Теми статей
Обрати теми

Дитині виповнилося 18 років: ПСП за новим місцем роботи

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
Працівницю прийняли на роботу 07.08.2023. Вона має трьох дітей віком 23 роки, 18 років та 8 років. Середня дитина досягла повноліття 20.08.2023. Зарплата працівниці становить 7200 грн. У серпні вона не подавала заяву на ПСП. Чи має вона право на пільгу у вересні 2023 року?

Давайте розбиратись у всьому послідовно.

ПСП у місяці прийняття

Новоприйнятий працівник має право на податкову соціальну пільгу (далі — ПСП) у місяці прийняття. Але є дві важливі умови.

По-перше, він має подати відповідну заяву про застосування ПСП. Тоді пільга застосовується до місячного доходу, незалежно від дати подання заяви про її застосування. Тобто заява може бути датована будь-яким числом місяця. ПСП при цьому застосовується до всієї нарахованої зарплати за місяць (а не за відпрацьовані дні після подання заяви).

По-друге, слід з’ясувати, чи не отримував працівник ПСП у місяці працевлаштування за іншим місцем роботи. Якщо ні чи якщо протягом такого місяця він ніде не працював, пільгу можна нараховувати. Аргумент: ПСП може бути застосована лише в одного роботодавця.

ПСП на повнолітню дитину

За загальним правилом працівники, які утримують двох і більше дітей до 18 років, мають право на ПСП у розмірі 1342 грн (у 2023 році) кратно кількості дітей (п.п. 169.1.2 ПКУ). При цьому граничний дохід одного з батьків, який дає право на пільгу, також визначається кратно кількості дітей: у поточному році це 3760 грн, помножених на кількість дітей.

Пільгу надають до кінця календарного року, в якому дитина досягає 18 років, а в разі смерті дитини — до кінця року, на який припадає її смерть (п.п. 169.3.3 ПКУ)

Але із цього правила є важливий виняток. І він якраз прямо стосується нашої ситуації.

Йдеться про новоприйнятого працівника. Тут усе «зав’язано» навколо заяви про застосування ПСП та дати виповнення дитині 18 років.

Свого часу фахівці ДПАУ в листі від 25.02.2011 № 3891/6/17-0715 зазначили: платник податку, в якого на день подання заяви на отримання ПСП, передбаченої п.п. 169.1.2 ПКУ, дитині вже виповнилося 18 років, не має права на пільгу.

Отже, відповідь на поставлене запитання: ні, працівниця не має права на ПСП. Заважає той факт, що у вересні (на момент подання заяви) її середній дитині вже є 18 років. Це буде зазначено у свідоцтві про народження дитини, поданому на доповнення до заяви на застосування ПСП. І крити тут нічим: права на пільгу вже немає.

Формально працівниця могла би мати право на ПСП за вказаною підставою на молодшу і середню дитину, якби вона подала заяву в серпні 2023 року до виповнення середній дитині 18 років. Тоді би пазл склався: двоє дітей віком до 18 років є, зарплата менше 7520 грн є (3760 грн х 2 дітей). Залишилось би тільки з’ясувати, чи не отримала вона у серпні ПСП за попереднім місяцем роботи, та й чи вона його мала взагалі. За дотримання усіх вимог працівниця мала би право на ПСП аж до кінця 2023 року.

Висновки

  • Новоприйнятий працівник має право на ПСП у місяці прийняття. Але якщо він цього місяця не скористався пільгою в іншого роботодавця.
  • Платник податку, який подав заяву про застосування ПСП за п.п. 169.1.2 ПКУ, у місяці, наступному після досягнення дитиною 18-річчя, не має права на пільгу.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі