Теми статей
Обрати теми

Додаткова соцвідпустка на дітей: чи надавати протягом навчального року?

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин
Вчительку прийняли на роботу 01.09.2023. 25.10.2023 вона звернулась із заявою про надання додаткової соцвідпустки тривалістю 10 к. дн. Працівниця є одинокою матір’ю. Чи можна надати їй таку відпустку не в період канікул, а протягом навчального року?

Коло отримувачів

Додаткова відпустка на дітей та умови її надання прописані у ст. 19 Закону про відпустки*, ст. 1821 та 1861 КЗпП. Надається така відпустка тривалістю 10 к. дн., за календарний, а не робочий рік. За наявності декількох підстав для надання цієї відпустки її загальна тривалість становить 17 к. дн.

* Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 № 504/96-ВР.

Додаткова відпустка на дітей належить до соціальних відпусток (п. 4 ч. 1 ст. 4 Закону про відпустки)

Перелік осіб, які мають право на дитячу відпустку, доволі широкий. Вона надається:

— одному з батьків, які мають двох або більше дітей віком до 15 років або дитину з інвалідністю, або які усиновили дитину;

— матері (батьку) особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А групи I;

одинокій матері, батьку дитини або особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А групи I, який виховує їх без матері (у тому числі у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі);

— особі, яка взяла під опіку дитину або особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А групи I;

— особі, визначеній в установленому порядку піклувальником;

— одному із прийомних батьків;

— одному з батьків-вихователів.

Майте на увазі: кожна з перерахованих категорій працівників — це окрема підстава для надання додаткової соцвідпустки на дітей. Тобто якщо одинока мати має право на соцвідпустку ще й за іншими підставами, її загальна тривалість не може перевищувати 17 к. дн.

Наприклад, якщо одинока мати виховує двох дітей віком до 15 років, то в неї є дві підстави для отримання відпустки — статус одинокої матері і наявність двох дітей до 15 років.

Статус «одинока мати»

Як зазначено у п. 5 ч. 14 ст. 10 Закону про відпустки, одинокою вважається мати, яка виховує дитину без батька. При цьому про самостійне утримання дитини не йдеться. Тому сплата батьком аліментів не позбавляє працівницю права на отримання дитячої відпустки.

Свої роз’яснення з приводу того, яких жінок слід вважати одинокими матерями, надали фахівці Мінекономіки у листах від 13.05.2020 № 3512-06/30165-02 та від 10.06.2022 № 4712-06/36178-09. Так, на їх думку, одинокою матір’ю є:

1) жінка, яка не перебуває у шлюбі та у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис зроблено в установленому порядку за вказівкою матері;

2) вдова;

3) розлучена жінка, яка виховує дитину без батька;

4) жінка, яка народила дитину, не перебуваючи у шлюбі, і при цьому батько визнав дитину;

5) жінка, яка вийшла заміж, але її дитина новим чоловіком не усиновлена.

Підставою для надання додаткової соцвідпустки на дітей є заява працівниці, а також підтверджуючі документи. Тобто для нашого випадку — документи, що підтверджують статус одинокої матері. Із детальним переліком таких документів ви можете ознайомитись у статті «Соцвідпустка на дітей: як підтвердити статус одинокої матері» // «Оплата праці», 2022, № 20 (ср. ).

Новоприйняті працівники

З наданням соцвідпустки на дітей новоприйнятим працівникам за перший календарний рік їх роботи потрібно бути обережними. Якщо працівниця в поточному календарному (2023) році до працевлаштування до закладу освіти працювала в іншого роботодавця і мала право на таку відпустку, то їй соцвідпустка на дітей за 2023 рік не надається.

Чому? Тому що в цьому випадку вона повинна була на попередньому місці роботи або скористатися відпусткою на дітей за 2023 рік до звільнення, або отримати за дні цієї відпустки грошову компенсацію при звільненні.

Якщо ж працівниця ніде не працювала за трудовим договором і право на соцвідпустку виникло в період роботи в нинішнього роботодавця, то він зобов’язаний надати їй таку відпустку за 2023 рік повної тривалості незалежно від відпрацьованого в цьому році часу.

Нюанси для педагогів

У ч. 15 ст. 10 Закону про відпустки встановлено, що педагогічним працівникам закладів освіти щорічні відпустки повної тривалості у перший та наступні робочі роки надаються у період літніх канікул незалежно від часу прийняття їх на роботу. Таку ж норму містить і абз. 3 п. 2 Порядку № 346*. Тут конкретизовано, що мова йде саме про щорічну основну відпустку.

* Порядок надання щорічної основної відпустки тривалістю до 56 календарних днів керівним працівникам закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічним, науково-педагогічним працівникам та науковим працівникам, затверджений постановою КМУ від 14.04.97 № 346.

Але ми вже з’ясували, що додаткова відпустка на дітей є соціальною відпусткою. А отже, вона не належить до щорічних. Тому на неї не поширюються норми, встановлені для щорічних відпусток, окрім випадків, прямо передбачених законом. До останніх, зокрема, належить виплата компенсації за невикористану соцвідпустку при звільненні.

Правила надання відпустки у період канікул на додаткову соцвідпустку не поширюються

Додаткова соцвідпустка на дітей надається педагогам в будь-який час календарного року. При цьому її надання не залежить від відпрацьованого у календарному році часу. Підтверджують зазначене і фахівці Мінекономіки у листі від 12.03.2021 № 4709-06/15799-09.

Висновки

  • Додаткова відпустка на дітей належить до соціальних, а не до щорічних та надається за календарний, а не за робочий рік.
  • Право працівника на соцвідпустку на дітей у перший рік роботи у поточного роботодавця залежить від того, чи скористався він такою відпусткою за цей же рік (отримав компенсацію) у попереднього роботодавця.
  • Соцвідпустка на дітей надається педагогам у будь-який час календарного року, незалежно від відпрацьованого часу. Прив’язки до канікул тут немає.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі