Теми статей
Обрати теми

Навчальна відпустка: як бути із сумісником?

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин
Працівник, який заочно навчається в університеті, надав до відділу кадрів довідку-виклик на сесію. Він працює на підприємстві за основним місцем роботи та за внутрішнім сумісництвом. Як оформляти такому працівникові відпустку у зв’язку з навчанням?

Претенденти на відпустку

Навчальну відпустку надають працівникам, які успішно навчаються без відриву від виробництва в закладах освіти з вечірньою та заочною формами навчання. Право працівників на навчальну відпустку при суміщенні роботи з навчанням у закладах вищої освіти (далі — ЗВО) закріплено у ст. 215, 216 КЗпП і ст. 15 Закону про відпустки*.

* Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 № 504/96-ВР.

Конкретна тривалість навчальної відпустки залежить від форми навчання (вечірня, заочна), курсу, а також від мети (підстави) її надання (настановні заняття, складання заліків та іспитів, підготовка та захист дипломної роботи тощо).

Навчальна відпустка студентів ЗВО може тривати від 10 днів до 4 місяців. При цьому платність навчання, джерело його фінансування, а також відповідність освіти профілю діяльності роботодавця для цілей надання такої відпустки жодного значення не мають.

Підстави для оформлення

Для оформлення навчальної відпустки працівник має надати:

1) довідку-виклик із закладу освіти (за формою № Н-5.01, затвердженою наказом № 775**), яка є достатнім підтвердженням того, що працівник навчається успішно. Вимагати від працівника надати ще й довідку про відсутність академічної заборгованості роботодавець не має права (див. лист Мінсоцполітики від 28.12.2013 № 563/13/116-13);

2) заяву на ім’я керівника підприємства про надання йому додаткової оплачуваної відпустки у зв’язку з навчанням. У заяві працівник обов’язково зазначає дату початку відпустки та її тривалість, яка повинна «вписуватися» в період, вказаний у довідці-виклику.

** Наказ МОН «Про затвердження форм документів з підготовки фахівців у закладах вищої (фахової передвищої) освіти» від 21.06.2023 № 775.

На підставі заяви та довідки-виклику роботодавець видає наказ про надання додаткової оплачуваної відпустки у зв’язку з навчанням

Навчальну відпустку надають працівнику протягом навчального року незалежно від строку безперервної роботи на підприємстві. Причому роботодавець зобов’язаний відправити працівника до цієї відпустки в той період, який зазначений у довідці-виклику.

Якщо ж працівник подав тільки заяву про надання навчальної відпустки без документів, що підтверджують обґрунтованість її надання (без довідки-виклику), роботодавець має право в такій відпустці відмовити (див. рішення ВАСУ від 26.01.2016 у справі № 804/3013/14).

У Табелі обліку використання робочого часу дні оплачуваної навчальної відпустки позначайте літерним кодом «Н» або цифровим кодом — «12».

Працівники-сумісники

Згідно зі ст. 217 КЗпП на період додаткової відпустки у зв’язку з навчанням середня зарплата зберігається за працівником за основним місцем роботи. Тобто оплачувана навчальна відпустка надається тільки за основним місцем роботи працівника.

Надання навчальної відпустки сумісникам законодавством не передбачено

Тож як бути у ситуації, коли працівник працює у одного роботодавця за основним місцем роботи та за сумісництвом?

За основним місцем роботу навчальну відпустку надаємо у загальному порядку. Тут без питань. А ось за місцем роботи за внутрішнім сумісництвом працівник має право оформити відпустку без збереження зарплати (п. 14 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки).

Роботодавець не має права йому відмовити в такій неоплачуваній відпустці. Причому її тривалість дорівнює кількості календарних днів навчальної відпустки за основним місцем роботи (див. лист Мінпраці від 16.05.2006 № 172/13/116-01).

До речі, зазначене стосується не тільки внутрішніх сумісників, а й зовнішніх, тобто тих, які працюють у різних роботодавців. Вони також на час оплачуваної навчальної відпустки, що надається їм за основним місцем роботи, можуть взяти на роботі за сумісництвом відпустку без збереження зарплати, як це передбачено п. 14 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки.

Також нагадаємо, що за дні навчальної відпустки працівник отримає відпускні, обчислені за загальними правилами, згідно з нормами Порядку № 100***.

*** Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 № 100.

Розрахунок такий самий, як і для оплати щорічних відпусток: виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки. При цьому сума зарплати за внутрішнім сумісництвом у розрахунку середньої участі не бере.

Висновки

  • Надання додаткових оплачуваних відпусток у зв’язку з навчанням за місцем роботи за сумісництвом чинним законодавством не передбачено.
  • На час оплачуваної навчальної відпустки, що надається працівнику за основним місцем роботи, він може взяти на роботі за сумісництвом відпустку без збереження зарплати.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі