дійсно, страховий стаж має дуже важливе значення для визначення суми лікарняних. Його значення впливає і на відсоток оплати лікарняного, і на необхідність виконання спеціальних обмежень.

Вказані вище проблеми з визначенням страхового стажу працівника випливають з технічної особливості формування даних реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування. До довідки 9 дані про страховий стаж потрапляють тільки після подання відповідної звітності. А ЄСВ-звітність у нас або квартальна (для роботодавців), або річна (для підприємців). Тому на момент нарахування лікарняних дані про страховий стаж «запізнюються».

Що ж робити у цій ситуації? Існує хибна думка, що проводити перерахунок не потрібно. Аргумент — нарахування лікарняних проведені за тими даними про страховий стаж, які були доступні на цей момент. Тому і перераховувати не потрібно.

Позиція ПФУ. Відповідь фахівців ПФУ дуже чітка. Застрахованою особою було сплачено єдиний внесок у 2022 році, як фізичною особою — підприємцем. Після надання відповідної звітності у додатку 9 відобразилася сплата єдиного внеску за період, який зараховується до шести місяців страхового стажу у дванадцятимісячному періоді перед настанням хвороби. Тому у разі необхідності треба провести донарахування вже виплаченої у січні 2023 року допомоги по тимчасовій непрацездатності виходячи з фактичної середньої заробітної плати. Не забуваємо, звісно, про процент оплати лікарняного.

Отже, після того, як підтягнуться дані про набутий страховий стаж працівника у Держреєстр, треба донарахувати лікарняні. Звісно, це треба робити тільки тоді, якщо дані страхового стажу вплинули на процент оплати лікарняного або на відміну спеціальних обмежень по сумі лікарняних.

Лист Пенсійного фонду, який сьогодні коментуємо, наводимо нижче.

Лист Пенсійного фонду України від 06.04.2023 № 13316-15885/Р-03/8-2800/23

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі