Теми статей
Обрати теми

Стипендія докторанта: як оподатковувати?

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин
Докторант закладу вищої освіти (далі — ЗВО) отримує академічну стипендію. Як правильно оподатковується така виплата?

Стипендія докторантів

До докторантури приймаються особи, які мають ступінь доктора філософії, наукові здобутки та опубліковані праці з обраної спеціальності і які мають наукові результати, що потребують завершення або оформлення у вигляді дисертації, монографії чи наукової доповіді за сукупністю статей (п. 39 Порядок № 261*).

* Порядок підготовки здобувачів вищої освіти ступеня доктора філософії та доктора наук у закладах вищої освіти (наукових установах), затверджений постановою КМУ від 23.03.2016 № 261.

Академічна стипендія докторантів установлюється в розмірі 90 % посадового окладу доцента, визначеного за схемою посадових окладів (абз. 3 п. 19 Порядку № 882*). Тобто розмір їх стипендії залежить від розміру посадового окладу доцента. Розмір останнього визначається відповідно до норм додатка 2 до наказу № 557**. Так, для доцента ЗВО передбачено встановлення 19-го тарифного розряду за ЄТС, що на сьогодні дорівнює 9894 грн.

* Порядок призначення та виплати стипендій, затверджений постановою КМУ від 12.07.2004 № 882.

** Наказ МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 № 557.

Тож розмір академічної стипендії докторанта ЗВО, визначений у абз. 3 п. 19 Порядку № 882, на сьогодні становить 8905 грн (9894 грн х 90 % = 8904,60 ≈ 8905 грн). Тут слід ураховувати: якщо розмір стипендії, розрахований відповідно до Порядку № 882, визначений у гривнях з копійками, розмір такої стипендії заокруглюється до найближчого цілого числа, більшого за розрахункове (примітка «***» до Порядку № 882).

Водночас у абз. 4 п. 19 Порядку № 882 встановлено, що розмір стипендії докторанта збільшується на розмір доплат за наявний науковий ступінь або вчене звання (визначені у пп. «в» та «г» п.п. 3 п. 4 наказу № 557). Це можливо за умови, якщо відповідна освітньо-наукова (наукова) програма за профілем збігається з науковим ступенем або вченим званням. У разі наявності у докторанта кількох наукових ступенів (вчених звань) доплата встановлюється за вищим науковим ступенем (вченим званням). Питання про відповідність наукових ступенів, вчених звань профілю освітньо-наукової програми вирішує керівник закладу освіти.

Відповідно з урахуванням наявного наукового ступеня / вченого звання розмір стипендії докторанта дорівнює, зокрема, 10241 грн (8905 грн х 1,15) або 11132 грн (8905 грн х 1,25).

Нюанси оподаткування

ПДФО. Порядок оподаткування стипендій визначає п.п. 165.1.26 ПКУ. Згідно з цією нормою до загального оподатковуваного доходу не включається сума стипендії, яка виплачується учню, студенту, курсанту військових навчальних закладів, ординатору, аспіранту або ад’юнкту, але не вище ніж сума, визначена в абз. 1 п.п. 169.4.1 ПКУ (граничний розмір доходу для застосування ПСП, який у 2023 році становить 3760,00 грн). Сума перевищення за її наявності підлягає оподаткуванню ПДФО за ставкою 18 % під час її нарахування (виплати).

Як бачимо, в переліку отримувачів стипендій, які мають право на її неоподаткування (у встановлених межах), докторанти не зазначені. Отже, академстипендія, яка нараховується докторантам, оподатковується ПДФО (ср. )на загальних підставах, тобто вся сума за ставкою 18 % (див. роз’яснення у підкатегорії 103.02 ЗІР).

ВЗ. Стипендія докторанта оподатковується військовим збором на загальних підставах. Тобто оподаткуванню підлягає уся сума стипендії за ставкою 1,5 %.

ЄСВ. Оскільки стипендія докторанта (як і решта видів стипендій) не є зарплатною виплатою, відповідно її сума не буде базою для нарахування ЄСВ.

Висновки

  • Академічна стипендія докторанта визначається у прив’язці до посадового окладу доцента з урахування доплат за науковий ступінь або вчене звання.
  • ПДФО та ВЗ утримуються із стипендії докторанта на загальних підставах (уся сума стипендії оподатковується), а ось ЄСВ на таку виплату не нараховується.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі