Теми статей
Обрати теми

Доплата завідувачу майстерні: чи обов’язкова виплата у ЗСО?

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин
Вчитель трудового навчання закладу загальної середньої освіти (далі — ЗСО) завідує майстернею. Чи обов’язково йому потрібно встановлювати доплату?

Доплата за завідування майстернею

За завідування майстернями вчителям ЗСО передбачено доплату у розмірі 15 — 20 % посадового окладу (ставки зарплати). Нормативними підставами для встановлення такої доплати є:

1) п.п. «в» п. 2 ч. 3 ст. 24 Закону про середню освіту*;

2) постанова № 1391** (розділ «Доплата за завідування»);

3) п. 44 Інструкції № 102***.

* Закон України «Про повну загальну середню освіту» від 16.01.2020 № 463-IX.

** Постанова КМУ «Деякі питання встановлення підвищень посадових окладів (ставок заробітної плати) та доплат за окремі види педагогічної діяльності у державних і комунальних закладах та установах освіти» від 28.12.2021 № 1391.

*** Інструкція про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затверджена наказом МОН від 15.04.93 № 102.

Конкретний розмір доплати установлюється керівником ЗСО за погодженням з профспілковим комітетом. За завідування комбінованою майстернею (з обробки металу та деревини, обладнаною в одному приміщенні) установлюється доплата у фіксованому розмірі 20 % посадового окладу (ставки зарплати).

Доплата за завідування майстернею вчителю, який проводить навчальні заняття з трудового навчання та на якого покладено обов’язки завідувача, є обов’язковою виплатою

Підстав не встановлювати зазначену доплату немає. Такі роз’яснення надають фахівці МОН у листі від 20.02.2020 № 1/11-1362 (ср. ). Тож установлення доплати за завідування майстернею у ситуації, яка розглядається, є обов’язковим.

Обов’язки завідувача

У внутрішніх документах ЗСО має бути зафіксовано, що на конкретного вчителя покладено обов’язки із завідування майстернею (майстернями). Як правило, це наказ директора закладу освіти (п. 7.1 Положення № 601****).

**** Положення про навчальні кабінети загальноосвітніх навчальних закладів, затверджене наказом МОН від 20.07.2004 № 601.

До обов’язків завідувача майстернею належить:

— складання перспективного плану оснащення кабінету;

— забезпечення умов для проведення уроків;

— сприяння оновленню та удосконаленню матеріальної бази кабінету;

— забезпечення дотримання в кабінеті правил електричної та пожежної безпеки, чистоти, порядку тощо;

— систематичне ведення інвентарної книги із занесенням до неї відповідних змін про нові надходження, витрати та списання матеріальних цінностей.

Обчислення доплати

Нагадаємо, що посадові оклади педагогічних працівників ЗСО підвищуються на 10 % згідно із постановою № 22*****. У свою чергу, оплата праці педагогів провадиться виходячи зі встановлених ставок заробітної плати (посадових окладів) з урахуванням підвищень (п. 63 Інструкції № 102). У штатному розписі педпрацівникам установлюють посадовий оклад (ставку) також з урахуванням підвищень. Тобто формується новий посадовий оклад. Надалі виходячи із цього нового розміру окладу розраховують надбавки та доплати.

***** Постанова КМУ «Про підвищення оплати праці педагогічних працівників» від 11.01.2018 № 22.

Розглянемо умовний приклад нарахування доплати за завідування майстернею вчителю трудового навчання у ЗСО.

Приклад. Вчителю трудового навчання встановлено посадовий оклад у розмірі 6567 грн (13-й тарифний розряд). Його протарифіковано на 18 год на тиждень. Посадовий оклад педагога підвищується на 10 % згідно із постановою № 22. Також на вчителя покладені обов’язки завідування майстернею і встановлено доплату у розмірі 15 % посадового окладу.

1. Обчислимо оклад з урахуванням 10-відсоткового підвищення:

6567,00 + 6567,00 х 10 % = 7223,70 грн.

2. Визначаємо розмір доплати за завідування майстернею:

7223,70 х 15 % = 1083,56 грн.

Висновки

  • Доплата за завідування майстернею вчителю з трудового навчання, на якого покладено обов’язки завідувача, є обов’язковою виплатою.
  • Нарахування доплати слід проводити на посадовий оклад педпрацівника з урахуванням наявних у нього підвищень.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі