Теми статей
Обрати теми

Працівник-студент: зарплатно-стипендіальні питання

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
Працівник має одночасно зарплату і стипендію. Чи є тут підводне каміння? Давайте розберемось.

Зарплата і стипендія

Чи можна одночасно отримувати зарплату на підприємстві та академічну стипендію за навчання?

Студенти. Якщо студент отримує стипендію, то факт працевлаштування не впливає на його право і надалі її отримувати. Жоден нормативно-правовий акт не містить такого обмеження чи заборони.

Адже відповідно до п. 4 Порядку № 882* стипендії призначають студентам за результатами навчання у професійно-технічних і вищих навчальних закладах (наукових установах).

* Порядок призначення і виплати стипендій, затверджений постановою КМУ від 12.07.2004 № 882.

Отримана студентом за місцем навчання стипендія не впливає на розмір зарплати і навпаки.

Аспіранти/докторанти. Обмеження є лише для клінічних ординаторів, асистентів-стажистів, аспірантів, докторантів. Приписом п. 19 Порядку № 882 прямо зазначено, що вони мають право на роботу в режимі неповного робочого часу (але не більш як на 0,5 ставки за займаною посадою). При цьому академічна стипендія виплачується у повному обсязі.

ПСП для студента

Чи може працівник, який є студентом, претендувати на податкову соціальну пільгу?

Може, за однієї важливої умови: якщо він у відповідному місяці не отримує одночасно зарплату і стипендію з бюджету.

Згідно з п.п. 169.1.3 та абз. 1 п.п. 169.4.1 ПКУ студент має право на підвищену ПСП у розмірі 150 % суми пільги. Для 2023 року розмір пільг становить 2013 грн. А граничний розмір доходу для її отримання — 3760 грн.

Разом з тим п.п. 169.2.3 ПКУ передбачено, що податкова соціальна пільга не може бути застосована до зарплати, яку платник податку протягом звітного податкового місяця отримує одночасно з доходами у вигляді стипендії, грошового чи майнового (речового) забезпечення учнів, студентів, аспірантів, ординаторів, ад’юнктів, військовослужбовців, що виплачуються з бюджету.

Це підтверджують і податківці в консультації з підкатегорії 103.08.02 ЗІР.

Для застосування підвищеної ПСП учень, студент, аспірант, ординатор, ад’юнкт повинен надати роботодавцю довідку з навчального закладу або наукової установи про те, що він там навчається та не отримує стипендію з бюджету. Про це йдеться в консультації з підкатегорії 103.08.03 ЗІР.

Податківці зауважують:

якщо студент отримує стипендію, яка виплачується не з бюджету, то він має право на ПСП

Стипендія не з бюджету... А таке взагалі можливо? Так, цілком.

Студентам, які навчаються відповідно до договору, укладеного між навчальними закладами і юрособою, стипендії можуть виплачуватися за рахунок коштів таких осіб, якщо це передбачено умовами такого договору. Детальніше про це читайте «Стипендія від підприємства: чи можливо?» // «Податки & бухоблік», 2020, № 65.

Висновки

  • Отримання студентом за місцем навчання стипендії не впливає на розмір зарплати і навпаки.
  • Клінічні ординатори, асистенти-стажисти, аспіранти, докторанти мають право працювати в режимі неповного робочого часу (але не більш як на 0,5 ставки за займаною посадою). При цьому академічна стипендія виплачується у повному обсязі.
  • Працівник-студент має право на ПСП, якщо він у відповідному місяці не отримує одночасно зарплату і стипендію з бюджету.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі